home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wadi Rum excursie: overnachten in de woestijn in Jordanië

Wadi Rum is een van de mooiste woestijnen ter wereld. Welkom op Mars. Dit is zoals ik me een buitenaardse planeet voorstel: rood, grillig en uitgestrekt. 

zonsondergang wadi rum jordanie
Spectaculair uitzicht tijdens een Wadi Rum excursie

Wadi Rum excursie

Ga je naar Jordanië? Dan mag je Wadi Rum zeker niet overslaan. 

De reis naar Wadi Rum begint met een comfortabele reis over de snelweg. Je verlaat langzaam de bewoonde wereld, en al snel zijn de eerste zandvlakten en rotspartijen zichtbaar. De gids is streng, er wordt niet gestopt om foto's te maken. "Wees gerust, het landschap wordt vanaf nu alleen maar mooier", fluistert Mahmoud me toe. Hij kan het weten, onze gids kent de regio op zijn duimpje. 

En hij heeft gelijk.

bedoeine vrouw jordanie
bedoeïenenvrouw in Wadi Rum

Op visite bij gastvrije bedoeïenen

De bus stopt. De weg stopt. Dit is het begin van het einde. 

In Wadi Rum wonen verschillende bedoeïenenstammen. Bezoekers zijn welkom, zij worden gastvrij ontvangen met zoete koffie met kardemom. De oude Abouhoussein speelt op een speciale viool een vrolijk lied voor zijn gasten. Ondertussen wordt de lunch bereid: op hete kolen liggen groenten, aardappels en kip te stomen.

De bedoeïenenvrouwen zitten een stukje verderop. Zij bakken flinterdunne broden: zo lekker! Een van de oude vrouwtjes tekent met bibberende hand met henna een tijdelijke tatoeage op mijn hand en onderarm. Haar ogen fonkelen. 

Even later wordt ik getrakteerd op een slok kamelenmelk. De melk is nog warm, verser kan niet. Na een kleine slok stap ik snel opzij, de jonge babykameel heeft zijn moeder lang genoeg gedeeld.

jeepsafari wadi rum jordanie
Op jeepsafari door het rode zand van Wadi Rum

Jeepsafari in de woestijn

Al tijdens onze jeepsafari voelen we de temperatuur dalen. De tocht is echter prachtig: de ondergaande zon kleurt het zand en de rotsen in prachtige tinten. Nooit gedacht dat een woestijn zo kleurrijk is!!

Met drie jeeps rijden we door de woestijn. Goed om niet alleen te gaan, je weet maar nooit wat er met je auto gebeurt... De jeep waar ik in zit heeft zo z'n kuren, een aantal keren slaat de motor af en we komen zelfs vast te zitten. Gelukkig hoeven we niet te duwen, volle kracht achteruit werkt ook.

rijden kameel wadi rum
Rijden op een kameel in Wadi Rum

Kamelentocht

'Mijn' kameel heet Bella en ze is zwanger. 

De eigenaar is een vrolijk mannetje, hij loopt de hele tijd te hupsen en te zingen. Om warm te blijven doe ik vrolijk mee vanaf de kameel. Ondertussen geniet ik van het prachtige landschap.

Een kameel is een heilig dier, wanneer je er van af valt, zul je je niet bezeren. Laten we het hopen. 

wadi rum excursie zandduin
Genieten van het landschap in de woestijn

Glijden vanaf een zandduin

Om de natuurpracht beter te kunnen aanschouwen, klim ik verschillende keren tegen een zandduin op. Een maf gevoel, lopen door los zand. Het is als lopen door de sneeuw, bij elke stap die je zet zak je tot over je enkels weg in het zand. de tocht naar boven is best vermoeiend, maar zeker de moeite.

Een kopje thee bij een Bedouin Camp gaat er bij mij wel in. Sterke muntthee met te veel suiker: één van die dingen die lekkerder wordt naarmate je het vaker drinkt.

Genieten onder de sterren

Na zonsondergang is er een prachtige sterrenhemel. Ik kan het niet laten en trek er op uit, gewapend met camera en statief. Om de kou te trotseren wordt er een kampvuur gemaakt. Bedoeïenen zingen en dansen, het is een gezellig boel.

sterren wadi rum
De leegte van de nacht

Slapen in een Wadi Rum Bedouin Camp

Her en der verspreid liggen er verschillende Bedouin Camps waar je kan overnachten in de woestijn. De grootte en de hoeveel comfort varieert.

Budget tentenkamp

In de goedkoopste accommodatie deel je je tent met andere reizigers. Je slaapt op een matrasje op de grond en je deelt de (koude) douche en het buitentoilet met andere reizigers. Er is 's nachts niet altijd elektriciteit. 

Luxe tentenkampen

De luxe tenten lijken bijna niet op een tent. Er is een kacheltje om je warm te houden, er staat een comfortabel tweepersoonsbed en elke tent heeft een aangrenzende badkamer met warm water. 

De meeste luxe tentenkampen hebben een aantal uur stroom per dag.

wadi rum excursie bezoek bedoeienen
Bezoek aan de bedoeïenen tijdens een Wadi Rum excursie

Praktische tips voor een bezoek aan Wadi Rum

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry