home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Kuching

Ik wil meer zien dan het Maleisische schiereiland, ik ben vooral nieuwsgierig naar de natuur in Borneo. In Taman Negara op het schiereiland vind je weliswaar prachtige oerbossen, maar ik ben ook op zoek naar wildlife. En dan is Borneo the-place-to-be. Mijn uitvalsbasis is de Kuching in de provincie Sarawak..

Kuching betekent 'kat'.  Waarom deze stad naar een kat vernoemd is, is me een raadsel. Ik bedoel, er zijn zoveel dieren waar de stad beter mee kan pronken dan de talrijke straatkatten?!? Om zijn naam kracht bij te zetten is er in de stad een aantal standbeelden van 'Kuching' geplaatst. Van katten dus. Echt mooi vind ik de standbeelden echter niet...

katten kuching
De katten van Kuching

Paraderen langs de Sungai Sarawak in Kuching

De levensader van Kuching is de Sungai Sarawak, een brede rivier waarlangs een mooie promenade is aangelegd (Waterfront). In de avond herrijzen hier allerlei eetstalletjes, de lokale bevolking flaneert er vrolijk op los en het hele spektakel vormt een lust voor het oog. Voor iedereen die van street food houdt en zich wil mengen met de locals is deze pasar malam een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan de stad.

Wist je dat je ook in Kuala Lumpur kan genieten van street food?

Fort Margherita

Aan de noordelijke oever van de rivier is echter niet zoveel te beleven. Hier ligt het Istana (paleis) en het fort Margherita. Met een klein bootje kun je voor een paar ringgit naar de overkant om het fort te bewonderen. In het fort is een politie-museum gevestigd - voor de liefhebbers. Niet ver vanaf het fort ligt een orchideeëntuin.

sarawak kuching
De Sarawak rivier ,et fort Margherita

Main Bazaar

Vlak langs de rivier loopt de Main Bazaar. Aan deze bazaar zijn allerlei kleine winkeltjes gevestigd, welke met name souvenirs verkopen. Hier is veel handwerk van onder andere de Iban Tribe te vinden. De kwaliteit is best goed, maar als je van plan bent om naar de Longhouses te gaan is het natuurlijk veel leuker om je souvenirs direct in het dorp te kopen. Mensen zijn trots op de dingen die ze maken en ze vertellen je graag een mooi verhaal bij je souvenir.

Natuurlijk is de markt er niet alleen voor toeristen. Zeker in de ochtend is dit dé ontmoetingsplaats voor lokale vrouwen waar ook groenten, fruit, vlees en vis verkocht worden.

Ook zijn er vele touroperators die excursies aanbieden naar de omgeving van Kuching. Kattenstad Kuching is een mooie uitvalsbasis voor een (meerdaagse) excursie naar de Longhouses, oerang-oetans en de jungle van Borneo.

varkenskop markt sarawak
Varkenskoppen op de bazaar van Kuching

Aan deze weg ligt trouwens ook de tourist information. Hoewel kun kantoor vrij klein is, weet men een hoop. En wat me eigenlijk nog het meest verbaasd heeft, is dat de info die we kregen OBJECTIEF leek te zijn. Ik verwachtte eigenlijk dat we linea recta doorgestuurd zouden worden naar het reisbureau dat de meeste commissie zou geven! Zo zie je maar weer, ondanks dat op veel plaatsen in Azië alles om commissie lijkt te draaien, is dit duidelijk niet altijd het geval!

Tempels in Kuching

Kuching telt verschillende tempels. De oudste is de Chinese Tua Pek Kong tempel, vlak bij het water, gelegen op een kleine verhoging. Deze tempel moet je beslist bezoeken tijdens een  bezoek aan Kuching, al is het maar vanwege het kleurrijke gezicht.

Een paar straten verderop ligt de Hong San Tempel. Deze tempel is eigenlijk erg klein, maar toch leuk om even te zien.

nachtmarkt
De nachtmarkt van Kuching

Cultural festival

Houd je van traditie en folklore? Elk jaar is in Kuching het cultural festival, waarbij verschillende stammen uit heel Sarawak naar Kuching komen om daar te zingen, te dansen en muziek te maken.

Accommodatie in Kuching

Tot slot een fijne reistip voor Borneo.

Ben je op zoek naar betaalbare luxe op Borneo? Overnacht dan net als ik in het vijf-sterren Kuching Hilton Hotel. De kamers zijn ruim en voorzien van lekker bedden. In de badkamer tref je een ligbad aan met lekkere toilet-artikelen. Heerlijk om schoon te weken na een nacht in de jungle!

Daarnaast heeft het hotel een mooi en schoon zwembad. 

Meer lezen over Maleisië en Borneo?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry