home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
24/05/2019

Pisa

21 juni 2004

Mijn werkbezoek aan Contea/Florence zit er weer op, vanaf het Galileo Galilei vliegveld in Pisa vliegen we terug naar Nederland. Maar goed, wanneer je toch in Pisa bent wil je natuurlijk die wereldberoemde scheve toren van Pisa bezichtigen, ik althans wel... Tijd voor een stedentrip Pisa!


de beroemde scheve toren

Scheve toren van Pisa

De scheve toren van Pisa (Torre Pendente) ligt op een prachtig plein. Ooit bedoeld als klokkentoren van de naastgelegen kathedraal, nu de belangrijkste bezienswaardigheid in Pisa. Natuurlijk heb ik de toren op vele foto's gezien, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel enigszins verbaasd ben over hoé scheef dat ding nu wel niet staat. Ik had hem rechter verwacht... Wanneer je dan bedenkt dat de toren recentelijk weet iets omhoog is getakeld, kun je na gaan!

De toren is open voor publiek, een rondleiding van ongeveer een half uur kost 15 euro. Niet geschikt voor mensen met gezondheidsklachten (ik heb besloten dat gescheurde enkelbanden daar ook onder vallen, ik ben dus maar niet naar boven gekrukt:-)).

Kathedraal van Pisa

De kathedraal voor de scheve toren de klokkentoren van is, is gelukkig wel met krukken toegankelijk. Het vervelende alleen is dat ik bij binnenkomst even klem kwam te zitten in een groep met Duitse toeristen. (En ondanks dat Duitsland nog niet is uitgeschakeld bij het EK is de gids bijzonder onvriendelijk tegen me:-()

De kathedraal is prachtig, echt onwijs groot. Deze kathedraal heeft model gestaan voor vele Romaanse kerken in Toscane en zelfs in Sardinië. De groen met witte buitenkant is dan ook typerend voor deze streek (ook terug te vinden bij de Duomo in Florence). De bouw van de kerk is reeds begonnen in de 11de eeuw. In de 16de eeuw is de kerk opnieuw ingericht na een grote brand, er staan verschillende prachtige beelden en ook het plafond is mooi bewerkt met (blad?)goud.

Behalve de Cathedraal en de scheve toren ligt er op het Campo dei Miracoli ook nog een Baptistry (Battistero), een noemenswaardige ronde kerk. Het plein is omringt door de oude stadsmuur. En tja, natuurlijk is er ook geen gebrek aan stalletjes waar je kaarsje of wat dan ook in de vorm van de scheve toren kan kopen. En mocht je op de serieuze toer zijn: er grenst ook nog een aantal musea aan het plein.

Genoeg de zien en te doen dus.

Volgens de Lonely Planet ligt de toren 1.5 kilometer vanaf het treinstation, niet echt ver weg dus. Maar wel te ver om te lopen op krukken met gescheurde enkelbanden, dus ga ik voor de bus. Lijn 3, 4 en C stoppen bij de toren.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry