home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
16/03/2018

Milaan

Mei 2003. Aan mij de eer gedurende een week een bevriend laboratorium in Milaan te bezoeken. Intensief, leerzaam, vermoeiend. Het weekend was echter geheel voor mezelf...


impressie van het Domplein

Mode in Milaan

Milaan in Noord-Italië is echt toonaangevend op modegebied. Vele gebieden in de stad illustreren dit. Wanneer je vanaf metro-station Garibaldi richting centrum loopt via Corso Como, Via Statuto en Via Brera kom je langs vele modezaken. Kleding, schoenen, tassen, accessoires, alles is hier te vinden. Aan de Via Brera ligt trouwens ook het Palazzo di Brera, waar tegenwoordig een museum in gevestigd is.

Voor meer mode kun je ook terecht in de 'Gouden Vierhoek'. Hier liggen vele winkels van Dolce en Gabanna, Guicci, Hugo Boss en andere internationale modemerken. Veel designwinkel in dit gebied verkopen echter artikelen die voor mij 'iets' te duur zijn: ik zal niet zo snel een half maandsalaris investeren in een halsband voor mijn trouwe viervoeter (los van het feit dat ik niet eens een hond heb:-) ).

Toch is het leuk hier rond te lopen, al is het maar vanwege de mooie, goed onderhouden winkelpanden en de opgedirkte mensen die wel dingen willen kopen. Lekker aapjes kijken dus! Enneh, niet vergeten: al draagt de aap een gouden ring...

Budget mode: kledingmarkten

Meer iets voor mij: bij metro-station Sant Agostino is op zaterdag een grote kledingmarkt aan de Viale Papiniano. Ook hier verkopen ze merkkleding, maar dan voor een fractie van de prijs. Ideaal voor budget shoppers! Maar ja: het is dan ook niet meer van het huidige seizoen. Natuurlijk is er ook heel veel leuke kleding zonder een bekende merknaam te vinden.

De markt aan de Viale Papiniano is leuk, maar wel erg druk. Meteen aan deze markt grenst de volgende markt: Fiera di Senigaglia. Dit is een grote vlooienmarkt waar allerlei snuisterijen en  curiositeiten verkocht worden, maar ook hier wordt kleding aan de man gebracht. Deze markt heeft wel wat weg van de markt op het Waterloo Plein in Amsterdam, al kun je hier beter afdingen.


Navigili

Navigili

Vanaf deze markten beland je automatisch in Navigili, bij de Darsena (oude havenbekken). De oude havenwijk Navigili heeft echt iets romantisch. Aan het water staan mooie, vrolijk geverfde, oude panden met hierin leuke café's en restaurants. Ook liggen er verschillende boten aangemeerd die als zodanig dienst doen. Over het water lopen verschillende antieke gietijzeren bruggen. Heel pittoresk! Neem ook een kijkje bij restaurant 'El Brellin' aan de Vicolo dei Lavandai. Grenzend aan het terras van het restaurant was vroeger een overdekte wasplaats waar vrouwen hun lakens stonden te schrobben. De wasstenen zijn nog steeds te bewonderen!

De basilieken van Milaan

Milaan telt ook een aantal mooie basilieken. Vlakbij Navigili ligt de Sant' Eustorgio. Deze kerk uit de 4de eeuw is verschillende keren verbouwd, het is dan ook een mengelmoes van verschillende stijlen geworden. Wanneer je aan de achterkant van de kerk kijkt, zie je dat aan de kerk als het ware nog een klein kerkje grenst.

Iets meer richting centrum, op loopafstand, San Lorenzo Maggiore (4de eeuw). Voor deze basiliek loopt een Romeinse zuilengalerij, waar het goed vertoeven is. Of deze zuilen ooit tot een tempel of paleis behoorden of niet, is echter een raadsel... Naast de kerk vind je een oude stadspoort. Ooit liepen hier de stadsmuren van Milaan en hield de stad op. De derde noemenswaarde basiliek is Sant' Ambrogio. Deze kerk is de 'koningin en moeder' van de Romaanse kerk. Mooie kerk met verschillende mozaïeken, een gouden altaar van Vulvius en een badakijn op het koor. Ook heeft de kerk een mooie patio.

En dan is er natuurlijk nog de Duomo. Zowel met een lift of met de trap kun op de dom komen. Vanaf het dak heb je een mooi zicht op de kerk: je ziet goed hoe overdadig de kerk versierd is met allerlei marmeren krulletjes en andere tierlantijntjes. Verder zijn er ook vele beelden te bewonderen.

Op een heldere dag kun je echter vanaf het dak van de dom ook de uitgestrekte stad Milaan en diens omgeving bewonderen, met in het noorden de bergen. Ook van binnen is de dom mooi, maar vooral erg groot.


zicht vanaf de Duomo

Aan het domplein grenzen niet alleen vele winkels en restaurants, maar ook de lokale VVV. Handig voor als je nog gen kaart van de stad mocht hebben!

Shoppen bij Galleria Vittorio Emanuele II

Tussen de Piazza Duomo en de Piazza Scala ligt de Galleria Vittorio Emanuele II. Via triomfbogen loop je deze galerij binnen. Natuurlijk zitten ook hier weer winkels, maar let vooral op het gebouw zelf. Overdekt door gewelfd glas, met net daaronder prachtige muurschilderingen. In het midden van de galerij bevindt zich een plein bekleed met een fijn mozaïek. Dit was ooit, voor de bouw van de dom, het centrum van de stad.


mozaïek in Galleria Vittorio Emanuele II

Aan de andere kant van de galerie is de Piazza Scala. Midden op dit plein pronkt een standbeeld van Leonardo da Vinci. Aan het plein ligt de opera: het Teatro alla Scala. Helaas staat het gebouw nu (mei 2003) voor restauratie in de stijgers.

Castello Sforzesco

Het imposante kasteel Castello Sforzesco grenst aan een groot park. Lekker om hier tijdens een warme dag even lekker neer te ploffen, met als vele Italianen doen. Het kasteel zelf is ook erg mooi. Bijzonder is de klok in de voorgevel. Binnen het kasteel worden verschillende binnenplaatsen door middel van mooie poorten met elkaar verbonden. Het paleis zelf is ook toegankelijk voor het publiek, er is onder meer een museum in gevestigd. Dit museum bevat onder andere het laatste werk van Michelangelo, wat helaas onvoltooid is gebleven. Ook dit gebouw wordt echter op dit moment gerenoveerd.


Castello Sforzesco

De oude begraafplaats

Een beetje uit het centrum, niet ver van treinstation Graribaldi, ligt de oude begraafplaats, Cimitero Moumentale. Hier liggen mensen met verschillende geloven begraven: alles kan, als je maar rijk bent. Zo bevindt zich niet ver van de ingang een Joodse begraafplaats.

Ook op de gallarijen zijn verschillende graven, deze zijn vaak voorzien van grote beelden. Hetzelfde geld voor verschillende grafmonumenten in de tuin, het kan niet groot en opvallend genoeg zijn. Zwerf rond en bekijk de graven en al hun steilen. Bang dat je de hoogtepunten mist: overal hangen bordjes met door op de beroemdste graven en waar je ze kan vinden. Bovendien kun je ook een rondleiding nemen...

Het laatste avondmaal

Wat je bij een bezoek aan Milaan eigenlijk ook gezien moet hebben, is het 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci. Deze wereldberoemde muurschildering bevindt zich in de Santa Maria delle Grazie. Helaas moet je echter ver (soms maanden(!)) vooraf reserveren om een kaartje voor dit spektakel te bemachtigen: er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Ikke niet, dus. De rest van de kerk is wel toegankelijk voor publiek. De 16-hoekige Bramante koepel is een van de belangrijkste bouwwerken uit de renaissance te noemen. En dat ik ook leuk om te zien :)

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.       Disclaimer      Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Disclaimer
Website by Web Chemistry