home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Met de hop on hop off bus langs de bezienswaardigheden van Florence

Wat doe je als je enkelbanden gescheurd zijn en je toch de bezienswaardigheden van Florence zien? Op krukken strompel ik door de stad en ik geniet van het Italiaanse leven op de Piazza. Om meer te zien in korte tijd maak ik bovendien een rondrit in de rode hop on hop off bus in Florence. Zo haal ik het maximale uit mijn stedentrip.

STADSWANDELING FLORENCE: BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HET CENTRUM

Met mijn krukken kan ik niet ver lopen. Gelukkig liggen de bezienswaardigheden in het centrum van Florence niet al te ver uit elkaar. Ik pas mijn tempo gewoon aan.

gallerij florence
Een van de vele galerijen van Florence

Pizza Signoria en het oude centrum

Mijn ontdekking van de bezienswaardigheden van Florence begint op de Piazza Signoria. Ik maak een korte wandeling door het oude centrum van de stad.

Op de Piazza Signoria is het gezellig druk. Aan de zuidkant van het plein ligt de Loggia dei Lanzi, een prachtige galerij met verschillende beelden. Het gebouw is een voorbeeld van 14de eeuwse gotiek. Naast de gallerij ligt het Palazzo Vecchio. Ooit was dit een paleis, maar nu zit er een museum in het gebouw. De binnenplaats is ontworpen door Michelozzo, de muren en plafonds zijn prachtig gedecoreerd.

Mijn oog valt op de toren van het paleis, de Arnolfo toren. Deze toren blijkt een markant herkenningspunt van de stad. Vanuit mijn stoel boven in de hop on hop off bus in Florence zie ik de toren later die dag vaak in de verte.

Iets ten noorden van het Piazza Signoria liggen verschillende kloosters (Badia, Degli Aranci). De weg er naar toe loopt door smalle steegjes met kleurrijke huizen.

rivier arno florence
De rivier de Arno

Piazza della Republica: modern Florence

Door kleine straatjes loop ik naar Orsanmichelle, een mooie kerk in een gezellige winkelstraat. Rondom de kerk zijn in verschillende nissen met beelden.

Achter de kerk ligt het Piazza della Republica, het moderne centrum van de stad. Het plein is aangelegd in de negentiende eeuw. Wanneer je zoals ik uit de oude stad komt, lijkt dit zo groots en nieuw!

Aan het plein ligt een aantal populaire café's. Ik neem een drankje in Giubbe Rosse, een café met vele beroemde kunstenaars en schrijvers als stamgast.

gouden brug florence
Florence vanaf de Gouden Brug

Ponte Vecchio, een van de bekendste bruggen van Florence

Langzaam loop ik verder langs de bezienswaardigheden van Florence.

Op de Ponte Vecchio ligt het centrum van de goudhandel. Deze beroemde brug wordt daarom ook de gouden brug genoemd. Wanneer je vanaf Galleria degli Uffizi richting brug loopt, heb je het mooiste uitzicht.

De gouden brug is de enige brug die niet verwoest is in de oorlog. De kleine huisjes bleven tegen de brug aangekleefd, als paddenstoelen in de herfst tegen een afgewaaide boomtak. Eenmaal op de brug zie ik dat de pittoreske kleine huisjes allemaal winkeltjes zijn. Het goud blinkt me van alle kanten tegemoet.

dom florence
De Dom van Florence

De tuinen van Palazzo Pitti

Aan de overkant van de brug ligt het Palazzo Pitti. Vooral de tuin van het paleis, de Giardino di Boboli, laat een diepte indruk op me achter. De tuin heeft het formaat van een park. Omdat de tuin op een heling ligt, kijk ik al een beetje uit op de stad. (Met de hop on hop off bus kom ik later op mooiere uitzichtpunten.)

Erg mooi is ook de Santa Groce kerk. In de kerk herbergt graftombes van vele (Italiaanse) beroemdheden. Meteen bij binnenkomst is het graf van de dichter en historicus Nicollini. Het beeld van Pio Fredi op zijn graf zou model hebben gestaan voor het ontwerp van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Geen idee of dit echt het geval is, maar er zijn zeker overeenkomsten te zien!

tuinen pitti italie
De tuinen van Palazzo Pitti

HOP ON HOP OFF BUS FLORENCE

Ik heb genoeg gelopen. Ik gun mijn enkel wat rust en stap in de hop on hop of bus. Deze bus rijdt in een paar uur langs de bezienswaardigheden van Florence.

Er zijn twee routes. Op verschillende plekken kun je overstappen, het is daardoor mogelijk beide routes te combineren. De bussen rijden een tot twee keer per uur en je kunt gedurende 24 uur zo vaak als je wilt in- en uitstappen. Ik krijg oordopjes en kan kiezen voor een audioguide in heel veel talen.

Kaarten voor de rode bus in Florence beginnen bij 23 euro (prijspeil 2018).

Het amfitheater van Fiesole

Ik start met de groene buslijn, deze brengt me via de San Domenica kerk naar Fiesole.

De weg naar boven is in een woord adembenemend. De bus rijdt langzaam de heuvels op en bied je een magnifiek uitzicht over de stad en de bezienswaardigheden van Florence. In het dorpje Fiesole is van alles te doen: er is een Romeins Amfitheater omgrensd door een badhuis en verschillende (kleine) tempels. De antieke opgraving is niet heel groot, maar zeker de moeite.

Het toegangskaartje van het theater geeft ook toegang tot het Bambine museum.

amfitheater florence italie
Het antieke amfitheater van Fiesole

Poorten en kerken

Ik vervolg de groene route van de hop on hop off bus in Florence. We steken de rivier Arno over en de oude stad Fiesole maakt plaats voor een volkswijk. De bus kronkelt door smalle straatjes, onder allerlei poorten door langs mooie kerken.

Bij de Dom van Florence stap ik uit. Helaas, ik kan niet naar boven de koepel van de Dom in. Als ik goed mijn best doe zie ik vanaf de grond een klein stukje van de schilderingen zijn. Aan de onderkant van de koepel is de hel afgebeeld, veel roos en vuur en afgerukte ledematen - niet echt plezierig om daar oog in oog mee te staan. Net daarboven is de hemel, lieflijk met engeltjes.

Piazza delle SS Annuziata

Ik loop een stukje verder naar het Piazza delle SS Annuziata. Mooie galerijen omhullen het plein, wat niet veel voorstelt.

Vlakbij ligt het Piazza San Marco. Dit plein is leuker. Hier bewonder ik de kerk en het convent van S Marco. Aan het plein ligt het museum van geologie en paleontologie. Liefhebbers van kunst kunnen hun hart ophalen in de Gallery of the Accedamy, met daarin de wereldberoemde David van Michelangelo.

Piazzale Michelangelo

De hop on hop off bus brengt me naar de andere kant van de stad, naar het Piazzale Michelangelo. Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht de rivier de Arno met al zijn bruggen. Midden op het plein kijkt een monument voor Michelangelo uit over de stad.

Bus 13 gaat ook naar het plein en is goedkoper dan de hop on hop off bus.

piazzale michelangelo
Vanaf het Piazzale Michelangelo kijk je uit over de bezienswaardigheden van Florence

REIZEN NAAR FLORENCE

Elke dag gaan er directe vluchten van Amsterdam naar Florence. Wil je goedkoop vliegen naar Florence? Met Ryan Air kun je goedkoop vliegen naar Pisa. Met de bus of de trein reis je gemakkelijk verder naar Florence.

Florence is een goede uitvalsbasis voor een rondreis door Toscane of de hoogtepunten van Umbrië. Er is genoeg te doen in Florence en omgeving!

Ondanks mijn gescheurde enkelband heb ik de belangrijkste bezienswaardigheden van Florence kunnen zien. Gelukkig! Heb jij nog tips voor een stedentrip naar Florence?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry