Historisch Petra
Historisch Petra, pure magie, roze stad in de rotsen. Het was liefde op het eerste gezicht... Lucky me, ik heb het voorrecht dat ik ruim tien jaar na mijn kennismaking met de verloren stad opnieuw de Siq in stap. En wat blijkt: oude liefde roest niet. Deze blog beschrijft mijn beide reizen naar Petra, mijn hoogtepunt in Jordanië. Petra is terecht een van de nieuwe wereldwonderen.
Kamelen, je ziet ze overal. Toch blijven ze bijzonder
Historisch Petra zelfstandig bezoeken
Reizen met een groep is leuk, maar ook beklemmend. Ik heb geen spijt van het boeken van een groepsreis met Shoestring, maar ik wil ook wel eens zonder 'de groep' op stap. Sommige dingen zijn bijzonderder wanneer je ze in je eentje ervaart. Duzzzz...
Het is mogelijk historisch Petra zelfstandig zonder gids te bezoeken, hoewel sommige Jordaniërs beweren van niet.
Ik kom vroeg in beweging, helaas heb ik maar anderhalve dag de tijd om Petra te ontdekken. En dat terwijl de oude stad een oppervlakte van maar liefst 45 vierkante kilometer heeft! Een groot deel van de verloren stad ligt nog onder de grond bedekt met een dikke laag aarde en rotsen.
De ingang van de Siq op weg naar de verloren stad Petra
De verloren stad Petra
De Nabateense hoofdstad is zo'n 3000 jaar geleden gesticht door Arabische nomaden (de Nabateeën). Zij hebben een stad in de rotsen gebouwd (Petra = rots), een stad die op haar hoogtepunt zo'n 60.000 mensen herbergde. Voortdurende verhoudingen met grote handelsstromen en toenemende welvaart bepaalden haar helleniseren. Ook na inlijving door de Romeinen bleef Petra groeien. De welvaart van Petra was met name te danken aan de strategische ligging: een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China. Handelaren betaalden tol aan de Nabateeën om hun waren (als mirre, wierook, specerijen en kruiden) te beschermen tegen rovers.
In de 8ste eeuw werd de stad verlaten en pas herontdekt in 1812. Sinds 1985 staat Petra op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De Siq, de toegangsweg naar Petra
Wanneer je de stad in de rotsen vanaf de hoofdingang (bij het visitors center) wil betreden, moet de eerst door de Siq. Langzaam daal ik af richting de verloren stad, de rosten om me heen worden hoger en hoger. De kloof wordt smaller en smaller. Ik word opgenomen in de aarde.
Getrappel van een paardenkar. Een enkele olijfboom. Doelbewust stap ik door.
Een wandeling van 1,2 kilometer door deze smalle kloof in het rotsmassief leidt me naar de verloren stad. Een wandeling die beslist geen straf is, de natuur is prachtig. De vormen van de rotsen, de kleuren van de mineralen. Op sommige plaatsen is de Siq versierd met eeuwenoude muurreliëfs, deze versieringen ter ere van de goden zijn een voorproefje op wat komen zal.
Houd je van wandelen? In deze blog deel ik de mooiste trekkings in Petra.
De Treasury in Petra, een hoogtepunt van Jordanië
Al Khazneh: de Treasury
Ineens wordt Al Khazneh (Treasury) zichtbaar. Dit hoogtepunt van Jordanië is niet voor niks één van de nieuwe wereldwonderen. Ik heb vele foto's gezien van de Treasury, maar is de eerste glimp die ik opvang overweldigend. Ik voel liefde. De oude schatkamer is geheel uit de rotsen gehakt en versierd tot in het kleinste detail.
Wat. Is. Dit. Mooi.
Waarschijnlijk heeft deze schatkist van de farao, zoals de volledige naam luidt, nooit echt als schatkamer gediend. Wat het wel zou kunnen zijn? Misschien het graf van een rijke handelaar of zelfs een koning. Misschien een tempel, gewijd aan de Griekse godin Nike of Zeus. Hoe dan ook, een prachtig bouwwerk!
Een detail van het amfitheater van historisch Petra
Het Romeinse Amfitheater
De Siq leidt via de Treasury en andere grafmonumenten naar het Romeinse amfitheater. Grieken bouwden theaters OP hellingen, Nabateeën bouwden hun theater IN een helling, het amfitheater is uitgehakt uit de rotsen. Na een grondige verbouwing en uitbreiding van het theater door de Romeinen bood het plaats aan 8000 man.
Jebel Khubta, de koningswand
Tegenover het amfitheater zijn trappen die leiden naar de Koningswand, de Jebel Khubta.
Ik bewonder verschillende graven die naast elkaar uit de rotsen zijn gehakt, alle gebouwd in een andere stijl. Een enkel graf vertoont overeenkomsten met de Hellenistische stijl van de Treasury, maar ook is er een graf te zien in de vorm van een Romeins paleis.
Met een beetje klim- en klauterwerk is het mogelijk in en op de graven te klimmen. De natuurlijke kleuren van de muren in de grafkamers zijn fantastisch. Vroeger waren deze muren echter bepleisterd - hier zie je niks meer van.
Het uitzicht over de koningswand
Vanaf de graven aan de koningswand heb je een fantastisch overzicht over de Zuilenstraat en de bergen in de omgeving. De zuilenstraat is het volgende hoogtepunt van historisch Petra wat ik wil ontdekken.
De Zuilenstraat in het oude centrum van Petra
De Cordo Maximus is het oude centrum van de historische stad. Na annexatie door de Romeinen is deze zuilenstraat geheel geplaveid, deze stenen liggen er nu nog. Ik droom langzaam weg en bedenk me hoe het hier vroeger was. Maar dan word ik bruut gestoord door een ezel die voorbij holt.
In Petra lopen veel ezels en kamelen. Voor een paar cent kun je er op rijden of mag je er mee op de foto.
Langs de zuilenstraat lagen verschillende belangrijke openbare gebouwen: kerken, tempels, maar ook een badhuis (Nymfaeum). Nog niet alle gebouwen zijn uitgegraven en geconstrueerd, maar aan de grote tempel wordt hard gewerkt.
Historisch kameel Petra #jordan - Spherical Image - RICOH THETA
Qasr al-Bint Faru
Aan het eind van de zuilenstraat ligt het Qasr al-Bint Faru (paleis van de dochter van de farao). Ooit was dit de belangrijkste tempel van de stad, nu is het de enige structuur overeind staat in dit deel van historisch Petra..
Het Petra is deels gebouwd uit zandsteen, deels uit marmer en graniet. De geschiedenis van de stad is opgetekend in tabletten van zandsteen. Logisch, dit materiaal is redelijk zacht, ideaal is om teksten en tekeningen in te verwerken. Helaas zijn veel teksten en tekeningen in het zachte steen met de tijd verloren gegaan. Het is daarom lastig te achterhalen hoe Petra er precies uit moet hebben gezien.
Het offer aan de goden
Vlakbij het amfitheater leidt een steile trap naar boven naar de rotskloof Zib Attuf, de offerplaats. Deze ligt hoog op een berg, dicht bij de goden.
Het altaar is nog duidelijk te herkennen, net als de goten in de rotsen die het bloed van de dierenoffers moesten afvoeren. Ook het zuiveringsbassin, een cirkel in de rots, is duidelijk zichtbaar. Verder is er boven op de berg een aantal zuilen te zien. Deze monolieten zijn verkregen door de omringende rots weg te hakken. Ze symboliseren Dushara en Al Uzza, twee Nabateïsche goden.
De offerplaats van Petra: letterlijk een hoogtepunt
Al Deir: een van de hoogtepunten van Petra
Na een lange dag lopen door Petra begin ik mijn voetjes aardig te voelen. Toch wil ik de duizend trappen naar al Deir, het klooster, omhoog.
Ik besluit een beetje vals te spelen en op een ezel omhoog te gaan. Al snel heb ik hier spijt van als haren op mijn hoofd!
Ik voel me alles behalve veilig op mijn viervoeter. En terecht, zo blijkt achteraf. Mijn ezeltje heeft duidelijk moeite met het inschatten van de afmetingen van zijn ballast, ik knal keihard met mijn knie tegen de rotswand aan. Lichte kneuzingen, wat blauwe plekken, schaafwonden en een kapotte broek zijn het gevolg...
Het klooster is echter prachtig en een van mijn hoogtepunten van historisch Petra. Dit is het grootste gebouw van Petra dat uit de rotsen is gehakt.
Nadat ik het klooster bewonderd heb, loop ik langzaam terug naar beneden. Dat bevalt beter dan rijden op zo'n ezel. Ik neem de tijd, kijk om me heen en geniet van de landschappen en de ruïnes van de verloren stad Petra.
Hier vind je meer informatie over de hoogtepunten van historisch Petra.
Tijdens Petra by Night is de Siq verplicht door fonkelende kaarsjes en sterren
Petra by Night
Ik begeef me in een mysterieuze wereld. Mijn omgeving is sprookjesachtig verlicht door honderden kaarsjes. Zachtjes flikkeren schaduwen op de rand van de Siq.
Ver boven mijn hoofd fonkelen de sterren. Het zijn er duizenden. Het lijkt alsof de aarde zich langzaam om me sluit en het is goed zo.
Wanneer ik de Treasury bereik is het plaatje compleet. Kaarsjes, het gebouw gehouwen uit steen. Pure magie.
Helaas ontwaak ik snel uit mijn droom. Ik word gesommeerd om plaatst te nemen op een rieten matje en aan te sluiten bij de massa. Een steen prikt in mijn bips.
Muziek, verhalen van Bedoeïnen en een korte lichtshow. Dat is Petra by Night.
De Treasury tijdens Petra by Night
Ik bezocht Petra by Night op uitnodiging van Aqaba Tourism.
Praktische tips voor een bezoek aan Petra
- Een toegangsbewijs voor een dag kost JD 50, voor twee dagen betaal je JD 55 (prijspeil november 2016)
- Maak je een dagtrip naar historisch Petra vanuit Egypte of Israël? Dan kost je ticket JD 90.
- Petra by Night vindt plaats op maandag, woensdag en donderdag. Een ticket kost JD 17.
- Tussen de Siq en het bassin zijn toiletten en verschillende restaurantjes. Bekijk je Petra vanuit vogelvlucht dan kun je souvenirs en drankjes kopen van vriendelijke bedoeïnen
- Draag goede schoenen als je Petra bezoekt
- Je kan richting Siq op een paard, een paardenkar brengt je zelfs door de Siq naar de Treasury. Binnen Petra kun je rijden op een ezel of kameel.
Deze blog beschrijft het beste uit twee werelden: de magie van de eerste keer plus actuele informatie uit 2016. Een bezoek aan historisch Petra is een must do tijdens je (duik)vakantie in Aqaba.
Historisch Petra Treasury, Jordan #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
Meer lezen?
- Vlak bij historisch Petra ligt Al Barid, ofwel Little Petra
- Doen in Jordanië
- Jordanië in beeld
- Wil je alles weten over VR en 360-graden fotografie?