home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/03/2019

Stedentrip Dresden

 

Het voordeel van wetenschappelijke conferenties is dat je soms de ruimte hebt een stad een beetje te ontdekken. En zo beland ik in 2003 in Dresden.


Het centrum van Dresden is grofweg in te delen in twee delen: Altstadt en Neustadt. De rivier de Elbe scheidt deze twee delen van de stad.

Stond in 2002 het water van de Elbe nog zo hoog, dat deze ver buiten zijn oevers trad en kelders van historische gebouwen beschadigd dreigden te raken, in 2003 zijn de uiterwaarden watervrij. Op een zonnige zaterdagmorgen wandel ik langs de oevers van de Elbe, genietend van de rust. Zo af en toe loopt er een jogger langs, ook fietsen er vele gezinnetjes, maar verder is er geen kip te bekennen. Vanaf de oevers heb ik een mooi uitzicht op het Gesamt-ministerium, het Finanz-ministerium, het Blokhuis en de achterkant van het Japanse paleis in barokstijl. Via de parktuinen (Bellevue Garten) ben ik naar de voorkant van dit gebouw gelopen. Tegenwoordig zit het volkenmuseum in het gebouw. Jammer genoeg heb ik geen tijd gehad om binnen een kijkje te nemen, ik ben (nog steeds!) zeer benieuwd naar de tentoonstelling. 'Vreemde' culturen en volkeren interesseren me namelijk mateloos! Misschien moet ik de stad Dresden nog maar eens met een bezoekje vereren...


Neustadt

Mijn tochtje vervolgt zich door de Königstrasse, tijd voor een wandelingetje door Neustadt! Mooie oude huizen staan aan weerskanten van de weg, in vele zitten kleine winkeltjes of restaurantjes gevestigd. Een ideale plek om 's avond een hapje te eten! Duits, Spaans, Chinees, Thais, het is er allemaal te vinden. Via smalle poortje zijn verschillende binnenplaatsjes te bereiken. Omdat ook hier weer vele winkeltjes gevestigd zijn, zal niemand raar opkijk wanneer je een kijkje neemt.

Dreikönigskirche

Aan de Königstrasse ligt de Dreikönigskirche. Voor € 1,50 (€ 1,- voor studenten) kun je de kerktoren beklimmen. Het mannetje bij de ticketverkoop weet een hoop over de geschiedenis van Dresden en omgeving. Vol passie kan hij je een hoop over de stad vertellen. Over hoe mooi Dresden is, over wat je wel niet allemaal kan zien vanaf de kerk, maar ook dat sinds de val van de muur niet alles beter geworden is. Prijzen zijn gelijkgetrokken met het westen, lonen daarentegen niet. Hij vertelt dat het soms moeite kost zich staande te houden. Ook vertelt hij dat veel touristen de kerk mijden, dat de meeste mensen met een georganiseerde toer door de stad gaan en dat de bus tijdens deze toer alleen stopt bij de Frauenkirche. Zou het helpen wanneer ik zeg dat de klim de Dreikönigskirche op de moeite waard is???

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Maar dat niet alleen. Op weg nar boven passeer je de drie klokken van de toren. Ik heb de eer gehad deze 11 keer te horen slaan. Mooi om te zien oe het logge mechaniek in werking wordt gezet en een grote hamer tegen de klok aanslaat. Niks electriciteit, gewoon tandwieltjes! Je ziet en voelt de klok trillen.

Iets hoger bevinden zich de kerkklokken. Vier metalen cirkels vanaf de achterkant, ook deze zijn weer verbonden met tandwieltjes. Elke minuut zie je ze een stukje verdraaien.
Ik heb meerdere kerken van binnen gezien, maar nog nooit zo duidelijk de werking van de klokkentoren!

Een stukje verderop ligt de Albertplatz. Twee fontijnen en Villa Eschenbach sieren het plein. Via de Hauptstrasse ben ik weer richting Elbe gelopen. Een brede winkel promonade, volop schaduw, het is er goed vertoeven.

Altstad

Via de Augustusbrücke ben ik vervolgens de Elbe overgestoken naar Altstadt. Het is inmiddels tijd om me te registreren voor de ELSO-meeting, welke plaatsvindt in het Kulturpalast, mijn vrije ochtend in Dresden zit erop...

In Dresden Altstadt liggen alle bezienswaardigheden heel erg dicht bij elkaar. Mijn lunchpauzes de daaropvolgende dagen gebruik ik dan ook om stukje bij beetje dit deel van de stad te verkennen.

Tegenover het Kulturpalast ligt de Altmarkt. Hier is toevallig net een Herbstmarkt gaande. Tijdens deze markt worden er allerlei Duitse handwerkjes en vooral ook veel worst en bier verkocht. Aan de Altmarkt grenzen de Kreuzkirche en de Altmarkt Galerie. In dit winkelcentrum bevinden zich verschillende leuke winkels, vele maken echter deel uit van bekende internationale ketens en zijn eigenlijk overal te vinden.

In Dresden timmert men hard aan de weg. Het gebied tussen de Altmarkt en het station (Dresden Hauptbahnhof) ligt op verschillende plaatsen opengebroken. Geen idee wat er uit deze bouwputten zal komen...

Op weg naar het station loop je via de Pragerstrasse. Vroeger een elegante winkelstraat, verwoest bij bombardementen in WOII. Nu is het weer een winkelstraat, maar niet echt prachtig en enigszins grauw. Hoge betonnen hotels en warenhuizen ontsieren het gebied enigszins, naar mijn mening. 

Ten zuiden van het station ligt een Russisch Orthodoxe kerk. De goud met blauwe torens schitteren vrolijk in het zonnetje.

Zwinger

Tussen de Altmarkt en de Elbe liggen vele andere bezienswaardigheden. Eén van de bekendste is wellicht Zwinger, één van de 100 wereldwonderen. Laat-barok, een prachtige feestplaats met fontijnen met daaromheen de gebouwen. Verschillende tentoonstellingen, onder meer schilderijen, oude klokken en kaarten. Wanneer je over de gebouwen loopt heb je een prachtig uitzicht over de binnenplaats. Overweldigend!


Semperoper met het Brühlsche Terras

Naast Zwinger, eveneens aan de Theaterplatz, ligt de Semperoper. Nauwelijks verderop ligt de Hofkirche, de kathedraal van Dresden. Wanneer ik aan een kathedraal denk, denk ik aan een groot en imposant bouwwerk. Qua afmetingen is de kathedraal van Dresden absoluut niet groot, maar het is wel een mooie demonstratie hoe kleine dingen groot kunnen zijn. De balustrade wordt opgesierd door 78 beelden van Lorenzo Mattielli. De kerk grenst aan het slot. Een mooi paleis, grotendeels opengesteld voor publiek, wat verschillende tijdelijke tentoonstellingen huisvest maar ook het verkeersmuseum.

Via grote trappen bereik ik vervolgens het Brühlsche Terras, het balkon van Europa. Flaneren met aan mijn ene hand de Elbe en aan mijn andere hand verschillende imposante gebouwen waar tegenwoordig hotels, maar ook de kunstacademie  en de kunstvereniging in gevestigd zijn.
Het terras is ontstaan door een 'barokke verbouwing' van de vestigingsmuren.

Aan het eind van het terras bevindt zich het Albertinum, een reactie uit de renaissance op alle barok. In het Albertinum zijn de koniklijke schatkamer en verschillende sculpturen te bewonderen.

Frauenkirche

Om de hoek ligt de Frauenkirche. Deze kerk was ooit gebouwd als grootste protestante kerk. De toren wordt opgesierd door een grote (glazen) koepel in klokvorm. Door een verbouwing die nog enige jaren zal duren, is deze slechts ten dele te bewonderen.

Overnacht in hotel 'Alttokewitzerhof', Alttolkewitz 7. Mooi hotel in rustige omgeving. Grote, schone kamers met eigen badkamer, uitgebreid ontbijtbuffet. Prijs: € 69 per nacht.

Goede uitvalsbasis voor wandel- en fietstochtjes door de omgeving (fietsen te huur bij het hotel) Nadeel: klein half uur trammen wanneer je naar het centrum wilt (lijn 4).  

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry