home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local stage in de Filipijnen

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand vertellen Maaike en Mabel over hun stage in de Filipijnen.

stage in de filipijnen

Welkom in Manilla! Wij zijn Maaike en Mabel, twee studenten die voor een half jaar in de Filipijnen gaan wonen om stage te lopen bij een non-govermental organisation in Manilla. In de weekenden en tussendoor hebben we best veel tijd voor onszelf en gaan we ons zo veel mogelijk begeven onder de locals. Na de stage hebben we ook nog een paar weken vrij gepland om te gaan backpacken in de Filipijnen. Onderweg zullen we wekelijks bloggen over onze avonturen op DESTIFT.nl en natuurlijk kan je ons ook volgen op insta @mm_travelblog

Introductie van Manilla

Wist je dat Metro Manilla eigenlijk een stad is met 16 steden? Dit is door de jaren heen allemaal aan elkaar gegroeid, ook wel urbanisatie genoemd. Het is een mega stad en met ongelooflijk veel verkeer en files. Ze zeggen dat er bijna zo 18 miljoen mensen wonen. Echter gaat er dagelijks (behalve op de rustdag zondag) zo’n 2 tot 4 miljoen extra mensen de stad in om te werken. Dit betekend dat het erg druk is rondom de spitstijden en het soms wel uren duurt voor je met de auto op je bestemming bent aangekomen. Van bijvoorbeeld het vliegveld in Manilla (Ninoy Aquino International Airport) naar Quezon City kan je in zo’n 20 minuten rijden… Echter kan je daar makkelijk 1,5 tot 3 uur over doen, vanwege het verkeer!

tricycle manilla

Going local in Manilla

Wat is nu echt uniek aan de Filipijnen? In ieder geval niet de tegenvallende keuken, haha. Als we iets moeten kiezen wat écht bij de Filipijnen en dan met name bij Manilla en de lokale bevolking past, is het wel het vervoer. Nergens op de wereld is het verkeer zo chaotisch en zijn de vervoersmiddelen zo uniek. Daar willen we je graag meer over vertellen!

Op de weg zie je naast de gewone personenauto’s en de motoren en scooters veel Jeepneys (oude Amerikaanse jeeps, omgetoverd tot openbare vervoersbusjes) en trycicles (motoren of fietsen met een zijspan).

tricylce filipijnen

Tricycles in Manilla

Tricycles hebben hun eigen gebied en werken als taxi. Met hen valt een klein beetje te onderhandelen wat betreft de kosten van de rit. Sommige zijspannen zijn groter en je past er (door goed te proppen) met 2 tot 3 man in de zijspan en achterop de motor is vaak ook wel plek voor 1 of 2 personen. Je kan kiezen voor een privé ritje waarvoor je natuurlijk iets meer betaald, maar het leukste is natuurlijk om gewoon (zoals een echte local) een gedeelte Tricycle in te stappen! Lekker knus en supergoedkoop.

Jeepneys in Manilla

De Jeepneys rijden in verschillende routes door de stad. Het is echter een ramp om te snappen welke Jeepney je nodig hebt, gelukkig zijn de Filipinos erg vriendelijk en behulpzaam. Een rit kost 9 pesos en je geeft aan (door te kloppen tegen het dak of door ‘Para Po’ te zeggen dat je wil stoppen en uit wil stappen. De Jeepney stopt onmiddellijk, niet alleen als je eraf wil, maar ook er op wil stappen, je hoeft alleen maar te zwaaien. Er rijden echter genoeg rond, dus je hoeft nooit lang te wachten. Een goede route vinden is nog wel de kunst.

jeepney mainlla

Denk je dat de Jeepney vol zit? Dan heb je dat helemaal verkeerd gedacht! Er kunnen altijd nog mensen bij, of kippen. In de Filipijnen houdt men van lekker knus en dat zal je dat ook merken in het openbaar vervoer. Is er echt geen plek meer in de Jeepney? Dan neemt met gerust plaats op het dak. Soms zitten mensen wel uren lang op onverharde wegen op het dak, wij konden het na een uurtje al niet meer aan haha.

Het rijden in en op Jeepneys is hele ervaring waar we in het begin erg aan moesten wennen, maar iets wat we achteraf zien als iets wat echt bij 'going local' hoort! Wil je het echte Filipijnen ervaren, stap dan op de eerste de beste Jeepney!

jeepney filipijnen

Grab in Manilla

Wil je toch liever wat meer luxe en direct bij je bestemming aankomen? Kies dan voor de Grab. Dit is een app, het werkt als Uber maar dan de Aziatische versie. De rittenprijzen zijn gelijk zichtbaar en een chauffeur wordt voor je gezocht. Je kan er ook voor kiezen om een Grab te delen door te klikken op Share Grab. Dan pikt de chauffeur ook nog een andere passagier op en split je de prijs. Op deze manier ontmoet je alsnog vaak locals en heb je al snel een leuk praatje onderweg!

Bedankt Maaike en Mabel voor het leuke interview! 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry