home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Urbex in Israël: het verlaten busstation van Tel Aviv

Vlak langs me dendert een bus. En nog een. Ik sta naast een van de grootste en meest megalomane gebouwen van Tel Aviv: het nieuwe busstation. En geloof het of niet, maar dit busstation is tevens een urbex locatie in Israël.

verlaten busstation
Het verlaten busstation van Tel Aviv

Urbex in Israël

Urbexing is het ontdekken en fotograferen van verlaten gebouwen. Het vastleggen van de schoonheid van verval. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een busstation in Israël. Toch is een deel van het busstation van Tel Aviv buiten gebruik geraakt en daarmee een nieuwe urbexlocatie in Israël geworden.

Lees en huiver.

Het nieuwe busstation van Tel Aviv: groots en waanzinnig

Het nieuwe busstation van Tel Aviv is voltooid in 1993. De bouw begon echter al in 1967. Bij opening was het busstation van Tel Aviv het grootste busstation ter wereld. Het busstation zou dagelijks door 8 miljoen forensen bezocht moeten worden. Dat is een mooi aantal voor een miljoenenstad als New York of Delhi, maar voor een stad als Tel Aviv is die capaciteit totaal niet nodig.

tour bus station tel aviv
Een tour door het busstation in Tel Aviv

Om het busstation te kunnen bouwen moest er ruimte komen. Huizen werden plat gegooid en mensen en winkeltjes werden gedwongen te verhuizen. Je moet wat over hebben om een van de grootste busstations ter wereld te bouwen.

Foutje, bedankt! 

Het busstation van Tel Aviv is maar liefst zeven etages hoog. Volgens het oorspronkelijke plan zouden bussen aankomen op de begaande grond. Passagiers zouden dan via een doolhof van winkeltjes naar de zevende etage moeten lopen om over te stappen. Dat klinkt inefficiënt, en dat was ook de bedoeling. Zo zouden duizenden winkeltjes hun waren kunnen slijten.

Maar helaas, de begaande grond vulde zich al snel met uitlaatgassen en andere giftige dampen. Tegenwoordig vertrekken alle bussen vanaf de bovenste etage.

vertrek bussen
Oude vertrekpunt

Duizenden leegstaande winkelpanden

De winkeltjes in het busstation van Tel Aviv staan grotendeels leeg. Van sommige winkels is niet eens meer bekend wie de eigenaar is - vaak een Israëliër met veel geld uit Amerika. Deze winkels kunnen niet opnieuw worden verhuurd. Leegstand zorgt voor extra leegstand.

Op straatniveau zijn wat winkels en daaronder ligt een levendige markt met goedkope kleding. De luxe uitstraling die de architect beoogd had is echter vergaan. Minder dan een kwart van het busstation wordt gebruikt. Het grootste deel is leeg en verlaten.

Het busstation kampt met achterstallig onderhoud. In grote delen van het station komen plafonds naar beneden. Snoeren bungelen los en lampen zijn kapot. Het gebouw is een schaduw van wat het had moeten zijn.

winkel bus station tel aviv
Een klein deel van de winkels is in gebruik

Relaxen in het busstation van Tel Aviv

Ergens weggestopt achter planken ligt de chill zone van het busstation. Een etage met iets wat lijkt op een zitkuil uit de jaren '70, maar dan in het groot. De zitkuil is niet gezellig, maar donker en guur. Delen van het plafond komen naar beneden. Er druppelt water, de plas op de grond wordt langzaam maar zeker groter.

De bioscoop in het busstation van Tel Aviv is niet langer in gebruik. Deze is inmiddels hermetisch afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Urbex in Israël in een oude bioscoop, het had zo mooi kunnen zijn. Maar met alle camera's en beveiliging besluit ik deze toffe locatie over te slaan.

Wel is er een atoomkelder met een geheime voedselvoorraad. Hoewel je er kunt slapen, heeft dat weinig met relaxen te maken....

Subculturen in het busstation

Het busstation van Tel Aviv is een stad in de stad. Een stad zonder ramen en zonder vaste bewoners. Een spookstad.

Subculturen vinden hun weg naar het busstation. Op een verlaten plek klinkt hiphop uit een beatbox. Een etage hoger is er rap. En ineens sta ik midden in een dansschool waar jonge kinderen hun pasjes oefenen. Hun ouders zitten op de koude grond en kijken toe.

street art bus station
Street art in het busstation van Tel Aviv

Street art in Tel Aviv

Ik schreef al eerder een blog over street art in Tel Aviv. Ook op het busstation van Tel Aviv is veel street art te vinden, vooral op de bovenste etages.

En dan, na uren zwerven door het verlaten busstation, zie ik eindelijk de bussen staan. Wat een bizarre plek is dit!

Je kunt zelf ronddwalen door het busstation van Tel Aviv, maar ik boekte een rondleiding via CTLV.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry