home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen in Londen: tips and tricks

Historische bezienswaardigheden, shoppen in Londen, toonaangevende musea en misschien wel het beroemdste reuzenrad ter wereld. Londen heeft het allemaal! Een stedentrip naar Londen is altijd een goed idee (ook als je de stad al eerder hebt bezocht). Wat te doen in Londen? En hoe houd je je Londen stedentrip betaalbaar? In deze blog deel ik tips and tricks voor je vakantie in Londen. 

 westminster abbey
 Westminster Abbey

Doen in Londen: maak een stadswandeling (en neem soms de MRT)

Londen is duur genoeg... Gelukkig zijn er veel leuke gratis bezienswaardigheden en activiteiten tijdens een Londen stedentrip. Wat dacht je van een stadswandeling?

Ga je de eerste keer naar Londen of zoek je verborgen parels? Het is leuk om op pad te gaan met een local! Free Walking Tour Londen biedt leuke wandelingen langs de hoogtepunten van Londen en onbekende bezienswaardigheden. En het leuke is: de tour kost helemaal noppes. (Al is het wel zo netjes om de gids een fooi te geven.)

Hoewel een stadswandeling een fijne manier is om Londen te verkennen, liggen niet alle Londen bezienswaardigheden op loopafstand. Gelukkig is er de London pass: met deze kaart kun je onbeperkt gebruik maken van de bus en de MTR. Ook handig als het regent - het weer in Londen zit niet altijd mee. Zo haal je het beste uit je Londen citytrip.

big ben londen
Big Ben Londen

Zien in Londen: Big Ben and the Houses of Parlement

Zeg je Londen, dan zeg je Big Ben. In iconische klokkentoren van het Palace of Westminster huist de grootste klok ter wereld.

De Westminster Abbey is de oudste en meest belangrijke kerk van Londen. De kerk heeft een erg mooi interieur, een verrassende verzameling relikwieën. Met de tijd heeft de kerk behoorlijk veel geschenken vergaard, juist omdat ze niet echt bij elkaar passen qua stijl wordt het toch weer een passend geheel. Hoewel het ticket aan de prijs is, is de kerk zeker de moeite waard.

Tip: in de buurt ligt een aantal prachtige gebouwen die je gratis kunt bezoeken, zoals Central Hall en de King Charles Street.

brug thmes
Doen in Londen: varen over de Thames

Bezienswaardigheden Londen: Tower Bridge

De volgende dag begin ik met een bezoekje aan de Tower Brigde. In de brug is een tentoonstelling over hoe de brug gebouwd is (welke is voltooid in 1894), zeer verbazingwekkend, zeker als je bedenkt wat voor een middelen de mensen 100 jaar geleden tot hun beschikking hadden. De Engine Room met de hydraulische pompen zijn ook opengesteld voor het publiek, erg gaaf om te zien!

Vanaf de catwalk kun je op grote hoogte over de Thames lopen en heb je een prachtig uitzicht. (Kosten: 7 pond)

tower brugge engeland
De Londense Tower Bridge

Via Monument lopen ik naar de Leaden Hall market. Deze oude markthal (ooit een levensmiddelen markt) is nu omgebouwd tot een mooie facade in Victoriaanse stijl met allerlei hippe en onbetaalbare winkels. Alle Londense juppen lijken zich hier verzameld te hebben, niks voor mij. En dus loop ik snel door...

's Avonds neem ik een kijkje in Harrods, Londen's beroemdste warenhuis, geopend in 1849 door Henry Charles Harrods. Harrods is bizar groot, ondanks het grote aantal winkelde mensen lijkt het niet te druk. Bij de kassa's is het opvallend rustig, het is overduidelijk dat de meeste mensen gewoon toeristen zijn die niet de intentie hebben iets te kopen. 

tower bridge binnenkant
Binnen in de Tower Bridge

Sint Paul's Cathedral: het mooiste uitzicht over Londen

Natuurlijk kan ik het niet laten naar boven te klimmen naar de 'whisper galery' in de koepel van Sint Paul's kathedraal. De akoestiek schijnt zo goed te zijn dat zelfs gefluister nog hoorbaar is in deze koepel. Bovendien heb je vanaf hier een mooi overzicht over de hele kerk.

Maar er is meer... Na nog zo'n 170 traptreden beland ik in de 'Stone Galery' voor het mooiste uitzicht over de stad en de bezienswaardigheden van Londen. Voor de echte dy-hards is er nog een extra trap naar de Golden Gallery, deze is nóg hoger. Helaas ben ik niet de enige die van het uitzicht over de stad wilt genieten en zo sluit ik aan achter de mensenmassa. De smalle ijzeren trap laat niet veel ruimte over en ik moet uitkijken dat ik mijn hoofd niet stoot aan het lage plafond. Het uitzicht maakt de klim van 512 traptreden ruimschoots goed. 

Lees meer over de bijzondere restaurants in Londen.

londen by nifght
Londen bij nacht

Gratis zien in Londen: de leukste musea

Londen is een stad met tientallen musea. Het zijn er veel te veel om te bezoeken in een weekendje Londen. In 3 nachten Londen heb je echter de tijd om een aantal musea te bezoeken - veel musea in Engeland zijn gratis.

Ik zette de leukste musea voor je op een rij!

Londen Science Museum: niet alleen voor nerds

Zoals je wellicht weet heb ik een voorliefde voor wetenschap. Na jaren werkzaam te zijn geweest op een universiteit sta ik niet voor de klas. Een bezoek aan het Londen Science Museum is dan ook een must do tijdens mijn Londen stedentrip.

Toegang: gratis, op sommige speciale tentoonstellingen na. 

Het Science museum is een groot museum met voor elk wat wils. Helaas is de scheikunde afdeling gesloten, de andere afdelingen maken veel goed. Bezoek je Londen met kinderen? Kijk dan vooral ook naar de dinosauriërs. 

mrt londen
De Underground in Londen

Natural Historic Museum

Om de hoek van het Science Museum ligt het Natural Historic Museum. Een prachtig gebouw met een aantal fantastische tentoonstelling. Laat ik eerlijk zijn, ik heb maar een deel van de expositie gezien omdat ik pas vrij laat het museum binnenkwam. Zelfs dan ben ik onder de indruk van deze bezienswaardigheid in Londen. De Earth Exposition is fantastisch: verschillende modellen over het ontstaan van de aarde, de positie van de aarde binnen ons zonnestelsel en de ontwikkeling van de aarde in de tijd zijn op verzorgde wijze weergegeven. Er is zelfs een winkeltje waarin een aardbeving wordt gesimuleerd, heel cool.

British Museum: een van de meest indrukwekkend musea ter wereld

Het British Museum is een museum met kunstschatten van over de hele wereld. Het museum is gevestigd in een fraai staaltje moderne architectuur, zelfs als je niet van kunst en historie houdt moet je een blik in dit museum werpen.

Mijn interesse lag vooral bij de Egyptische en Aziatische tentoonstelling. Vooral het Egypte-deel is geweldig! Nergens heb ik zo veel mummies, sarcofagen en sfynxen gezien. Zelfs in Egypte niet....

british museum londen
Oudheden uit de hele wereld in het British Museum in Londen

Midden in de urban jungle van Londen ligt een aantal mooie parken. Ik geniet ervan om hier even tot rust te komen. 

Mooiste park Londen: Kenstinston Gardens

De Kenstinston Gardens vormen een uitgestrekt park, zeker wanneer je bedenkt dat het park ook nog eens grenst aan het beroemde Hide Park. Het is inmiddels tegen zessen en het park vult zich met mensen die na het werk lekker de hond uit gan laten of een stukje gaan hardlopen. Er heerst een serene rust.

Mijn wandeling begint met een bezoek aan het Albert Memorial, een gedenkteken voor Queen Victoria's geliefde, een monument met prachtige schilderingen en veel goud. Zo aan het eind van de dag schijnt de zon prachtig op het monument. Ik loop door het park via de Serpetine Gallery (die reeds gesloten is), via Long Water (mooi meertje!) naar het Peter Pan standbeeld. Peter Pan is duidelijk een symbool voor allerlei ouders, grootouders en nannies die met hun kroost het standbeeld bezoeken. Vanaf het standbeeld is het niet ver meer naar het hotel.

buckingham palace londen
Hoogtepunten Londen: Buckingham Palace

Buckingham Palace en James Park

Tot slot breng ik een bezoekje aan het Buckingham Palace. Ondanks dat de wisseling van de wacht voorbij is, is het toch aardig druk. Het paleis kan ik helaas niet in, ik ben snel uitgekeken. Toch is Bukingham Palace iets wat je moet zien in Londen. Bij deze dus.

Na een rondje om het paleis strijk ik neer in het St. James Park. Terwijl ik een broodje eet in het gras dartelen brutale eekhoorns om mij heen.

thames londen
Boottocht over de Thames

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry