home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local India

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Rico werkt in India.

Mijn naam is Rico (28 jaar) en ik ben samen met mijn vriendin Amber sinds januari op reis. Na vele mooie landen te hebben gezien waren we er aan toe om wat langer op een plek te blijven. Wij werden door een andere backpacker getipt op een organisatie genaamd Kanthari. Deze man vertelde met zo veel lof over deze organisatie dat we besloten daar voor een paar maanden te helpen. Gelukkig dachten de oprichters van Kanthari er hetzelfde over en zo zijn we vanaf halverwege september in Zuid-India, Trivandrum om precies te zijn. 

blind vrijwilligerswerk india
Alfred heeft moeten leren omgaan met zijn blindheid

Kanthari: change from within 

Kanthari biedt een 7 maandse leiderschapscursus aan voor mensen van over de hele wereld, vooral uit ontwikkelingslanden. Deze mensen hebben als doel om een eigen organisatie te starten om mensen in hun eigen land te helpen. Neem bijvoorbeeld Alfred uit Uganda, die heeft leren omgaan met het feit dat hij blind is en nu zijn lotgenoten wil ondersteunen met zijn organisatie Otet (Butterfly). Alle kennis wat hij daarbij nodig heeft om dit op een professionele manier te runnen leert hij hier. Denk aan project management, planning, fondsen werven en communicatie vaardigheden. 

Op deze manier heeft Kanthari in de laatste 8 jaar 160 deelnemers opgeleid, die nu ieder zijn of haar eigen organisatie runnen. Al deze mensen zijn expert (ervaringsdeskundige) op het gebied waarbij zij mensen helpen. Dit heeft volgens de co-oprichter Sabriye Tenberken (die zelf blind is geworden op haar 12e) veel meer zin dan wanneer er ontwikkelingshulp komt van buitenaf. Ze ziet dat veel van die projecten in elkaar storten nadat deze zijn afgelopen. 

Met de visie van Kanthari zijn duizenden mensen in ontwikkelingslanden geholpen. In onze ogen zijn Sabriya en Paul dan ook moderne helden. Campus life Dit jaar zijn er 24 deelnemers vanuit 12 verschillende landen op de campus. Samen werken zij aan verschillende opdrachten, en werken daarnaast aan hun individuele projecten. Wij ondersteunen de deelnemers in hun activiteiten. Zo is er pas een Europees buffet (voor 150+ gasten) met live entertainment georganiseerd om geld in te zamelen. De gehele organisatie was in handen van de deelnemers, van promotie en kookteam tot aan de decoratie. Onze rol is om deelnemers bij dit soort opdrachten te helpen.

vrwijilligerswerk india
Kanthari in India

Wonen tussen de locals in India

Wij slapen net buiten de campus in een doodnormale woonwijk waar veel Indiase families wonen. Elke dag zie je weer verbaasde blikken van wat wij daar in vredesnaam doen. In het weekend hebben we tijd voor onszelf en gaan we vaak lekker naar het strand. Hiervoor moeten we ongeveer 45 minuten met de trein reizen. Een hele ervaring al zeg ik het zelf, soms zitten de treinen zo vol dat je bijna niet eens kan uitademen, laat staan zitten.

Daarnaast gaan we in het weekend vaak even op onderzoek uit in het centrum. We zijn in deze stad daadwerkelijk de enige toeristen dus dit uitstapje geeft een mooie kijk in het dagelijkse leven van hier. Meer dan de helft van de mensen in Kerala is Hindoestaan, dus tijdens een ritje van een half uur kom je dan ook meerdere tempels tegen. De locals lopen rond in traditionele kledij en hebben de welbekende stip (Bindi) op hun voorhoofd. 

Eten in Kerala

Overal vind je kleine eetstalletjes waar de meest kruidige geuren van af komen. Let wel op met het eten van vlees, want een buikgriep is maar al te snel opgelopen hier wanneer je kijkt naar de algemene hygiëne. Het eten op de campus is gelukkig ook erg lekker en gevarieerd. Een team van Indiase koks maken elke dag de heerlijkste maaltijden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je ziek wordt.

strand kerala india
Zonsondergang in Kerala

Kerala wordt ook wel ‘gods own country’ genoemd vanwege de grote schoonheid van de diverse natuur. De campus is gelegen aan het Velleyani meer. Elke middag nemen we een verfrissende duik (want het is erg warm en vochtig) en genieten van het uitzicht en de (roof)vogels. We zijn van plan om hierna door te reizen door India dus op dit moment kunnen we het nog niet vergelijken met de rest. Een ding weten we wel, we genieten hier enorm!

Het is erg inspirerend om mensen te ontmoeten met de meest heftige verhalen, die desondanks toch in hun kracht staan en hun armen uit hun mouwen steken om mensen in hun eigen land te helpen. Daarbij is de omgeving echt fantastisch, je bevindt je in een gebied waar het toerisme klein is, maar groot genoeg om het op te zoeken. Voor ons de perfecte combinatie voor een authentieke ervaring waarmee er een mooie balans is tussen cultuur en toerisme.

Mocht je ook iets willen betekenen voor deze organisatie of heb je nog vragen, neem dan gerust contact met op via amber@kanthari.org.

vrwijilligers india
Vrijwilligers in India

Bedankt Rico voor je leuke bijdrage!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry