home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Aqaba

Wil je een culturele rondreis door Jordanië combineren met een paar dagen relaxen aan het strand? Dan kun je bijna niet om Aqaba heen! Aqaba is de enige kustplaats die Jordanië rijk is. Vanwege de ligging aan de Rode Zee is Aqaba niet alleen geliefd bij watersporters, maar is Aqaba ook een belangrijke handelsstad. 

uitzicht kempinski aqaba
Uitzicht vanaf het Kempinski hotel

Tijdens mijn eerste keer reizen naar Aqaba schreef ik:

"De kledingstijl van de vrouwen is hier anders is dan elders in Jordanië. conservatiever. Er lopen meer vrouwen met een hoofddoek of chador dan in bijvoorbeeld Amman of Wadi Musa. Ook zijn er mannen die me na staren: hé-een-blanke-vrouw-laten-we-ons-eens-omdraaien."

De Arabische invloeden in Aqaba zijn niet zo verwonderlijk wanneer je bedenkt dat Aqaba vlak bij de grens met Saudi-Arabië ligt. Sterker nog: Aqaba heeft deel uit gemaakt van Saudi- Arabië: koning Hussein bedacht een ruil waarbij een stuk woestijn werd ingeruild voor strand en kustlijn. Handig voor de handel! Maar van ruilen komt huilen: in de woestijn bleek waardevolle olie te zitten.

Het toerisme in Aqaba is enorm gegroeid. Veel Jordanezen uit de hoofdstad Aman hebben een tweede huis in Aqaba en met directe vluchten naar Europa (vanaf 2017 naar Nederland en België) neemt ook het aantal Europese reizen naar Aqaba toe. Ik zie de veranderingen en juich ze toe: Aqaba heeft zich in iets meer dan tien jaar tijd ontwikkeld van een slaperige handelsstad tot een volwaardige vakantiebestemming. Er zijn leuke restaurants, hippe rooftop bars en op de meeste plekken kun je gewoon alcohol krijgen. 

arabier in aqaba
Saudi's en nomaden dragen rood-wit-geblokte hoofddoeken

Het fort van Aqaba

Eén van de bezienswaardigheden in Aqaba is het oude fort in het compacte centrum van de stad. Het 16de eeuwse fort is gratis te bezoeken. Boven de ingang hangt een mooi Hasjemitisch wapenschild. 

Zoals vele oude gebouwen in Jordanië is ook dit kasteel mooi gerestaureerd, het is echt een aanrader voor iedereen die van historische gebouwen houdt. Het fort is vrij toegankelijk: ik loop hoog boven de grond langs de kantelen lopen en geniet van het uitzicht over de zee met de wind in mijn haar.

Ik geef toe, het uitzicht vanaf het fort lijkt een beetje op het uitzicht vanaf mijn hotelkamer. Toch voelt dit anders en waan ik me even terug in de tijd wanneer ik de horizon afspeur naar de vijand.

Aan de overkant van de Rode Zee zie ik Eilat in Israel liggen. Eilat en Aqaba liggen zo dicht bij elkaar dat het bijna één stad lijkt.

aqaba fort
Het fort van Aqaba

De oudste kerk

In Aqaba liggen de resten van een kerk uit de derde eeuw na Christus, naar het schijnt de oudste christelijke kerk ter wereld. Ja, zelfs nog ouder dan de geboortekerk in Betlehem.

Door een aardbeving aan het eind van de vierde eeuw raakte de kerk beschadigd. De verlaten kerk werd al snel bedekt door een laag zand. Inmiddels is de kerk grotendeels uitgegraven en kun je de muren van de oudste kerk ter wereld bewonderen.

Oosterse hectiek op de Souq al Khodra

Ik ben dol op markten! Het krioel van mensen, de geur van kleurrijke kruiden en vers gebakken brood.

Op de Souq al Khodra dompel ik me onder in het Jordaanse leven, hier zijn nauwelijks toeristen te zien. Een marktverkoper wilt indruk maken en showt me zijn waar: versgemalen koffie, gember en eucalyptus. Hij duwt me een kop warme zoete thee in mijn handen. Mijn vingers plakken aan de buitenkant van het kopje terwijl ik voorzichtig aan de thee nip.

verse kruiden op de markt
Verse kruiden op de markt

Ik heb mijn thee nog niet op en ik moet mijn kopje al weer neerzetten. Ik moet ruiken, proeven, ervaren. De koopman smeert mijn hand in met een blok zeep. Niet slecht. Even later vind ik een snuf za’atar in mijn handpalm, een belangrijk ingrediënt van de lokale keuken.

Ik giet de koude thee in mijn mond en loop verder de markt op. Op naar de falafel, dode geiten en kruiwagens vol radijs.

Glass Botom Boat

Na onderhandelingen in de lokale haven hebben Ben en ik een bootje voor een uur, compleet met mogelijkheden om te snorkelen (waar we geen gebruik van maken). We varen met de boot over een Israëlische tank (?), een gezonken schip en dingen die wél in zee horen, als koraal en een grote verscheidenheid aan vissen.

Een leuke kennismaking met de Rode Zee!

lizard fish aqaba
Lizard fish in de Rode Zee bij Aqaba

Marine Science Station in Aqaba

Wanneer je niet wilt gaan duiken maar toch wilt genieten van het rijke onderwaterleven van de Rode Zee, kun je het Marine Sience Station bezoeken.  Dit station ligt bij de steiger waar boten naar Saudi-Arabië vertrekt, zo'n 10 kilometer ten zuiden van Aqaba. Het Science Station bevat talrijke zee aquaria met daarin prachtige planten, vissen en andere levensvormen.

Duiken in Aqaba

Aqaba is een paradijs voor duikers. Het warme heldere water van de Rode Zee is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

Als duikfanaat heb ik in Aqaba gedoken. Lees hier alles over duiken in Aqaba.

bernice beach club aqaba
Bernice Beach Club

Stranden van Aqaba

Grofweg kan je de stranden in Aqaba indelen in drie zones. In het noorden zijn de privéstranden van verschillende hotels die direct aan de kust liggen. In het zuiden liggen verschillende 'Beach Clubs'. Hier kun je voor een paar euro genieten van het strand en zwembad of activiteiten ondernemen als scheuren op een bananenboot of paragliden.

Tussen deze zones ligt Al-Hafayer, het publieke strand. Al-Hafayer is een gratis strand wat erg in trek is bij de locals. Kinderen spelen met kleren en al in zee, terwijl de volwassenen vredig genieten van een hapje en een drankje en lurken aan hun waterpijp. Vooral in de avonden zitten de terrassen overal, met name in het weekend. Terwijl de golven kapot slaan op het natte zand, klinkt het schelle geluid van een viool uit de boxen. Elk weekend is hier live muziek.

Zoals in meerdere moslimlanden gebruikelijk is, kun je op de public beach van Aqaba beter niet in je bikini op het strand liggen.

aqaab eilat
Reizen naar Aqaba en Eilat

Gratis visum voor Jordanië: begin je rondreis in Aqaba

Wanneer je Jordanië bezoekt, heb je een visum nodig. Wanneer je het land binnenkort via de luchthaven van Amman dan kost dit visum JD40 (ongeveer 57 euro, prijspeil november 2016). 

Omdat Aqaba deel uit maakt van een vrije handelszone, is het visum voor Jordanië GRATIS in Aqaba!

Het lijkt omslachtiger dan het is, maar door direct te reizen naar Aqaba bespaar je best veel geld.

Ik bezocht Aqaba op uitnodiging van Aqaba Tourism.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry