home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Bezienswaardigheden in historisch Malakka

Malakka is een stad aan de westkust van Maleisië. Malakka één van de leukste en populairste steden van het land. Van 1641-1795 was Malakka in Nederlandse handen, dat zie je nog altijd terug in de bezienswaardigheden van Malakka.

Ik maak een rondreis door Singapore en Maleisië. Historisch Malakka (Melaka) is mijn eerste stop in Maleisië. In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden in Malakka en mijn ervaring met de stad.

historisch malakka
Hollandse bezienswaardigheden in historisch Malakka

Van Singapore naar Malakka

Het oversteken van de grens tussen Singapore en Maleisië verloopt gladjes. Bus uit, inleveren van het immigratieformulier voor Singapore, stempel in je paspoort, bus in, stukje rijden, bus uit, immigratieformulier voor Maleisië invullen, stempel in je paspoort, bus in, KLAAR! Het is niet moeilijk om een visum voor Maleisië te bemachtigen.

Het visum voor Maleisië is  gratis en is 90 dagen geldig. 

Het heuvelachtige landschap, de lange weg en de uitgestrekte plantages met palmbomen in het zuiden van Maleisië zijn mijn eerste kennismaking met het land.

Na een paar uurtjes beland ik in Malakka, een historisch stadje met veel Nederlandse invloeden en bezienswaardigheden. De eerste teleurstelling volgt snel: de taxi's vanaf het busstation hebben een vastgestelde prijs, die eigenlijk te hoog is...

Kom je vanaf de andere kant? Er gaan frequent bussen van Kuala Lumpur naar Malakka. De rit duurt ongeveer drie uur. 

centrum malakka
Het 'Hollandse' centrum van koloniaal Malakka

Koloniaal Malakka met Hollandse gebouwen

Gelukkig ligt binnen Malakka alles op loopafstand. Mijn hotel ligt in een wijk met mooie koloniale huizen, niet ver van het wereldberoemde Stadthuys. Het is duidelijk dat de Hollanders (en Engelsen en Portugezen) actief zijn geweest in dit stadje, een paar eeuwen geleden... 

Het oude Stadhuys van Malakka

In het Stadhuys is een museum gevestigd met allerlei wapenuitrustingen en kleding. Ik waan me even terug in de tijd bij het zien van poppen in een klederdracht die lijkt op Zeeuwse klederdracht. Niet raar wanneer je je bedenkt dat Middelburg na Amsterdam de belangrijkste VOC-havenstad van Nederland was.

Het Stadhuys zelf is een bezienswaardigheid an sich. De vloeren zijn van donker hout en staan strak in de was,. Fraaie dikke houten balken verstevigen muren en plafonds.

Op het Dutch Town Square, het plein voor het Stadthuys, staat een 'authentieke' Hollandse molen. Deze molen is vooral populair onder Japanse toeristen. De klokkentoren spreekt mij meer aan. Zouden alle gebouwen aan dit plein in de tijd van de Hollanders ook al deze rode kleur gehad hebben? Ik kan het me nauwelijks voorstellen

Later blijkt dat het rood symbool staat voor de kleur van de bakstenen uit Zeeland. Alles is een beetje aangedikt in de loop van de jaren... Andere bezienswaardigheden bij het Dutch Town Square zijn een oude christelijke kerk en het jeugdmuseum.

fietstaxi malakka maleisie
Vrolijk versierde fietstaxi's in het centrum van Malakka

De ruïne van de St. Paules Kerk

Op een heuvel bij het Stadhuys ligt het restant van de St. Pauls kerk. Alleen de muren van de kerk staan na al die jaren overeind. Echter, het uitzicht over koloniaal Malakka is geweldig! 

In de kerk zijn  verschillende grafstenen te vinden. In oud-Nederlands staat beschreven wie hier zijn of haar laatste rustplaats heeft gevonden en wat diens functie was. (In de trant van: Anna Janszens, huisvrouw van...) Ik zie er blijkbaar Nederlandser uit dan ik zelf dacht: aan aantal Arabische vrouwen in chador komt op me af met de vraag of ik misschien kan vertalen wat op die stenen staat. Hmmm.

Het loont de moeite om aan de achterkant van de heuvel de trap naar beneden te nemen, je loopt dan langs de Porta Santiago (het enige behouden onderdeel van een oud fort) en een aantal musea.

ruine kerk malakka
De ruïne van de Paulus kerk in Malakka

Baba Nonya Heritage Centre en China town

Voor het Stadthuys staat een aantal riskaw (fietstaxi) rijders te wachten op klanten. Fietsen zijn mooi versierd. Aan de fietsen hangen nepbloemen in alle kleuren van de regenboog. Een aantal fietsen heeft zelfs licht en geluid. Omdat ik vanwege een enkelblessure niet al te ver kan lopen, besluit ik een riskaw te huren voor een uurtje. Een iel, maar sterk mannetje rijdt me door China town.

De eerste stop in China Town in Malakka is bij het Baba Nonya Heritage Centre. Het kleine museum geeft een goede impressie hoe rijke Chinezen leven (leefden). Ik zie veel antiek en soms is het een beetje kitsch.

De meeste panden in China Town zijn goed onderhouden. Zeker met het zonnetje leidt dit tot een kleurrijk geheel. In vele panden zijn hotels en eethuisjes gevestigd. Maar het meest indrukwekkend vind ik de grote hoeveelheid antiekwinkels in de wijk.

Onze riskaw rijder fungeert tevens als gids. Hij laat me verschillende boeddhistische tempels zien. Hij heeft een oud boekje (inmiddels niet meer dan een vodje), waarin hij ons aanwijst wat we zien. Omdat ik uit Nederland kom en de Hollanders in zijn ogen een goede invloed heeft uitgeoefend op Malakka is alles wat hij aanwijs afkomstig uit Nederland. In het geval van een lamp nog wel zou kunnen, maar ik kan me niet voorstellen dat de VOCers een Hollandse Boeddha geschilderd hebben. :-)

china town malakka
Een tempel in China Town

Zeer noemenswaardig vind ik de tempel combinatie aan de Jalan Tokong: naast elkaar bevinden zich een moskee, een hindoeïstische tempel en een boeddhistische tempel. Een schoon voorbeeld dat verschillende religies best naast elkaar kunnen gaan!

De Portugese Nederzetting van Malakka

's Middags neem ik een taxi naar de Portugese nederzetting bij Malakka. Ik zie de zee! Het centrale pleintje schijnt druk en gezellig te zijn. Ik vind er weinig aan...

Het is leuk om de zee bij Malakka gezien te hebben. Er staat een lekker windje en ik eet een ijsje. Al met al vind ik de Portugese nederzetting geen aanrader. Maleisië heeft mooiere plekken en stranden om te genieten aan de kust.

boottocht malakka maleisie
Met de boot naar Kampong Morten is een van de hoogtepunten van Malakka

Going local: Kampong Morten

Vlak bij het Stadthuys vertrekt aan het eind van de middag een boot, die een stukje stroomopwaarts vaart. Vanaf de rivier zie je een heel andere kant van Malakka, stenen huizen maken plaats voor houten paalwoningen en mensen baden zich in de rivier. Iedereen zwaait naar je, kinderen rennen een stukje mee met de boot. De boot keert om bij Kampong Morten, een typisch voorbeeld van een Maleise kampong.

In het water zwemmen vele reuzenhagedissen, sommige zijn meer dan een meter lang. Onze medepassagiers starten al snel het spel: 'spot the lizzard'.

Tot mijn grote schaamte zie ik bij het verlaten van de boot dat de verf niet zo goed tegen de DEET kan die ik had opgesmeerd om me te beschermen tegen de vele muggen bij het water. De boot zal al niet zo strak meer in de lak, maar daar waar mijn schouder tegen de reling kwam is een nieuwe beschadiging ontstaan. Oeps.

Ik vind Malakka een leuke historische stad. Twijfel je of je in Malakka wilt overnachten? Eva van Omnitraveler schreef een handige blog over Malakka in één of twee dagen

bezienswaardigheden malakka maleisie
Overnachten in Malakka en genieten van de bezienswaardigheden van de stad

Meer lezen over Maleisië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry