home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Amman en Jerash

 

"Welkom in Amman Jordanië." De gids spreekt me vriendelijk toe. Amman is het perfecte startpunt van mijn rondreis door Jordanië. De hoofdstad van Jordanië is een mix van authentieke bezienswaardigheden en gezellig buurten met lekker eten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN AMMAN JORDANIË

Amman is een stad gebouwd op zeven heuvels. Nouja, oorspronkelijk dan. Inmiddels beslaat Amman 21 heuvels en telt het ruim 1,5 miljoen mensen. 

Helaas heb ik maar een halve dag om de stad te verkennen. Dat is veel te weinig. Ik besluit me te focussen op de oudheden van de stad, soms moet je keuzes maken in het leven. Ook tijdens het reizen.

Heb je tijd over? Bezoek dan zeker As-Salt, de oude hoofdstad van Jordanië. As-Salt ligt op een half uur rijden vanaf Amman.

De citadel en het amfitheater van Amman

Na het ontbijt vertrek ik vol goede moed naar de Citadel van de stad. 

Het kost me niet veel moeite om een taxichauffeur te vinden. Het kost iets meer moeite om de taxichauffeur uit te leggen waar ik heen wil, maar uiteindelijk lijkt hij het te snappen. Zeker nadat ik een foto uit een reisboeken laat zien.

Helaas, schijn bedriegt. In plaats van bij de Citadel word ik gedropt bij een Romeinse amfitheater. Op zich geen probleem, dat wilden we immers ook zien.

Het amfitheater heeft plaats geboden aan zo'n 7000 toeschouwers, best groot dus. Vanaf de bovenste rijen heb ik een prachtig uitzicht over een deel van de stad. En ja hoor, ook over de citadel!

Naast het amfitheater lag ook nog een klein amfitheatertje uit dezelfde tijd. Moet ik interpreteren als de grote en de kleine zaal?

Helaas heb ik geen tijd om van het amfitheater maar de citadel te lopen. 's Middags staat er een excursie op het programma. Ik neem daarom heel decadent een taxi naar de citadel. Rondom de citadel liggen vele overblijfselen uit de Romeinse  en Byzantijnse tijd. Een deel van de opgravingen was al gerenoveerd, maar er werd ook overduidelijk nog aan gewerkt.

Vanaf de Jebel al-Qala'a (zoals deze heuvel heet) heb je een prachtig uitzicht over de stad.

BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING AMMAN: HET OUDE JERAH

Jerash is niet opgenomen in het programma van Shoestring, maar er wordt wel een facultatieve excursie aangeboden naar deze oude Romeinse stad. Ben en ik besluiten hier aan deel te nemen, Jerash willen we niet missen!

Jerash ligt op slechts 51 kilometer van Amman en is een van de best bewaarde Romeinse nederzettingen ter wereld. Niet voor niks wordt het ook wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd.

Voordat de tour start, moeten we eerst nog even lunchen. Ryad beveelt het restaurant bij de site aan (uit commissie oogpunt?), maar met een paar mensen trek ik eventjes het stadje in, op naar de lokale markt! (En mijn lunch bestaat uit een paar appels :-))

Ovale forum

We beginnen onze tour door het oude Jerash (Gerasa) op het ovale forum. De naam impliceert al genoeg: maar wat is dit forum groot! Ooit was dit waarschijnlijk het middelpunt van Jerash, de plaats waar ceremoniële, commerciële en politieke bijeenkomsten plaatsvonden, nu lopen er slechts enkele toeristen. De bestrating is nog redelijk goed intact en om het forum heel staan vele zuilen. In het midden van het forum staat een grote zuil, vermoedelijk was dit ooit een offeraltaar. Nu is het een handig opstapje voor een gids om een groep mensen toe te spreken :-) 

Tempel van Zeus

Aan het forum grenst de tempel van Zeus. Hoewel deze tempel uit de tweede eeuw nog niet gerestaureerd is, zijn de tongewelven dien de trappen en tempel dragen zeer imponerend.

Zuidtheater

We vervolgen de wandeling door Jerash met een klim naar het Zuidtheater. Het theater stamt uit de 1ste eeuw en biedt plaats aan 5000 bezoekers. Ook dit theater is zeer goed behouden (of mooi gerestaureerd?), de bankjes, het podium, de drie openingen in de achterwand van het podium (klassiek Romeinse stijl), je waant je zo weer in een spannende toneelvoorstelling...

Vanaf de bovenste bankjes heb je een prachtig uitzicht over het oude Jerash, maar ook over het moderne stadje. Wat is deze site groot!Naar schatting is slechts 20% van de site al opgegraven, ik ben zeer benieuwd wat er in de toekomst wellicht nog allemaal naar boven komt.

Op weg naar de Artemistempel passeren we enige kerken en een Kathedraal. Erg mooi zijn de vloermozaïeken die her en der te zien zijn.

Artemistempel

De Artemistempel is een redelijk goed bewaard gebleven tempel uit de 2de eeuw. Oorspronkelijk bestond het tempelhof uit 32 Korinthische zuilen, nu staan nog 'maar' 11 zuilen overeind. De zuilen zijn echter elk 13 meter hoog, bij verschillende zijn de ornamenten aan de bovenkant nog duidelijk zichtbaar.

Toen de Artemisverering op hield zijn delen van de tempel gebruikt voor de bouw van kerken elders op het complex.

Aan de noordzijde van het complex is een tweede amfitheater te vinden. Hoewel dit theater een stuk kleiner is dan zijn grote broer aan de zuidzijde, is het wel erg mooi gerestaureerd.

Cardo

Tussen het theater en het ovale forum loopt het Cardo, de Romeinse hoofdstraat. Van deze 600 meter lange weg is de oorspronkelijke bestrating nog intact. Stenen liggen diagonaal om te voorkomen dat de wielen van de wagens tussen de stenen in vast kwamen te zitten, karrensporen zijn hier en daar duidelijk te herkennen. Zo hier en daar is nog een deel van de ondergrondse riolering te zien, de cloaca maxima (haha, denken alle biologen nu :-)).
Langs de weg liggen verschillende sacrale gebouwen en een marktplein, de agora.

In het kleine museum wordt niet zo heel erg veel tentoongesteld, maar goed, aangezien toegang tot het museum bij de prijs zit inbegrepen is het wel de moeite waard om eventjes een kijkje te nemen.
Gebruiksvoorwerpen uit verschillende tijden worden op een overzichtelijke manier tentoongesteld.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry