home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/02/2020

Suggesties voor routes door Indonesië

Stranden, jungle, historische tempels en lekker eten. Indonesië heeft het allemaal. Maar Indonesië heeft een oppervlakte groter dan Europa, waar begin je met het bepalen van je reis door Indonesië? Ik geef je tips per eiland en suggesties voor de leukste route voor Indonesië!

route indonesie bali
Aan het werk op het land

Indonesië is mijn favoriete land om te bezoeken. Het zal je dan misschien niet verbazen dat ik al meer dan tien keer in Indonesië ben geweest. Elke keer plan ik een andere route voor Indonesië. Ik ken de bekende plekjes maar ook de geheime pareltjes. 

De leukste routes voor verschillende eilanden in Indonesië 

Route voor Java (vanaf 2 weken)

Java staat bekend om zijn koloniale geschiedenis, historische tempels als de Borobudur en Prambanan en zijn vulkanen in het oosten. Java is het meest dichtbevolkte (en meest ontwikkelde) eiland van Indonesië. De Indonesische hoofdstad Jakarta ligt op Java. 

Veel reizigers kiezen ervoor om Java (en Bali) te bezoeken tijdens hun eerste rondreis door Indonesië. Een populaire route over Java voert van Jakarta via Yogyakarta en de Bromo naar Bali. Als je snel reist kun je deze route langs de hightlights van Java in twee weken afleggen. Persoonlijk zou ik er wat meer tijd voor uittrekken en de drukte ontlopen.

Lees meer over Java.

borobudur java
De Borobudur is voor vele het hoogtepunten van Java

Route voor Bali (vanaf een paar dagen)

Bali wordt ook wel het eiland van de goden genoemd. En terecht, het hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het leven van de Balinezen en overal vind je tempeltjes en offertjes. Daarnaast staat Bali bekend om de uitgestrekte groene rijstvelden.

Love it or hate it. Het kleine en veelzijdige Bali wordt vaak maar korte tijd bezocht, bijvoorbeeld als afsluiter van een rondreis. Reizigers stranden in het toeristische zuiden en klagen dan dat Bali overspoeld wordt door toeristen. Neem de tijd om Bali echt te verkennen en breid je route uit langs het kunstenaarsdorpje Ubud, de verlaten stranden in het noorden en oosten en maak een trekking bij het onbekende Munduk of Jatiluwi.

Lees meer over Bali.

route bali indonesie
Kleurrijke offertjes op Bali

Route voor Lombok en de Gili-eilanden (vanaf een paar dagen)

Hagelwitte stranden, even geen verkeer, een van de hoogste vulkanen van het land. Je vindt het op Lombok en de Gili-eilanden genoemd. Omdat het toerisme op sommige plekken nog in de kinderschoenen staat ervaren reizigers Lombok als authentieker.

Lombok is niet zo groot. In plaats van een rondreis over het eiland kun je kiezen voor dagtrips met een auto of scooter vanuit Sengigi of Kuta. De Gili-eilanden verken je per voet of je gaat eilandhoppen met een bootje tussen de drie eilandjes.

Lees meer over Lombok en de Gili-eilanden.

boot naar gili trawangan
Met de boot naar Gili Trawangan

Route voor Flores (vanaf een week)

Weg van het toerisme op zoek naar mysterieuze vulkaan en mythische draken. Trek een week uit voor de route van Maumere in het oosten naar Labuan Bajo in het westen en verken de hoogtepunten van het eiland. Jaag met je camera naar de Komodovaranen op Komodo en Rinca. Doe je wandelschoenen aan en een beklim een vulkaan en verwonder je over de kleurige meren van Kelimutu. En bezoek vooral een aantal animistische dorpen in de bergen.

Reizigers met weinig tijd blijven vaak hangen in Labuan Bajo. Hier kan je dagtrips maken naar de Komodovaranen of duiken in Komodo National Park. En natuurlijk genieten van een betoverend zonsondergang met in je hand een cocktail of een jonge kokosnoot.

Lees meer over Flores en Komodo.

Route voor een week Sumba

Het ligt niet voor de hand om Sumba te bezoeken. Ik deed het! Sumba staat bekend om zijn ikat, dat zijn dubbel geweven doeken en animistische dorpen. Daarnaast heeft Sumba prachtige verlaten stranden en kun je er goed surfen. Dompel je onder in luxe of ga basic op Sumba, het is toerisme is nog zo ontgonnen dat er geen middenklasse accommodatie is. 

Lees meer over Sumba.

Timor en Alor

In het uiterste oosten van de Kleine Sunda eilanden vind je Timor en Alor archipel. Een paradijs voor duikers!

Lees meer over Alor.

indonesie koffie
Koffie van Sulawesi

Route voor West-Papua (vanaf een week)

West-Papua is een bijzonder stukje Indonesië. Het is relatief onbekend en je ziet er weinig andere reizigers. Als je naar Papua wilt, moet je rekening houden met veel vliegen en lange reistijden.

De meeste reizigers die naar Papua gaan, zijn mensen die duiken en een (luxe) verblijf boeken op Raja Ampat om van de bijzondere onderwaterwereld te genieten.

Avontuurlijke reizigers mogen ook het eiland Biak en de Baliemvallei niet overslaan. Hier kun je meerdaagse trekkingen maken en vind je traditionele stammen die rondlopen in niks dan een peniskoker.

Lees meer over West-Papua.

baliem papua
Traditionele stammen in West-Papua

Route voor Sulawesi (vanaf een week)

Het noorden van Sulawesi is een paradijs voor duikers, als je van cultuur houd dan ga je naar het zuiden. In het zuiden van Sulawesi vind je de beroemde Toraja cultuur waar de dood centraal staat. Het klinkt misschien luguber, maar de schedels in de rotsen en de poppen die de overledenen symboliseren zijn eigenlijk heel mooi en vreedzaam om te zien. Minder vreedzaam is het offeren van een varken of karbouw tijdens een begrafenisceremonie. 

Voor de lus Makassar, Bira, Tempe, Toraja en terug naar Makassar heb je ongeveer een week nodig. Voor een reis van zuid naar noord Sulawesi ben je een paar weken extra kwijt. 

Lees meer over Sulawesi.

Route voor Sumatra (vanaf een paar dagen)

Jungle, dichte regenwouden en orang-oetans. Liefhebbers van natuur mogen het groene Sumatra niet overslaan. 

strand pulau weh
Paradijslijk Pulau Weh

Veel rondreizen van bekende reisorganisaties gaan tijdens een bezoek aan Sumatra alleen naar Bukit Lawang. Vanuit het vliegveld van Medan is dit slechts een paar uurtjes rijden. In Bukit Lawang kun je kennismaken met de jungle en is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een orang-oetan.

Als je meer tijd hebt kun je kiezen voor een leuke route door het noorden van het eiland. Start de reis met een paar dagen duiken bij Pulau Weh, ga op bezoek naar de orang-oetans in het regenwoud, beklim een vulkaan en relax op Samosir in het Tobameer. De route heb ik zelf in drie weken afgelegd.

Tijd over? Reis vanuit het Tobameer via de Trans-Sumatra Highway naar Bukittinggi en Padang in het zuiden.

Lees meer over Sumatra.

orang-oetans op sumatra
Orang-oetans bij Bukit Lawang

Route voor meerdere Indonesische eilanden 

Tussen de verschillende Indonesische eilanden gaan boten en vliegtuigen, het is dus mogelijk je route uit te breiden en meerdere eilanden te bezoeken. Populair is een rondreis van Jakarta op Java naar Bali in 3 weken of een rondreis die Bali, de Gili-eilanden en Lombok combineert.

In het oosten van Indonesië gaan boten en vluchten minder frequent, daar zou ik dan ook echt de tijd voor nemen.

Het standaard visum is 30 dagen geldig.

becak op java
De becak op Java

Wonen in Indonesië

In 2001 liep ik ongeveer een half jaar stage op Batam en maakte ik vanuit Batam paar korte trips naar Bintan. Ik heb ervaren hoe het is om in Indonesië te wonen en te werken. Veel indrukken heb ik naar vrienden en familie in Nederland gemaild, met name tijdens mijn stage. Deze e-mails zijn nu als reisverslag op deze site te vinden. Ook als je niet geïnteresseerd bent in Batam zelf, neem vooral ook een kijkje je meer wilt weten over het wonen in Indonesië en verschillende gewoontes en gebruiken.

Later heb ik een tijdje op Bali gewoond en daar Engelse les op Bali gegeven.

bali rijstvelden
De rijstvelden op Bali

Actief in Indonesië

Heb je geen zin in ingewikkelde routes over verschillende eilanden van Indonesië? Kies een mooie plek en ga wandelen, fietsen of duiken.

Indonesië heeft actieve reizigers veel te bieden. De onderwaterwereld van Indonesië is veelzijdig en je kunt op verschillende plekken mooie trekkings maken. 

Meer weten over visum en budget? Lees dan ook mijn reisinformatie voor Indonesië


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry