home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
 
Laatste Update:
15/08/2018

Vrijwilligerswerk Azië

Op verschillende plekken deed ik vrijwilligerswerk in Azië. Bij deze mijn tips en ervaringen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van geschikt vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is een unieke aanvulling op je reis. Je komt in aanraking met mensen uit andere culturen en je maakt je nuttig. Het in korte tijd verbeteren van de wereld is echter niet mogelijk!

Doe je het vrijwilligerswerk voor jezelf, of voor anderen? Meer en meer mensen willen graag naar het buitenland omdat dat goed is voor hun CV, of omdat ze goedkoop willen reizen. Dergelijke vrijwilligers doen soms meer kwaad dan goed, zeker als het maar een kort project is. Wanneer er echter een vast team op het project zit dat de continuiteit waarborgt, zijn er beslist ook nuttige korte projecten. Draadvlak bij de lokale bevolking is overigens essentieel.

Het werk wat je doet moet je natuurlijk aanspreken. Probeer ook een indicatie te krijgen van het aantal uur per week dat je moet werken. Dit kan erg verschillen van land tot land (en van project tot project). Wat vrije tijd is natuurlijk leuk, heb je mooi de kans om je was te doen en wat van de omgeving te zien.

Wat kost het om vrijwilligerswerk te doen?

Ik zou heel erg op de prijs letten, deze wordt met name bepaald door de organisatie die bepaalde dingen voor je regelt! Bij sommige zijn de bemiddelingskosten enorm. Vergeet niet: in veel landen waar vrijwilligers gezocht worden, zijn de kosten voor levensonderhoud niet zo hoog. Wanneer een organisatie meer dan 1000 euro vraagt, gaat er bij mij een belletje rinkelen. Soms biedt een organisatie je voor het inschrijfgeld ook een verzekering en een vliegticket aan (logisch dat de prijs dan hoger ligt...), vaak echter niet.

Wanneer je 'gewoon' op vakantie gaat, moet je je vlucht ook zelf betalen en je verzekering ook. Vrijwilligerswerk is dus geen manier om goedkoop op vakantie te kunnen. (Neem hoe dan ook een goede verzekering, je weet maar nooit!)

Ikzelf zie het doen van vrijwilligerswerk als een verrijking voor mezelf en het mogen leren van een andere cultuur, dan een manier om goedkoop op vakantie te kunnen. Sommige organisaties die bemiddelen, zoals bv de SIW, draaien zelf ook op vrijwilligers. Je inschrijfgeld gaat dus niet naar de lonen van weet-ik-hoeveel mensen, wat scheelt in de kosten!

Welke organisaties kunnen bemiddelen wanneer je vrijwilligerswerk zoekt?

Hier een paar (web)adressen van organisaties die kunnen bemiddelen voor vrijwilligerswerk in Azië. Ik heb hier echter alleen organisaties staan, waarvan de prijzen online te vinden zijn (of waar ik zelf ervaring mee heb). Btw, een aantal van ondergenoemde instanties bemiddelen ook voor bv.  Afrika en Zuid-Amerika.

SIW (NL)

Info (Nepal)

Travel to Teach (TH)

Volunthai (TH)

Open Mind Projects (TH)

Global Volunteer Network (NZ)

RCDP (Nepal)

2 wkn

4 wkn

4 wkn

4 wkn

4 wkn

4 wkn

€ 150 + $ 150 ter plekke

$ 400

$ 500

$ 150

$ 595

$ 650

duur, $ 900

Indonesië, Japan, Thailand enz

Nepal

Thailand (Laos)

Thailand

Thailand

China, Nepal

India, Nepal, Tibet


En nu wat eigen ervaringen:

Waarom koos je ervoor om, in plaats van een 'gewone' vakantie, twee weken mee te draaien in een vrijwilligersproject in Noord-Thailand?

Niks doen is niks voor mij, ik wil me nuttig maken! Bezig zijn op sociaal vlak, proberen mensen te helpen. Maar ik wil ook mijn horizon verbreden en andere culturen leren kennen, iets waar ik tijdens mijn dagelijkse werk (als AIO aan de UU) niet altijd de kans voor krijg. Een ‘gewone’ vakantie is in deze opzichten beperkend. Je ziet weliswaar een hoop bezienswaardigheden die een gidsje staan, je leest boeken over de cultuur van het land, maar meer ook niet. Je ziet niet het ‘echte’ leven in een land. De cultuur ervaren -en er deel aan nemen- lukt (meestal) niet als tourist. Mensen die je leert kennen zijn zelf ook reiziger. De kloof tussen jou als Westerling en de bewoners van een land is vaak te groot om vriendschap te sluiten. Althans, zo heb ik dat tijdens mijn stage in Indonesië (januari-juni 2001) ervaren. Zonde! Wanneer je samenwerkt schept dat een band, dat maakt de integratie makkelijker.

En tja, dan beland je ineens bij een Hill Tribe in Noord-Thailand. Je leidt een leven wat in geen enkel opzicht te vergelijken is met het leven in Nederland. En wat ook niet te vergelijken is met het beeld dat je krijgt van de Hill Tribes tijdens een commerciële trekking.

Tot slot de belangrijkste vraag natuurlijk: zou je het weer doen? Waarom?

Ja, ik zou zo weer weg willen.

Samen werken met mensen van allerlei nationaliteiten is leuk en leerzaam. En wanneer je je dan ook nog eens een keer nuttig kan maken -beter kan toch niet?

(Deel van een interview wat ik had met  'Reis om de wereld' in 2004)

Links

mijn vrijwilligerswerk:

vrijwilligerswerk bij de Akha, Thailand (2003)
Engelse les in Sangklaburi, Thailand (2006)
vrijwilligerswerk in een oogkliniek, Bangladesh (2006)
vrijwilligerswerk in een weeshuis, Mongolie (2006)
Engelse les in Tajen, Indonesie (2006)

 

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry