home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Historisch Petra

Historisch Petra, pure magie, roze stad in de rotsen. Het was liefde op het eerste gezicht... Lucky me, ik heb het voorrecht dat ik ruim tien jaar na mijn kennismaking met de verloren stad opnieuw de Siq in stap. En wat blijkt: oude liefde roest niet. Deze blog beschrijft mijn beide reizen naar Petra, mijn hoogtepunt in Jordanië. Petra is terecht een van de nieuwe wereldwonderen.

kameel petra
Kamelen, je ziet ze overal. Toch blijven ze bijzonder

Historisch Petra zelfstandig bezoeken

Reizen met een groep is leuk, maar ook beklemmend. Ik heb geen spijt van het boeken van een groepsreis met Shoestring, maar ik wil ook wel eens zonder 'de groep' op stap. Sommige dingen zijn bijzonderder wanneer je ze in je eentje ervaart. Duzzzz...

Het is mogelijk historisch Petra zelfstandig zonder gids te bezoeken, hoewel sommige Jordaniërs beweren van niet.

Ik kom vroeg in beweging, helaas heb ik maar anderhalve dag de tijd om Petra te ontdekken. En dat terwijl de oude stad een oppervlakte van maar liefst 45 vierkante kilometer heeft! Een groot deel van de verloren stad ligt nog onder de grond bedekt met een dikke laag aarde en rotsen.

ingang siq petra
De ingang van de Siq op weg naar de verloren stad Petra

De verloren stad Petra

De Nabateense hoofdstad is zo'n 3000 jaar geleden gesticht door Arabische nomaden (de Nabateeën). Zij hebben een stad in de rotsen gebouwd (Petra = rots), een stad die op haar hoogtepunt zo'n  60.000 mensen herbergde. Voortdurende verhoudingen met grote handelsstromen en toenemende welvaart bepaalden haar helleniseren. Ook na inlijving door de Romeinen bleef Petra groeien. De welvaart van Petra was met name te danken aan de strategische ligging: een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China. Handelaren betaalden tol aan de Nabateeën om hun waren (als mirre, wierook, specerijen en kruiden) te beschermen tegen rovers.

In de 8ste eeuw werd de stad verlaten en pas herontdekt in 1812. Sinds 1985 staat Petra op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Siq, de toegangsweg naar Petra

Wanneer je de stad in de rotsen vanaf de hoofdingang (bij het visitors center) wil betreden, moet de eerst door de Siq. Langzaam daal ik af richting de verloren stad, de rosten om me heen worden hoger en hoger. De kloof wordt smaller en smaller. Ik word opgenomen in de aarde.

Getrappel van een paardenkar. Een enkele olijfboom. Doelbewust stap ik door.

Een wandeling van 1,2 kilometer door deze smalle kloof in het rotsmassief leidt me naar de verloren stad. Een wandeling die beslist geen straf is, de natuur is  prachtig. De vormen van de rotsen, de kleuren van de mineralen. Op sommige plaatsen is de Siq versierd met eeuwenoude muurreliëfs, deze versieringen ter ere van de goden zijn een voorproefje op wat komen zal.

Houd je van wandelen? In deze blog deel ik de mooiste trekkings in Petra.

treasury petra jordanie
De Treasury in Petra, een hoogtepunt van Jordanië

Al Khazneh: de Treasury

Ineens wordt Al Khazneh (Treasury) zichtbaar. Dit hoogtepunt van Jordanië is niet voor niks één van de nieuwe wereldwonderen. Ik heb vele foto's gezien van de Treasury, maar is de eerste glimp die ik opvang overweldigend. Ik voel liefde. De oude schatkamer is geheel uit de rotsen gehakt en versierd tot in het kleinste detail.

Wat. Is. Dit. Mooi.

Waarschijnlijk heeft deze schatkist van de farao, zoals de volledige naam luidt, nooit echt als schatkamer gediend. Wat het wel zou kunnen zijn? Misschien het graf van een rijke handelaar of zelfs een koning. Misschien een tempel, gewijd aan de Griekse godin Nike of Zeus. Hoe dan ook, een prachtig bouwwerk!

detail amfitheater petra
Een detail van het amfitheater van historisch Petra

Het Romeinse Amfitheater

De Siq leidt via de Treasury en andere grafmonumenten naar het Romeinse amfitheater. Grieken bouwden theaters OP hellingen, Nabateeën bouwden hun theater IN een helling, het amfitheater is uitgehakt uit de rotsen. Na een grondige verbouwing en uitbreiding van het theater door de Romeinen bood het plaats aan 8000 man.

Jebel Khubta, de koningswand

Tegenover het amfitheater zijn trappen die leiden naar de Koningswand, de Jebel Khubta.

Ik bewonder verschillende graven die naast elkaar uit de rotsen zijn gehakt, alle gebouwd in een andere stijl. Een enkel graf vertoont overeenkomsten met de Hellenistische stijl van de Treasury, maar ook is er een graf te zien in de vorm van een Romeins paleis.

Met een beetje klim- en klauterwerk is het mogelijk in en op de graven te klimmen. De natuurlijke kleuren van de muren in de grafkamers zijn fantastisch. Vroeger waren deze muren echter bepleisterd - hier zie je niks meer van.

uitzicht koningswand
Het uitzicht over de koningswand

Vanaf de graven aan de koningswand heb je een fantastisch overzicht over de Zuilenstraat en de bergen in de omgeving. De zuilenstraat is het volgende hoogtepunt van historisch Petra wat ik wil ontdekken.

De Zuilenstraat in het oude centrum van Petra

De Cordo Maximus is het oude centrum van de historische stad. Na annexatie door de Romeinen is deze zuilenstraat geheel geplaveid, deze stenen liggen er nu nog. Ik droom langzaam weg en bedenk me hoe het hier vroeger was. Maar dan word ik bruut gestoord door een ezel die voorbij holt.

In Petra lopen veel ezels en kamelen. Voor een paar cent kun je er op rijden of mag je er mee op de foto.

Langs de zuilenstraat lagen verschillende belangrijke openbare gebouwen: kerken, tempels, maar ook een badhuis (Nymfaeum). Nog niet alle gebouwen zijn uitgegraven en geconstrueerd, maar aan de grote tempel wordt hard gewerkt. 

Historisch kameel Petra #jordan - Spherical Image - RICOH THETA

Qasr al-Bint Faru

Aan het eind van de zuilenstraat ligt het Qasr al-Bint Faru (paleis van de dochter van de farao). Ooit was dit de belangrijkste tempel van de stad, nu is het de enige structuur overeind staat in dit deel van historisch Petra..

Het Petra is deels gebouwd uit zandsteen, deels uit marmer en graniet. De geschiedenis van de stad is opgetekend in tabletten van zandsteen. Logisch, dit materiaal is redelijk zacht, ideaal is om teksten en tekeningen in te verwerken. Helaas zijn veel teksten en tekeningen in het zachte steen met de tijd verloren gegaan. Het is daarom lastig te achterhalen hoe Petra er precies uit moet hebben gezien.

Het offer aan de goden

Vlakbij het amfitheater leidt een steile trap naar boven naar de rotskloof Zib Attuf, de offerplaats. Deze ligt hoog op een berg, dicht bij de goden. 

Het altaar is nog duidelijk te herkennen, net als de goten in de rotsen die het bloed van de dierenoffers moesten afvoeren. Ook het zuiveringsbassin, een cirkel in de rots, is duidelijk zichtbaar. Verder is er boven op de berg een aantal zuilen te zien. Deze monolieten zijn verkregen door de omringende rots weg te hakken. Ze symboliseren Dushara en Al Uzza, twee Nabateïsche goden.

offerplaats petra
De offerplaats van Petra: letterlijk een hoogtepunt

Al Deir: een van de hoogtepunten van Petra

Na een lange dag lopen door Petra begin ik mijn voetjes aardig te voelen. Toch wil ik de duizend trappen naar al Deir, het klooster, omhoog.

Ik besluit een beetje vals te spelen en op een ezel omhoog te gaan. Al snel heb ik hier spijt van als haren op mijn hoofd!

Ik voel me alles behalve veilig op mijn viervoeter. En terecht, zo blijkt achteraf. Mijn ezeltje heeft duidelijk moeite met het inschatten van de afmetingen van zijn ballast, ik knal keihard met mijn knie tegen de rotswand aan. Lichte kneuzingen, wat blauwe plekken, schaafwonden en een kapotte broek zijn het gevolg...

Het klooster is echter prachtig en een van mijn hoogtepunten van historisch Petra. Dit is het grootste gebouw van Petra dat uit de rotsen is gehakt. 

Nadat ik het klooster bewonderd heb, loop ik langzaam terug naar beneden. Dat bevalt beter dan rijden op zo'n ezel. Ik neem de tijd, kijk om me heen en geniet van de landschappen en de ruïnes van de verloren stad Petra. 

Hier vind je meer informatie over de hoogtepunten van historisch Petra.

petra by night siq
Tijdens Petra by Night is de Siq verplicht door fonkelende kaarsjes en sterren

Petra by Night

Ik begeef me in een mysterieuze wereld. Mijn omgeving is sprookjesachtig verlicht door honderden kaarsjes. Zachtjes flikkeren schaduwen op de rand van de Siq.

Ver boven mijn hoofd fonkelen de sterren. Het zijn er duizenden. Het lijkt alsof de aarde zich langzaam om me sluit en het is goed zo.

Wanneer ik de Treasury bereik is het plaatje compleet. Kaarsjes, het gebouw gehouwen uit steen. Pure magie.

Helaas ontwaak ik snel uit mijn droom. Ik word gesommeerd om plaatst te nemen op een rieten matje en aan te sluiten bij de massa. Een steen prikt in mijn bips.

Muziek, verhalen van Bedoeïnen en een korte lichtshow. Dat is Petra by Night.

petra by night treasury
De Treasury tijdens Petra by Night

Ik bezocht Petra by Night op uitnodiging van Aqaba Tourism.

Praktische tips voor een bezoek aan Petra

Deze blog beschrijft het beste uit twee werelden: de magie van de eerste keer plus actuele informatie uit 2016. Een bezoek aan historisch Petra is een must do tijdens je (duik)vakantie in Aqaba. 

Historisch Petra Treasury, Jordan #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry