home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/01/2020

Wat te doen in Londen. Een uitgebreid verslag.

Als 15-jarig meisje ben  ik wel eens een dagje naar Londen geweest, nu, 10 jaar later, wordt het tijd deze stad iets beter te leren kennen.

19 mei 2004

Big Ben en de Houses of Parlement

We hebben mazzel, het weer is fantastisch, het zonnetje schijnt volop, heerlijk weer dus om langs de Themes te lopen en een blik te werpen op de Big Ben (bongggggg....) en the Houses of Parlement. Behalve de gebruikelijke touristen-drukte is nu de pers ook volop aanwezig. Eén of andere lefgozer heeft een condoom met paars poeder naar het hoofd van Blaire gegooid (raak!), wat voor een hoop tumult zorgt. Naja, gelukkig niks ernstigs, maar wel een duidelijke indicatie dat de Britse tweede kamer niet echt goed beveiligd is (zal dat beter zijn in Nederland???).

Londen is sowieso in de greep van het terrorisme, de meeste prullenbakken van de underground zijn verdwenen, je moet je zooi maar gewoon op straat mikken dus. Vervolgens komt dan een mannetje om het op te rapen, lekker efficiënt. Ook hangen er overal posters dat je je tas niet onbeheerd achter mag laten, doe je dat toch, dan kan het je duur komen te staan. Medereizigers worden opgeroepen in zo'n geval direct de politie te bellen. Zou het toestanden als in Madrid (maart 2004) voorkomen? Ik kan het niet geloven.

Via de Jewel tower aan de overkant van de straat steken we door naar Westminster Abbey.

londen engeland
Zonsondergang bij de Big Ben in Londen

Westminster Abbey

Westminster Abbey is de oudste en meest belangrijke kerk van Londen. Erg mooi interieur, een verrassende verzameling reliquien. Met de tijd heeft de kerk behoorlijk veel geschenken vergaard, juist omdat ze niet echt bij elkaar passen qua stijl wordt het toch weer een passend geheel. Zeer imposant. En hoewel het entree-geld niet niks is (7 pond) is de kerk zeker een bezoek waard.

In deze buurt liggen sowieso veel mooie gebouwen, leuk om even doorheen te wandelen en een kijkje te nemen (aanraders: Central Hall en de King Charles Street).

Ook is het mogelijk om even op de binnenplaatsen van bepaalde gebouwen te kijken. Je waant je dan soms echt terug in de tijd, en het drukke verkeer van de stad maken plaats voor voetballende jongetjes in schooluniform.

Picalilly Circus

Met de underground begeven we ons naar Picallily Circus. De flikkerende reclamewand werkt hypnotiserend, geweldig leuk om daar een tijdje naar te staren. Volop bewegende beelden, met name de Mc Donalds en Coca Cola reclame kan er iets van.

Mede door het zonnige weer is het lekker druk op Picallily circus, mensen kijken is ook errug leuk! Menigeen zit dan ook met een blikje bier of een fles wijn op de fontijn en van verschilende kanten krijgen we een blowtje aangeboden.

20 mei 2004

Tower Bridge

De volgende dag beginnen we met een bezoekje aan de Tower Brigde. In de brug is een tentoonstelling over hoe de brug gebouwd is (welke is voltooid in 1894), zeer verbazingwekkend, zeker als je bedenkt wat voor een middelen de mensen 100 jaar geleden tot hun beschikking hadden. De Engine Room met de hydraulische pompen zijn ook opengesteld voor het publiek, erg gaaf om te zien!

Vanaf de catwalk kun je op grote hoogte over de Themes lopen en heb je een prachtig uitzicht. (Kosten: 7 pond)

tower bridge londen
De Londense Tower Bridge

Via Monument lopen we naar de Leaden Hall market. Deze oude markthal (ooit een levensmiddelen markt) is nu omgebouwd tot een mooie facade in Victoriaanse stijl met allerlei hippe en onbetaalbare winkels. Alle Londense juppen lijken zich hier verzameld te hebben, niks voor ons. En dus lopen we weer door...

's Avonds nemen we snel een kijkje in Harrods, Londen's beroemste warenhuis, geopend in 1849 door Henry Charles Harrods. Door het warenhuis lopen best veel mensen, maar het is zo immense groot dat het niet al te druk aandoet. Bij de kassa's is het echter opvallend rustig, het is overduidelijk dat de meeste mensen die rondlopen net als Ben en ik gewoon touristen zijn en in de verste verte niet van plan zijn iets te kopen. Typisch, dat zo'n warenhuis zoiets tolereert en dat ze er mee accoord gaan meer een touristische attractie te zijn dan iets anders. Maar goed, voor dit imago hebben ze natuurlijk zelf gekozen...

21 mei 2004

Bank

De volgende ochtend zijn we begonnen met en bezoek aan het mansion house en the exchange buidling. Beide gelegen op een steenworp afstand van metro-station 'bank', tenmidden van een wijk met nog vele andere bouwwerken in Victoriaanse stijl.

Sint Paul's Cathedral

Daarna een bezoekje aan de Sint Paul's Cathedral gebracht. Helaas voor ons stond de kerk volop in de stijgers, aan de andere kant, restauratie is natuurlijk esentieel voor het behoud van een gebouw. Gelukkig stond het altaar nog niet in de stijgers en was dit deel van de kerk goed te bewonderen. Natuurlijk kon ik het niet laten naar boven te klimmen naar de 'whisper galery'. De accoustiek schijnt zo goed te zijn dat zelfs gefluister nog hoorbaar is in deze koepel. Bovendien heb je vanaf hier een mooi overzicht over de hele kerk.

Maar er is meer... Na nog zo'n 170 traptreden beland je in de 'Stone Galery'. Hiervandaan heb je Meen prachtig uitzicht over de stad Londen. Voor de echte dy-hards is er nog een extra trap naar de Golden Gallery, nog hoger en nog een fraaier zicht over de stad dus. Het jammere is alleen dat de gallerij nogal klein is, zo gebeurde het dan ook dat ik in een soort van file kwam te staan op weg naar boven. Wanneer je bedenkt dat de metalen trappen best smal en stijl zijn en bovendien het plaffond erg laag zit, kun je je voorstellen dat en file niet zo comfie is... Maar goed, het uitzicht na afloop maakt de 512 traptreden (inclusief file) ruimschoots goed!

Science Museum

Na een lekkere lunch staat een bezoek aan het Science Museum op het programma. Toegang: gratis, op sommige speciale tentoonstellingen na. Een groot museum met voor elk wat wils. Helaas is de scheikunde afdeling gesloten, maar de tentoonstelling over verschillende eigenschappen van verschillende materialen maakt een hoop goed.

Grappig zijn ook de verschillende laboratoria die er nagebouwd zijn, hoe ontwikkelt zich een scheikundig/biologisch lab met de tijd. Jammer alleen dat het modernste lab inmiddels alweer flink verouderd is... (OK, ik geef het toe, ik lijdt aan beroepsdeformatie - maar stiekem ben ik blij dat ik op mijn werk betere faciliteiten tot mijn beschikking heb :-) )


De Underground in Londen

Natural Historic Museum

Om de hoek van het Science Museum ligt het Natural Historic Museum. Een prachtig gebouw met een aantal fantastische tentoonstelling. Ff eerlijk zijn, ik heb maar een deel van de expositie gezien omdat ik pas vrij laat het museum binnenkwam, maar dan nog. De Earth Exposition is fantastisch: verschillende modellen over het onstaan van de aarde, de positie van de aarde binnen ons zonnenstelsel en de ontwikkeling van de aarde in de tijd zijn op verzorgde wijze weergegeven. Er is zelfs een winkeltje waarin een aardbeving wordt gesimuleerd, heel cool.
Ook de dino-tentoonstelling mag je niet missen.

Na een middagje musea heb ik behoefte aan een wandelingetje, vanaf het Natuur Historisch museum begeef ik me richting hotel (vlakbij Bays Water). Door de wijk South Kensington loop ik via de Royal Albert Hall naar de Kenstinston Gardens.

Kenstinston Gardens

De Kenstinston Gardens vormen een uitgestrekt park, zeker wanneer je bedenkt dat het park ook nog eens grenst aan het beroemde Hide Park. Het is inmiddels tegen zessen en het park vult zich met mensen die na het werk lekker de hond uit gan laten of een stukje gaan hardlopen. Er heerst een serene rust.

Mijn wandeling begint met een bezoek aan het Albert Memorial, een gedenkteken voor Queen Victoria's geliefde, een monument met prachtige schilderingen en veel goud. Zo aan het eind van de dag schijnt de zon prachtig op het monument. Ik loop door het park via de Serpetine Gallery (die reeds gesloten is), via Long Water (mooi meertje!) naar het Peter Pan standbeeld. Peter Pan is duidelijk een symbool voor allerlei ouders, grootouders en nannies die met hun kroost het stanbeeld bezoeken. Vanaf het standbeeld is het niet ver meer naar het hotel.

Ons hotel ligt net naast Queensway, een gezellige straat net ten noorden van het centrum. In deze wijk zijn vele hotels te vinden, nog meer restaurants en vele souvenierswinkels. Het is een gezellige wijk die dan ook druk bezocht wordt door touristen.

Ik kan iedereen aanraden het Vietnamese restaurant aan de Queensway te bezoeken, heerlijk eten en helemaal niet duur. Bovendien is de eigenaar van de zaak er geheel in geslaagd een Aziatische sfeer te creëren, al was het maar met de vele lichtslangen die vrolijk aan en uit gaan.

22 mei 2004

British Museum

Na een korte picknick op Russel Square (ken je dat, zo'n onbedwingbare behoefte om versgeperst sap te drinken?) hebben we een bezoek aan het British Museum gebracht. Mijn voornaamste interesse ging toch wel uit naar de Egyptische en Aziatische tentoonstelling. Hoewel de laatste een klein beetje tegen viel (minder uitgebreid dan ik gedacht had), was de Egyptische tentoonsteling prachtig. Vele mummies en sacrofagen zijn te zien, net als vele sfynxen. Maareh, ergens vind ik het ook wel jammer dat deze kunstschatten uit hun natuurlijke omgeving gerukt zijn om in een museum te stoppen. OK, het vergroot de toegankelijkheid voor het publiek, maar toch doet het iets af aan de authenticiteit van de voorwerpen.

british museum londen
Oudheden uit de hele wereld in het British Museum in Londen

Zatermiddag lekker winkels gekeken rondom Picallily Circus, een erg leuke shopping area, ook zonder iets te kopen :-)

Trafalgar Square

De zon heeft de hele tijd geschenen, de temperatuur is aangenaam. Een klein meisje viste muntjes uit de fontijn op Trafalgar Square, een aardige manier om je zakgeld te verhogen! Ik heb met verbazing staan toe te kijken, volgens haar pa deed ze het vaker, ze had zelfs extra kleren meegenomen. Rare lui, die Engelsen :-)

Trafalgar Square is leuk als de zon schijnt. Mooie gebouwen flankeren het plein (o.a. de National Art Galary en St. Martin-in-the-Fields), wanneer je goed zit heb je bovendien uitziht op de Big Ben. Allerlei soorten mensen zitten vreedzaam bijeen, erg leuk.

Leicester Square

Om de shopping-driehoek in Londen compleet te maken hebben we onze weg vervolgd naar Leicester Square. Midden in de uitgaanswijk van Londen is het ook hier gezellig druk op zaterdagmiddag, zeker omdat er ook een groot Buddhistisch feest gaande was (de verjaardag van Buddha). Het standbeeld van Charley Chaplin is niet echt zo veel bijzonders, mijns inziens.

Net ten noorden van Leicester Square ligt de Shaftesbury Avenue waar verschillende beroemde musicals draaien. Leuk om al die immense posters te zien van die verschillende producties!

China Town

Ook Chinatown is in deze buurt te vinden. Verschillende restaurant en supermarkten vol Aziatische producten maken deze buurt tot een kleurrijke en geurrijke happening.

23 mei 2004

Pettycoat Lane Market

Zondag doet zijn nam eer aan, het zonetje schijnt wederom volop. Onze laatste dag in Londen alweer, hora ruit. We starten de dag met een bezoek aan de Pettycoat Lane Market. Geweldig, wat een grote straatmarkt! Schoenen, (leren) jassen, T-shirt, you name it. Zo hier en daar treedt een bandje op, op een vluchtheuvel staat een of andere malloot zijn geloof te verkondigen, kortom, gezelligheid. Omdat vliegen zonder bagage (met enkel handbagage dus) toch wel ideaal is en er bovendien niet echt iets verkocht wordt wat ik heeeel graag wil hebben heb ik uiteindelijk niks gekocht :-)

buckingham palace londen
Buckingham Palace

Buckingham Palace

Tot slot brengen we nog een bezoekje aan het Buckingham Palace. Ondanks dat de wisseling van de wacht reeds lang voorbij is, is het toch nog aardig druk. Het paleis kunnen we helaas niet in, we zijn dus snel uitgekeken, maar goed, het paleis is toch wel iets wat je gezien moet hebben (bij deze dus).

Tijd om neer te strijken in het St. James Park, centraal gelegen naast het paleis en net als alle andere parken goed onderhouden. Na nog ff relaxed te hebben zijn we richting vliegveld vertrokken. 

31 mei 2004

Op weg naar het vliegtuig ben ik helaas door mijn enkel gegaan, mijn enkelbanden zijn gescheurd. Daar zit ik dan nu, een week na thuiskomst, met mijn voetje nog steeds in het drukverband, een paar krukken ligt naast mijn stoel. En wie zegt nu dat Londen minder gevaarlijk is dan Azië?

Alles heeft en eerste keer: zo ben ik voor het eerst met een rolstoel een vliegtuig ingereden. Geen aanrader!!! (Helaas, een maand later heb ik wederom een dergelijke VIP behandeling gekregen, ditmaal op weg van en naar Pisa.)

Overnacht in London House Hotel, 81 Kensington Garden Square, London.
Mooi gelegen goedkoop backpackershotel in de gezellige buurt Queenswater. Kamers zijn zeer klein, maar schoon. Bedden zijn echter doorgelegen en andere bezoekers rumoerig.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over Londen? Lees dan ook mijn andere reisverslagen van de stad.
Zoek je meer informatie over rondreizen door Engeland en Schotland? Lees dan hier over Groot-Brittannië.


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry