home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Cairo en de piramides

Cairo: stad van moskeeën en markten

Cairo is een bruisende stad met veel oude moskeeën, leuke bazaars en winkeltjes. Voor liefhebbers van oude kunst is het nationaal museum van Cairo een mustsee!

hierogliefen cairo
Hiërogliefen in Cairo 

National Museum of Cairo

Na een ontbijtje in het hotel vertrek ik naar het Nationale museum van Egypte. Overweldigend! Wat een grote hoeveelheid Egyptische kunst ligt hier zomaar even bij elkaar. Sterker nog, er is nauwelijks ruimte om alle museumstukken de aandacht te geven die ze eigenlijk verdienen. Veel topstukken vallen in het niet bij nog bekendere stukken. Na een volle ochtend in het museum ben ik nog land niet uitgekeken, maar toch enigszins verzadigd!

Het kroonstuk van het museum is het dodenmasker va Toetanchamon, een klein gouden masker. Alles is goed bewaakt, en het maken van foto's is uit den boze.

moskee cairo mohammed ali
Het plafond van de moskee van Mohammed Ali

De citadel van Cairo en de moskee van Mohammed Ali

Op de citadel ligt een moskee, de Moskee van Mohammed Ali. De moskee is van binnen te bezichtigen is, zowel voor mannen als voor vrouwen. De moskee ziet er prachtig uit, vooral het plafond maakt veel indruk op me.

Ik slenter door de ommuurde straten van de citadel van Cairo. De vesting is erg populair onder lokale toeristen. Ik gluur door een enkele openstaande deur, en besluit het politiemuseum en het militaire museum aan me voorbij te laten gaan. 

al azhar cairo
Uitzicht vanaf de minaret van de Al-Azhar moskee in Cairo

Het beklimmen van de minaret van Al-Azhar

Eind van de middag bezoek ik Al-Azhar. Allereerst de Al-Azhar moskee, welke tegenover de Abu Dahab Moskee ligt. De Al-Azhar moskee is mooi, en wanneer ik de mogelijkheid heb om de moskee vanaf de minaret te bekijken laat ik deze niet aan me voorbij gaan. Ik moet de suppoost alleen beloven dat ik de minaret verlaat zodra het avondgebed begint. Uiteraard geen probleem!

En terwijl de schemering valt slenter ik door de wijk Al-Azhar, en kijk ik in de winkeltjes met vele kruiden, zilverwerk, en de nodige kleding.

bazaar cairo egypte
Een van de vele bazaars in Cairo

Het offerfeest in Cairo

's Avonds trek ik er op uit om de stad te ontdekken. Ik neem een taxi richting stad, vanwaaruit ik lekker rondslenter. Ik ben echter niet de enige met dat idee, er lopen duizenden mensen op straat. En tussen al die mensen door staan verkopers, met eten, drinken, sigaretten, ballonnen enzovoorts. Op sommige plekken wordt de mensenmassa door dranghekken en politie in toom gehouden. Waarom? Al snel wordt de reden ons duidelijk: dat zijn bioscopen. Wat een ongekende populariteit! (Volgens sommigen te danken aan het feit dat dat zowat de enige plek is waar Egyptische stelletjes samen kunnen zijn zonder getrouwd te zijn.)

hoogtepunt egypte gizeh
De piramides van Gizeh: een hoogtepunt bij een bezoek aan Egypte

De piramides van Egypte

Tijdens mijn omzwervingen door de stad heb ik vluchtig rondgekeken voor een excursie naar de piramides van Saqqara en Dashur. En hoewel ik een paar reisbureautjes gezien heb, was er geen bij waar ik nu echt warm voor liep. Ik kies er voor een taxi te huren.

Snelle reizigers kunnen de piramides van Saqqara, Dashur en Gizeh in één dag te bezoeken. Zelf besluit ik twee dagen uit te trekken voor deze hoogtepunten van Egypte.

De rit naar de piramides is al een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Ik passeer een kar die wordt voorgetrokken door een ezel. Om me heen zijn mensen aan het werk op het land. De hoogbouw van de stad maakt snel plaats voor laagbouw, en de staat van de huizen is lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Ik geniet van het uitzicht!

piramide djoser saqqara egypte
De piramide van Djoser in Saqqara

De piramides van Saqqara

De bekendste piramide van Saqqara is ongetwijfeld de beroemde trappiramide van Djoser. Deze piramide dateert uit de 26ste eeuw voor Christus. 

Naast de piramide van Djoser liggen tombes die versierd zijn met prachtige hiërogliefen. Foto's maken mag officieel niet, maar zolang als je niet flitst is het geen enkel probleem. Aldus de bewaker. Om in de tombe te komen is het aardig oppassen, de toegang is laag. Gelukkig zijn we vroeg en is het nog niet druk, dus we hoeven geen koppen lopen om dingen te bezichtigen. Gelukkig!

De andere piramides van Saqqara zijn minder goed bewaard gebleven. Er is geen duidelijke trapvorm meer te zien, bij een aantal ontbreekt zelfs de puntvorm. 

tombe dashur egypte
Tombes bij Dashur

De piramides van Dashur

Bij Dashur is een tweetal piramides te bewonderen. De Red Piramide heeft een roodachtige kleur. De Bended Piramid is aan de bovenkant wat afgeplat is, waarschijnlijk kwam men er tijdens het bouwen achter dat de piramide te hoog en te zwaar zou worden voor z'n fundering.

Bij de piramides van Dashur is he-le-maal niemand! Ik loop rond op mijn gemakje en maak een kort praatje met een tempelwachter en zijn kameel. 

Blijkbaar is het mogelijk om de piramide van binnen te bekijken! Ik volg een trapje omhoog naar de ingang van de piramide, daar begint onze trip door het ondergrondse. Eigenlijk is er binnen in de piramide niet veel te zien, de muren zijn van kalksteen en er zijn nauwelijks nog versieringen. Ik moet voorzichtig niet uit te glijden op een van de schaars verlichte smalle trapjes.  

In de piramide hangt een nare en penetrante ammoniaklucht. Na niet al te lange tijd (wanneer ik hoofdpijn op voel komen) draai ik me om en haast me weer naar buiten naar de frisse lucht. Leuk voor een keer, maar die hoeft niet nogmaals....

kameel egypte cairo
Een bewaker op een kameel

Openluchtmuseum van Memphis

Heb je tijd over? Je kunt dan een kijkje nemen in het openluchtmuseum van Menphis. Het is niet echt groot, maar er staat wel een aantal leuke tombes en beelden. De publiekstrekker van het museum is een groot (nu liggend) beeld van Ramses II. Helaas komt het beeld echter niet echt tot zijn recht in de betonnen 'bunker' die het beeld moet beschermen tegen het weer.

Piramides van Gizeh: het hoogtepunt van Egypte

De piramides van Gizeh is voor vele het hoogtepunt van Egypte. Het is dan ook erg druk bij de kassa van dit icoon. Ik heb geen zin om de massa te volgen richting de piramide en ik slenter een beetje langs de graven en ruïnes langs de piramides. Die piramides staan er al zo lang - die kunnen nog wel even wachten ;)

sphinx gizeh
De sphinx van Gizeh

De grootste en bekendste piramide van Gizeh is de piramide van Cheops. Daaromheen liggen kleine piramides.

De piramide van Gizah was bijna 4000 jaar het grootste bouwwerk op aarde wat door mensenhanden gemaakt is. Heel bijzonder, zeker wanneer je bedenkt dat de piramide gebouwd is in een periode van 20 jaar, in een tijd dat er alleen maar mankracht was maar geen machines.

Ik sluit mijn bezoek aan de piramides van Gizeh af met een bezoekje aan de sphinx. Deze heilige leeuwen waren de bewakers van de graven. 

Als verlate lunch eet ik gevulde duif. Een traditioneel gerecht, en super lekker!

Ik heb Cairo twee keer bezocht tijdens een rondreis door Egypte. Tijdens de eerste reis nam ik vanuit Cairo een nachttrein naar Aswan. Tijdens de tweede reis huurde ik een jeep en verkende ik de Witte Woestijn - een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry