Penang eiland: de leukste bezienswaardigheden
Kuala Lumpur is groots en mooi. Toch verlang ik er na een paar dagen in KL naar om meer van Maleisië te ontdekken. Om de zeelucht op te snuiven vanaf het strand. Ik ben benieuwd naar Penang, één van de eilanden voor de westkust van het Maleisische schiereiland.
Reizen van Kuala Lumpur naar Penang
Zo gladjes als onze bustocht van KL naar Penang begon, zo abrupt eindigde deze... Begrijp me goed, over het algemeen is Maleisië prima met het OV te bereizen. De bussen zijn goed en gaan redelijk vaak. Bussen zijn zeker ook niet duur. De wegen in Maleisië zijn beter dan in menig ander land in zuidoost Azië. Ik heb geen reden tot klagen, al gaat er wel eens wat mis. Zoals nu.
De straten van Georgetown
De busrit naar Penang
Onze buschauffeur lijkt mooi op schema te liggen, ondanks verschillende stops waarvoor we de tolweg hebben verlaten (bij commissie-restaurants en om vriendjes af te zetten). Maar dan staan we ineens niet ver van Penang stil, er heerst paniek, niemand snapt wat er aan de hand is. De buschauffeur mompelt iets in het Maleis en verdwijnt, mensen in de bus vragen MIJ wat er moet gebeuren. Alsof ik het weet! Het blijkt dat we moeten overstappen naar een andere bus, een gammel exemplaar. Mopperend stapt iedereen met zijn hele hebben en houwen de bus in. Ik met mijn krukken vanwege mijn enkel, anderen met kinderen onder de arm of grote bulkpakketten aan bagage.
De chauffeur kan niet rijden. Met horten en stoten rijden we Penang-bridge op, de langste brug van Zuidoost-Azië. Via een doolhof eenrichtingsstraten komen we dan aan in Georgetown, een nogal grauwe stad. Wees welkom. Dit was niet echt wat ik me voor had gesteld als eerste kennismaking met een eiland in Maleisië.
Een duik in het zwembad van het hotel maakt veel goed. De lucht is helder en af en toe vliegt een adelaar over. Heel cool, die beesten zijn super aerodynamisch, slechts af en toe maken de vleugels een slag.
Bezienswaardigheden in Georgetown, de hoofdstad van Penang
Eten in China Town
's Avonds is het goed vertoeven langs de Lebuh Chulia, de levensader van Chinatown. Helaas zijn veel winkeltjes dicht in het weekend. Een paar restaurants en kroegen zijn echter wel open, net als de Hawker stalletjes. Streetfood is goed, dus ik besluit op straat te eten. Lekker en goedkoop. Je hoeft dus zeker niet met een lege maag naar bed :-)
De Kek Lok Si Tempel met uitzicht over Penang
Excursies op Penang: de Kek Lok Si Tempel
Een leuke excursie voor een middagje is een bezoek aan de Kek Lok Si Temple (tempel van de duizend Boeddha's), de grootste Buddhistische tempel van Maleisië. Vanaf de Komtar in Georgetown rijden we verschillende bussen naar Air Hitam (Zwart Water), een heuvel vlakbij Penang Hill. Tijdens de busreis krijg je verschillende kanten van Georgetown te zien. Als de bus verder het centrum uitrijdt, maken de koloniale gebouwen meer en meer plaats voor grauwe flats. En naarmate de behuizing kleiner wordt, zijn er meer en meer mensen op straat te vinden, wat leidt tot kleurrijke taferelen.
Bij de Kek Lok Si tempel aangekomen moet ik eerst een weg banen door te tientallen kraampjes. Verkopers zijn hier duidelijk opdringeriger dan in andere delen van het land, jammer.
Bovenaan de trappen is een vijver met tientallen schildpadden. Deze liggen gezellig op een hoopje.
De Kek Lok Si tempel bestaat uit verschillende kleinere tempels, in elk deel van de tempel wordt een andere boeddhistische godheid vereerd. Het is niet alles goud dat blinkt en niet elke Boeddha is van goud. Elke tempel heeft min of meer een unieke indeling en is een bezoekje waard. Vanaf de begane grond van het tempelcomplex heb je een mooi uitzicht over Penang en Georgetown, maar voor het ultieme uitzicht moet je de pagoda (Ban Po Tar) beklimmen. De wanden van elke etage van de pagoda (het zijn er zeven) zijn bekleed met honderden tegeltjes met elk een afbeelding van Boeddha. Elk niveau heeft zijn eigen kleurencombinatie en hoewel ik gen idee heb of dit waar is, lijkt ook met elk niveau de rijkdom toe te nemen. Het is trouwens grappig dat de tempel niet in één stijl gebouwd is, de bovenkant is Burmees, de onderkant Chinees en alles wat ertussen zit Thais.
Een ceremonie in Little India
Hindoestaanse ceremonies in Little India
Wanneer ik door Little India wandel, trekt een hindoeïstisch feest in één van de vele tempels mijn aandacht. Ik word uitgenodigd om deel te nemen aan een ceremonie. Wanneer ik goed zou bidden en mijn best zou doen, zou ik krijgen wat ik wenste.
Alle mensen, met name de vrouwen, hebben hun mooiste kleding uit de kast gehaald. Hun sari's vormen een kleurrijk geheel. Overal is de geur van wierook, er zijn kaarsje en live-muziek en er worden bloemen, fruit en lappen (?) geofferd. Heel Little India rukt er voor uit, het is dan ook erg druk in de tempel. We worden van verschillende kanten welkom geheten en worden uitgenodigd om foto's te maken, wat ik eigenlijk een beetje raar vind. Maar goed, als het dan toch mag, kan ik de verleiding niet weerstaan.
Een hindoeïstische tempel in Penang
China Town
Van Little India hoef je maar de weg over te steken om in China Town te komen, maar het is een wereld van verschil. Ineens schalt er geen muziek meer uit allerlei boxen en worden er geen 'Bollywood' films meer vertoond. Wel zijn er in Cina Town ook een hoop kleuren, maar veel minder tinten in details als in Little India. Enneh: ook de mensen zien er duidelijk anders uit! Grappig, ondanks dat de inwoners van beide wijken waarschijnlijk allemaal in Maleisië geboren zijn, hebben ze toch nog heel veel weten te bewaren van de cultuur van hun voorouders. En nu maar hopen dat ik niks overgenomen heb van de VOC-ers...
Het Oude Fort van Penang
We vereren ook het oude fort met een bezoek. Eigenlijk staan alleen nog maar de muren overeind, maar de inwoners van Penang zijn er maar wàt trots op! Er wordt dan ook van alles aan gedaan om het fort voor toeristen aantrekkelijk te maken: er lopen mannetjes rond in kleding van een paar eeuwen geleden (inderdaad, de kleren van de overheersers!) en er loopt zelfs een paardje aan een touw (arm beest...). Het grootse 'food festival' hebben we nét gemist (weg naar Borneo), maar aan de voorbereiding te zien was het heel wat...
Er zijn verder een paar mooie kanonnen te zien, onder meer met het VOC logo, maar om daar nu mee te pronken?
Een rondje Penang
In de Lonely Planet staat een 'rondje eiland' beschreven. Leuk om uit te proberen, een stuk met de bus samen met de lokale bevolking levert vaak de leukste gesprekjes op. Het maakt niet uit dat ik te lang ben voor de bus. Het maakt niet uit dat er geen airconditioning en dat de enige verkoeling de dampende straatlucht is die door de openstaande raampjes naar binnen waait. Ik kan genieten van de geuren van de straat en de tafereeltjes die zich buiten afspelen. Ik houd van deze kant van Azië.
Een van de vele slangen in de Snake Tempel
Snake Tempel
De bus vertrekt al snel naar de Snake Tempel, onze eerste stop. De tempel is ietwat commercieel, maar gelukkig is het niet druk ten tijden van ons bezoek. Op het altaar van deze boeddhistische tempel staan vazen met takken, mooi gedecoreerd met een aantal (levende) slangen. Gelukkig worden de slangen, die overigens giftig zijn, bedwelmd door de wierook. Ik hoop het maar... Hoe het ook zij, de beesten liggen er relaxed bij en er is geen vuiltje aan de lucht! Omdat er ook geld in het laatje moet komen, is het ook mogelijk om met een gifslang op de foto te gaan in een aangrenzend gebouwtje. Ik hou me niet met een dergelijke poppenkast bezig, geen spectaculaire foto's van mij met een slang dus. De tempeltuin is wel aardig, de slangen die ook hier zouden moet zitten laten zich niet zien.
Balik Pulau
Met de bus vervolg ik mijn rondje naar Balik Pulau. De eerste bus die langsrijdt (en niet vol zit) rijdt voorbij, dat terwijl de chauffeur vrolijk naar ons zwaait terwijl hij mij uitlacht. Gelukkig komt er binnen het halfuur nog een bus die me meeneemt.
Een prachtige weg voert ons naar Balik Pulau. Onderweg vermaak ik me met de medepassagiers, speel ik met lokale kinderen en geniet ik van het uitzicht. De bus rijdt door jungle, langs plantages en door dorpen, zo nu en dan kan ik een blik werpen op de zee en allerlei kleine eilandjes.
In Balik Pulau is niet veel te doen. Een aantal kleine winkeltjes, een markt, een paar moskeeën en restaurants en meer niet. Verschillende bewoners vragen mij dan ook maar direct op de man af wat ik hier kom doen. Hun verbazing wordt verklaard door het feit dat er helemaal geen bus is die ons verder brengt in ons rondje eiland! De info in de Lonely Planet blijkt achterhaald en dus keren we via de zelfde weg terug naar Georgetown.
Het uitzicht over het eiland Penang
Penang strand
Maleisië heeft mooie stranden, maar Penang strand is daar niet eentje van. Je gaat naar Penang voor het lekker eten en de cultuur. Je gaat naar Penang voor de street art in Georgetown. Voor strand kun je beter naar Langkawi of de eilanden langs de oostkust gaan.
Overnachten op Penang Eiland
Ik overnacht in Hotel Continental in Georgetown. Dit is een groot hotel, maar de inrichting is toch gezellig. De kamers zijn ruim met mooi onderhouden badkamers. Helaas is het zwembad erg klein.
Vanuit Penang neem ik de boot naar Langkawi.
Meer lezen?
- Lees meer over mijn route door Maleisië
- Combineer Penang en de witte stranden van Langkawi
- De Perhentians zijn mijn favoriete eilanden in Maleisië
- Neem de boot (of het vliegtuig) naar Sumatra en ga snorkelen en duiken bij Pulau Weh