home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Semenggoh Rehabilitation Centre

Orang-oetans op Borneo

Met het kappen van bossen en de vele bosbranden om plaats te maken voor palmolieplantages is de leefruimte voor orang-oetans de afgelopen tijd minder en minder geworden. Daarnaast komt het helaas ook nog steeds voor dat baby-apen van hun moeders worden gescheiden en illegaal gevangen worden genomen.

Het Semenggoh Rehabilitation Centre probeert orang-oetans vanuit gevangenschap te rehabiliteren en weer uit te zetten in het wild. Dit is een proces wat tijd nodig heeft, de dieren zijn niet gewend voor zichzelf te zorgen en niet altijd in staat eten voor zichzelf te zoeken. De meeste apen leven in het rehabilitatiecentrum vrij in het bos, ze worden op gezette tijden bijgevoerd. Geleidelijk leren de apen om voor zichzelf te zorgen. Lichamelijk contact tussen mens en aap is verboden!

Koppensnellers en apen

Er gaan geruchten dat de koppensnellers op Borneo jagen op de apen voor het vlees en hun schedel. Volgens onze gids (zelf een Iban) is dit een hardnekkige legen: de longhouse-bewoners vangen slechts apen op, die op jonge leeftijd door de moeder verstoten zijn en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. 

Het centrum heeft uiteraard betere voorzieningen voor onze harige vrienden dan de de koppensnellers. De jonge dieren worden daarom verplaatst naar het rehabilitatiecentrum.


Een volwassen orang-oetan

Jonge aapjes worden eerst in kooien gehouden terwijl ze de vaardigheden geleerd krijgen die ze moeten hebben om in het wild te kunnen overleven. Geleidelijk aan mogen ze meer en meer 'buitenspelen' totdat ze echt los gelaten worden.

Semenggoh Rehabilitatiecentrum

De groep in Semenggoh Rehabilitatie Centrum telt 17 semi-wilde apen, de jongste is nu twee jaar oud. Geleidelijk aan wordt de apen meer en meer geleerd om op eigen benen te staan. De orang-oetans die je als bezoekers zult zien, kunnen redelijk goed hun eigen voedsel vinden, alleen buiten het fruit-seizoen hebben ze extra voer nodig. Dat komen ze dan ook gretig halen. Apen worden twee maal daags gevoerd, om 9.00 en 14.00 uur. Wanneer ze er niet op tijd bij zijn, is de kans groot dat de eekhoorns er moet hun voer vandoor gaan!

Als toerist kom je alleen tijdens voedertijd het park binnen. Via een kort weggetje door de jungle kom je bij een soort tribune, waarvandaan je goed zicht hebt op het plateautje waar het voer voor de apen wordt gelegd. Maar vergis je niet: je staat toch nog een meter of 30 van de apen vandaan, gescheiden door aardig wat takjes en blaadjes. Een verrekijker of een goede zoomlens (minstens 300 mm) valt aan te bevelen.


Een jonge aap op zoek naar voedsel

Hoe dan ook, de apen zijn heel bijzonder. Ineens beweegt een boom, je staart, ziet ineens een aap, groter dan jezelf. Tuurlijk, iedereen heeft in de Apenheul of een andere dierentuin wel eens een orang-oetan gezien, maar dit is niet te vergelijken. Die beesten zijn groot! Bovendien, zij trekken zich niks van de mensen aan en gaan gewoon hun gang. Dit is hun natuurlijke omgeving, als mens voel je klein en nietig en bovendien een indringer in hun habitat. Zeer bijzonder!

Bij veel excursies naar de koppensnellers en longhouses is een bezoek aan het rehabilitatiecentrum inbegrepen. 

Meer lezen over Maleisië en de jungle?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry