Fotograferen van vogels
Het fotograferen van vogels lijkt makkelijk, iedereen heeft namelijk wel eens een vogel gezien. Toch komt er stiekem best veel bij kijken. In deze blog deel ik informatie en praktische tips voor het fotograferen van vogels.
Ik zie dieren het liefst in het wild. Ik gun elk dier een fijn leven in de vrije natuur. Maar soms, als ik foto's maak... Wilde dieren zijn lastig te fotograferen. Omdat ze schuw zijn of moeilijk te vinden zijn. Soms is het fijn om te oefenen op dieren die zo vrij als een vogel LIJKEN. In dit geval: vogels in gevangenschap.
Je kunt ook mooie foto's maken vanuit een fotohut, bijvoorbeeld de boshut van Clinge. Deze vogels zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen.
De kop van een Finse Oehoe: de ogen zijn scherp, de achtergrond is wazig
Stel scherp op het oog bij het fotograferen van vogels
Als je foto's maakt van een mens of dier moet één ding echt scherp zijn: het oog. Meer precies: het dichtstbijzijnde oog (dit hangt af van de positie van het hoofd of de kop). Kies het juiste scherpstelpunt van de camera en focus.
Sommige fotograferen kiezen ervoor om altijd het middelste scherpstelpunt van de camera te gebruiken en dan de camera een stukje te draaien. Niet doen! Ten eerste kan jij de afstand tot net dier dan een stukje verschuiven, ten tweede beweegt een dier heel snel waardoor de scherpstelafstand een beetje verschuift. Beide leidt tot ongescherpe foto's (= verkeerd gefocuste foto's).
Fotografie van vogels: een kolibrie tijdens de vlucht. De sluitertijd van deze foto is 1/1250s.
Kies voor een korte sluitertijd
Deze tip is misschien wel de belangrijkste van mijn tips voor het fotograferen van vogels. Vogels bewegen. Wanneer een vogel stil zit kun je misschien een sluitertijd van 1/500 gebruiken, voor vogels die bewegen is 1/1250 soms nog te lang. Je ziet bij de kolibrie hierboven dat de kop scherp is en de vleugels bewogen zijn. Persoonlijk vind ik dit iets toevoegen aan de foto: je laat zien hoe snel de kolibrie met zijn vleugels beweegt om 'stil' te blijven hangen.
Tip: vind je het lastig om manueel te fotograferen? Zet de camera dan op Tv. In deze blog lees je meer over sluitertijden.
Kies een mooie achtergrond
Niks is zo lelijk als tralies op je foto. Soms ontkom je er echter niet aan bij het fotograferen van vogels in gevangenschap. Wanneer je fotografeert met een groot diafragma, komen storende tralies minder duidelijk in beeld.
Tip: meer lezen over diafragma? Lees alles over diafragma en scherptediepte
Door het grote diafragma (F/2.8) valt het gaas op de achtergrond bijna niet op
Zorg dat de vogel los komt van de achtergrond. Hoe groter de afstand tussen de vogel en diens achtergrond, hoe beter.
Kijk naar details
Is het lastig een foto te maken zonder storende elementen? Maak dan een detailopname of close up van vogel met een telelens.
Wanneer je alleen de kop van de vogel fotografeert bij een roofvogelshow, zie je niet het leren riempje om zijn poot.
Een papegaai met een nootje
Wissel af in compositie
Ik ben dol op detailopnames van vogels. Een mooie close up van de kop waar het oog uit springt. Richten en klaar.
Een fotoserie wordt interessanter wanneer er niet alleen foto's van vogelkoppen te zien zijn, maar ook gekeken wordt naar de vogel in diens omgeving. Een toekan op een tak. Een paartje parkieten. Of een papegaai met een nootje in zijn poot.
Tip: lees meer over het bepalen van de compositie
Een uil in vogelvlucht
Leg dynamiek in je foto
Bestudeer het gedrag van de vogel en probeer een vogel in verschillende posen te fotograferen. Leg actie en dynamiek in je foto. Een biddende valk, een krijsende uil of een parkiet die zijn verenkleed uitschudt.
Tip: door foto's in de continuous mode te schieten vergroot je de kans dat je een snelle beweging op het juiste moment vast legt.
Leg beweging vast: fotografeer een krijsende uil
Meer lezen?
- Wil je een vogelpark bezoeken op reis? Dat kan in Iguazu in Brazilië, Kuala Lumpur in Maleisië of in Singapore
- Welke camera op reis
- Fotograferen in de tropen