home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Duitsland: stedentrips, natuur en fotografie

 

Duitsland ligt om de hoek. Wij Nederlanders vliegen soms de halve wereld over, terwijl er op een paar uurtjes reizen met de auto of met de trein ook een hoop moois ligt.

Als klein meisje kwam ik regelmatig in Duitsland. Ik woonde in Heerlen, de Duitse grens ligt op een steenworp afstand! Mijn liefde voor Duitsland werd toen gevoed door de leuke kinderprogramma's op de Duitse televisie. Toen ik opgroeide was er nog geen internet en was het aantal Nederlandse zenders zeer beperkt ;)

brandenburg duitsland
Berlijn is mijn favoriete Duitse stad

DE FIJNSTE STEDENTRIPS

Berlijn

Berlijn is een van mijn favoriete hoofdsteden. Ik ben echt een beetje verliefd op Berlijn. Ik ben nog steeds niet uitgekeken in Berlijn en elk bezoek ontdek ik wel wat nieuws. Het ene moment loop je tussen de moderne architectuur, even later langs oude panden en ontdek je street art in Berlijn.

anne frank berlijn
Een mural van Anne Frank in Berlijn

Dresden: de parel van Oost-Duitsland

Mijn werk bracht me naar Dresden, een romantische stad aan de Elbe. Dresden is heftig gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog, maar een groot deel van het oude centrum is bewaard gebleven (en weer opgeknapt). Dresden is een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven.

leipzig duitsland stedentrip
Het Völkerschlachtdenkmal in Oost-Duitsland

Hidden Leipzig

Leipzig is een verrassende stad. In de oude universiteits- en jaarbeursstad vind je veel Jugendstil en leuke steegjes en hofjes. 

Net buiten het centrum van Leipzig ligt het Völkerschlachtdenkmal, een van de grootste en belangrijkste oorlogsmonumenten van Europa.

Houd je van kunst en industrieel erfgoed? Kijk dan op mijn blog over de Hidden Leipzig: de verborgen plekjes van Leipzig.

stedentrip heidelberg
Stedentrip Heidelberg

Romantisch Heidelberg

Heidelberg is romantisch! Maar ook zonder romantiek is Heidelberg een aanrader :)

Heidelberg heeft een compact oud centrum, en op een steenworp afstand van dat centrum ben je al midden in de natuur. Heidelberg is in trek bij cruiseschepen, maar ook outdoor liefhebbers zullen Heidelberg en omgeving zeker waarderen. Zeker wanneer je vanuit Heidelberg per boot of fiets naar Neckersteinach gaat. 

Tip: een bezoek aan Heidelberg is extra speciaal tijdens Heidelberg Illuminated!

stedentrip duitsland
De haven van Hamburg

Havenstad Hamburg

Liefhebbers van havens, pakhuizen en street art moeten zeker naar Hamburg komen. De stad is kleiner en compacter dan Berlijn, maar bijna net zo veelzijdig.

Kunst in Düsseldorf

Düsseldorf is maar twee uurtjes rijden vanuit Utrecht. Het ligt dus lekker dichtbij! 

Düsseldorf bevat alle ingrediënten voor een leuke stedentrip. Je kunt er heerlijk eten en drinken, het is een fijne plek om te shoppen én er is veel toffe street art.

In deze blogs lees je alles wat je moet weten voor een stedentrip naar Düsseldorf plus een overzicht van de mooiste street art in Düsseldorf.

rijnpromonade dusseldorf
Wandelen langs de Rijn in Düsseldorf

NATUUR IN DUITSLAND

Internationaal Natuurpark Emsland

Ken je het Internationaal Natuurpark Emsland, net bij Emmen over de grens? Deze regio is een paradijs voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt! Emsland is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg.

natuur in duitsland
Natuur in Duitsland

Wandelen in Saksisch Zwitserland

De Sachsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) is een van de mooiste plekjes in Duitsland. Dit natuurgebied met zandsteden wouden en bijzondere rotsformaties ligt tegen de Tsjechische grens ten oosten van Dresden. In plaats van de hoogtepunten in een dag, kun je ook een week lang wandelen, genieten van sprookjesachtige kastelen en wandelen tussen de betoverende rotsen.

wandelen saksische schweiz
Wandelen in Saksisch Zwitserland

FOTOGRAFIE IN DUITSLAND

Ben je net als ik dol op fotografie? Sla dan deze plekken niet over tijdens je bezoek aan Duitsland!

Fotografiemuseum

Duitsland heeft verschillende musea met gave (wisselende) fototentoonstellingen. Mijn favorieten zijn het Haus der Photographie in Hamburg en het Duits Fotomuseum bij Leipzig. 

kasteel kassel
Kastelen in Duitsland

Fotograferen in Duitsland

Duitsland heeft verschillende hotspots voor urbex-fotografie. Sommige zijn legaal, andere iets minder legaal. 

Vlak over de Duitse grens ligt de Kentschool. In deze oude school en naziziekenhuis kun je prachtig fotograferen! Landschaftspark Duisburg-Nord is een leuke plek voor liefhebbers van industrieel erfgoed.

In en om Berlijn zijn vliegveld Tempelhof en het verlaten sanatorium van Beelitz interessante plaatsen om te fotograferen.

fotografie duitsland
Verborgen plekken in Duitsland

MEET THE LOCAL

Voor mijn rubriek 'Going local' vertellen Fem en Marjolein over Hamburg en Berlijn. Lees zeker hun insider tips wanneer je deze steden wilt bezoeken.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry