home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Little Petra

Enkele kilometers vanaf historisch Petra Jordanië bevindt zich een tweede interessante opgraving: Little Petra oftewel Al Barid. Hoewel deze voorstad van het grote Petra niet vermeld staat in de meeste reisgidsen, is ook deze kleine stad het bezoeken waard. 

Ik combineer mijn bezoek aan Petra met een bezoekje aan Little Petra. Dit kost niet veel tijd: een uur is meer dan voldoende om Little Petra te zien. Het beste tijdstip van de dag is het eind van de middag, wanneer de zon haar laatste stralen in de kloof werpt en de schaduwen langzaam langer worden.

Heb je tijd over? Maak dan een meerdaagse wandeling van Petra naar Little Petra. Hier lees je meer over wandelen bij Petra.

little petra jordanie
De ondergaande zon in Little Petra

Little Petra, het kleine zusje van wereldwonder Petra

Net als het 'grote' Petra ligt Little Petra veilig verscholen tussen de rotsen, gescheiden van de buitenwereld via een smalle Siq. In de wanden van deze Siq zijn duidelijke inkepingen zichtbaar: ooit zat hier een poort. De Siq kon afgesloten worden wanneer een eventuele vijand zich aandiende.

Een vredige enclave

Achter de Siq bevindt zich de kleine enclave. In tegenstelling tot wereldwonder Petra waren hier geen bronnen die de stad van water konden voorzien, de stad was daardoor aangewezen op regenwater. Juist ja, een stad in de woestijn die afhankelijk is van regen.

little petra in de rotsen
Little Petra in de rotsen

In de rotswanden zijn grote bassins gehakt om het water in op te slaan. Een ingenieus gotensysteem ervoor dat het regenwater daadwerkelijk in de bassins belandde. Om te voorkomen dat het regenwater het poreuze zandsteen in sijpelt, is de binnenkant van de bassins bekleed met cement. Stel je voor, wat een kennis er al was bij deze 2000 jaar oude beschaving!

Wonen in Little Petra

Er zijn in Little Petra verschillende triclinaire woningen zichtbaar. Dit zijn woningen die werden gedeeld door meerdere mensen, wellicht zelfs meerdere gezinnen. Langs alle wanden waren bedden uit de rotsen gehouwen, men sliep met de voeten naar de muur en de hoofden naar de midden van de ruimte gericht. De grote van de bedden impliceert dat de bevolking stukken kleiner was dan nu...

Ook zijn er stallen zichtbaar en op een aantal plaatsen zijn grafkelders te zien. Deze zijn minder rijk versiert dan de graven in het grote Petra.

plafondschildering little petra
Het beschilderde plafond in het klooster 

De tempels van Little Petra Jordanië

Little Petra is een sobere stad. Toch is er een aantal gebouwen dat wél versierd is. Dit zijn oude tempels

Bovendien had Little Petra een heus klooster, het enige vertrek dat vroeger voorzien was van een deur. Wanneer je naar het plafond van dit klooster kijkt, zie je tussen het roet van het vuur nog duidelijke resten van de 3000 jaar oude plafondschilderingen.

Het uitzicht naar het westen

Aan het eind van de kloof is een lange trap. Wanneer je deze opklimt heb je een fantastisch uitzicht over het westen en de zon die langzaam achter de bergen verdwijnt.

Een korte taxirit van ongeveer een kwartier brengt je van Wadi Musa naar Little Petra.

Little Petra #jordan #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry