home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Bako NP

Vanuit Kuching naar het dorpje Bako is maar een klein eindje, in minder dan een uur ben ik er. Toch gaat er een wereld voor me open... Ik maak een reis terug in de tijd en laat de hoogbouw en neonlichten van Kuching ver achter me.  Ik duik zo de natuur in, ver weg van de 'beschaving'. De sfeer in het dorp Bako is gemoedelijk. Op een steenworp afstand van het het dorp ligt het gelijknamige Bako National Park, het doel van mijn reis.

Met de bus naar Bako National Park

Buslijn 6 (Petra Jaya) vertrekt dagelijks van Kuching naar het dorp Bako. Er gaan een paar bussen per dag. Naast de grote bussen rijden er ook minibusjes naar Bako. Dé manier om de lokale bevolking te ontmoeten. Iedereen babbelt gezellig tegen je aan (in het Maleis) of knijpt je even gemoedelijk in je arm. Dolletjes. Het leuke is dat je af en toe mensen ergens midden in een dorp of woonwijk afzet, zo zie je nog eens wat van de omgeving!


Met de boot naar Bako

Registreren in Bako National Park

In Bako National Park aangekomen moet ik me registreren bij de pier. Ik krijg een aantal formuliertjes, ik krijg een boot toegewezen en dan mag ik vertrekken. De boottocht is erg leuk, het water in de rivier is brak en er zijn mooie mangrove bossen. Lokale vissers hebben aan grote houten constructies hun netten hangen. Ik kijk uit over Damai. De bergen steken uit het water, net als grillig gevormde rotsen.

Wanneer het eb is (in de morgen dus), kan de boot niet tot de pier varen. Het laatste stukje naar Bako NP moet ik door het water baden, maar gelukkig is er bij het park head quatre een kraan om je voeten te wassen. Met zand tussen je tenen een trekking beginnen is niet een goed idee :)

Er zijn verschillende langere en kortere trails, kaarten (zonder detail) zijn verkrijgbaar in het hoofdkwartier. Langs de meeste paden staan pijltjes en kleurtjes, het is niet al te moeilijk de weg te vinden.

bako national park borneo
Aankomst bij Bako National Park

Telok Delima: neusapen in Bako National Park

Omdat ik heel erg graag Proboscis Monkeys (neusapen) wil zien, besluit ik te beginnen met de Telok Delima, een trail naar de mangroves. Volgens de Lonely Planet is dit de trail met de grootste kans apen aan te treffen. 

Op weg naar de mangroves zie ik verschillende dieren. Brutale makaken (kleine aapjes), maar ook een zwijn. In de mangrove bossen lopen allerlei krabachtigen rond, veilig verscholen in een schelp. 

Dan in de verte zie ik ze. Hoog in de bomen een eindje verderop zit een aantal neusapen. Ik had gehoopt ze van dichterbij te mogen zien, maar het blijven wilde dieren. Neusapen zijn beschermd, er leven nog maar een enkele honderden beesten.

Mannetjes hebben een lange neus, vrouwtjes hebben niet een dergelijk fallus-symbool tussen hun ogen hangen. Je hoeft geen bioloog te zijn om het geslacht van een aap te bepalen. Wist je trouwens dat de neusapen in het Maleis 'Monyet Belanda' worden genoemd? in de koloniale tijd vonden de Maleisiërs de apen (de neuzen) lijken op de neuzen van de Hollandse bezetters, orang Belanda.


Neusapen in de verte

Telok Pako: wandelen door de mangroves van Bako National Park

De tweede trail die ik afleg is minder makkelijk begaanbaar. Telok Pako voert naar een strandje, maar voordat je daar bent moet je een aardige klim doorstaan door mangrove bossen, steile spleten in rotsen en af en toe op je kont naar beneden om veilig een helling af te klauteren. Al snel hoor je echter de zee door de bomen ruisen (je bent er dan echter nog lang niet!) en hoor je de geluiden van allerlei dieren, die boven je hoofd de boomtoppen onveilig maken, versterkt door de echo binnen de klif. Minder energieke mensen kunnen ook met de boot dit strandje bezoeken.

Het vinden van een bootje naar Bako duurt niet lang, de vaart zit er vanwege een dreigende regenbui duidelijk meer in dan op de heenweg. En dan begint het wachten op de bus terug naar Kuching...

strand bako national park
Rosten op het strand in Bako National Park

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry