Fotografietips: bewerken voor online media
De eerste van de maand verschijnen er fotografie tips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 3: het bewerken van foto's voor online gebruik.
Ik stam nog uit het tijdperk van de analoge fotografie: een rolletje van 36(+2) in de camera, het maken van foto's, met je rolletje naar de winkel en een paar dagen later zag je het resultaat. Of als je mazzel/budget had en een beetje meer betaalde had je je foto's de zelfde dag al in de hand, hoogglans, op fotopapier. Het mapje met foto's doorbladeren was op een bepaalde manier spannend: is die ene foto echt zo mooi als je verwacht?
Deze camera dateert nog uit 1947. Geduld is een schone zaak!
Tegenwoordig zie je meteen of een foto gelukt is. Veel mensen delen foto's gelijk met vrienden op de verschillende sociale media. Maar bij Instagram vind je naast kwaliteitsfoto's ook veel kiekjes. Bij deze mijn tips om je foto's te optimaliseren voor online media.
Het bewerken van foto's voor online media
Een foto wordt vaak opgeleukt met een filter, met name op Instagram zijn filters populair. De gratis app biedt diverse mogelijkheden om foto's te bewerken, van het rechtzetten van de foto tot het aanpassen van de kleuren tot het creëren van een retro-look.
Sommige mensen zijn echter (bijna) principieel tegen bewerken: goede foto's zouden dat niet nodig hebben. Ik ben het daar deels mee eens, een baggerfoto zal door de bewerking nooit écht goed worden, maar een goede foto kan door bewerken nóg wat beter en sprekender worden. En daar is toch niks mis mee?
En denk maar niet dat 'vroegah' in het analoge tijdperk niet bewerkt werd. Technieken als doordrukken en tegenhouden stammen uit de vorige eeuw, en door de foto net wat langer in het ontwikkelbadje te leggen kun je de belichting net wat aanpassen.
Over bewerken kan veel gezegd worden, maar ik beperk me in deze blog met fotografie tips tot het bewerken van foto's voor online media.
Het schalen van foto's
Je hebt het vast wel eens gemerkt: je foto ziet er fantastisch uit op je beeldscherm, maar wanneer je deze deelt op Facebook ziet de foto er ineens korrelig uit en lijken gladde lijnen ineens gekarteld. Dit is (deels) te voorkomen!
Facebook verkleint en comprimeert foto's en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Als foto's je dierbaar zijn, kun je foto's het beste zelf op het juiste formaat aanleveren. Je kan je foto's verkleinen met betaalde programma's als Adobe Lightroom of Photoshop, maar je kunt ook je foto gratis bewerken met fotobewerkingsprogramma's als GIMP of IrfanView. Door je foto's zelf te comprimeren houd je de regie in handen en gaat er minder kwaliteit verloren.
Tip: De ideale breedte om een foto te plaatsen is 960 px, de ideale afmeting voor een banner op Facebook is 851x315 px.
De linkerkant van de foto is teveel verscherpt. Je ziet dat er kartels ontstaan in de diagonale lijnen.
Flickr en 500px
Wil je je foto op groot formaat delen? Dan kan je beter geen gebruik maken van Facebook maar van Fllickr of 500px. In principe zijn dit gratis platforms voor fotografen. Let wel op je privacysettings: mogen anderen kosteloos en rechtenvrij gebruik maken van je foto's of juist niet?
Eigen website
Maak je voor je eigen website gebruik van bijvoorbeeld WordPress, dan zie je er verschillende maten zijn voor het uploaden van foto's. Vaak worden er foto's gebruikt die groter zijn dan noodzakelijk voor de website: dit gaat ten koste van de laadsnelheid van je website (vervelend voor de bezoeker), maar het kan ook zorgen voor hogere kosten voor je hosting (vervelend voor jou). Daarnaast is een hoge laadsnelheid belangrijk voor je SEO/vindbaarheid.
Tip: Less is more. Je hoeft écht niet al je foto's online te zetten, een goede selectie maakt veel meer indruk!
In plaats van afbeeldingen schalen in de mediabibliotheek van WordPress, kun je dit ook vooraf op je computer doen. Ook dit kan weer met één van de fotobewerkinsprogramma's uit het Abobe-pakket, GIMP of IrfanView. Je plaatst je foto's op ware grote op je site.
Tip: Wil je de aspect ratio (beeldverhouding) van foto's op je site gelijk houden aan de originele foto? Maakt dan gebruik van de optie 'resize to fit'. Je kan dan de breedte van de foto ingeven, en de hoogte wordt automatische aangepast.
www.ikreis.net maakt geen gebruikt van een template als WordPress. Alle afbeeldingen op de site zijn in Photoshop gecropt tot 672x336 px (in oudere blogs is het formaat 600x300px) en daarna geupload op de site. Vind je dit een raar formaat? Klopt. Ik wil voorkomen dat mensen te veel moeten scrollen voordat ze tekst verder kunnen lezen, maar aan de andere kant wil ik ook geen postzegels op mijn site (als in een collage) maar foto's die tot echt tot zijn recht komen. Beeld in de juiste breedte zorgt voor rust, overzicht en een professionele uitstraling. Op Blogaholic vind je meer tips over het design van je site.
Ik maak niet veel foto's in de 'portretstand', want voor deze foto's in inderdaad geen plaats in een artikel. Gelukkig komen deze foto's wel tot hun recht in mijn fotoalbums, als bijvoorbeeld 'Oezbekistan in Beeld'.
Tips: wees consistent op je site: plaats zoveel mogelijk foto's van het zelfde formaat. De site oogt snel rommelig wanneer verschillende afbeeldingsgroottes worden gebruikt.
Comprimeren
Behalve het formaat van de foto's aanpassen, kun je er ook nog voor kiezen je foto's te comprimeren (samen te drukken). Net als verkleinen optimaliseert ook het comprimeren van foto's de laadsnelheid van je website.
Hoeveel je comprimeert is dus altijd een compromis tussen kwaliteit van de foto (veel MB), en snelheid van je website (weinig MB). Het hangt een beetje van de uiteindelijke grootte van je foto's hoeveel detail je nodig hebt, je kan het beste even zelf proberen welke waarde voor jou het beste werkt.
Als richtlijn: Wanneer de maximale kwaliteit van de foto 100% is, kun je de foto meestal comprimeren tot 60 à 70 procent zonder duidelijk kwaliteitsverlies. In Photoshop wordt de kwaliteit veelal uitgedrukt in waardes tussen de 0 en de 12, en meestal werkt een waarde van 7-8 goed.
Comprimeren verandert niks aan de grootte waarop je foto wordt afgebeeld, alleen aan de kwaliteit en het aantal MB de foto inneemt op je harde schijf/server.
Tip: sla je foto's die je online wilt zetten altijd op op 72 dpi (en niet meer).
Plaats je wel of geen logo of watermerk?
Het zal je niet ontgaan zijn: begin 2015 veranderde Facebook zijn gebruikersvoorwaarden, en Facebook mag je foto's onder bepaalde voorwaarden gebruiken voor advertenties. Aangezien jij bij het openen van je account akkoord bent gegaan met de gebruikersvoorwaarden van Facebook, ga je ook akkoord met deze wijziging. Facebook mag foto's echter NIET doorverkopen aan derden!
Maar hoe zit dat nu eigenlijk met foto's en copyright?
In principe is de fotograaf eigenaar van de foto, die is volgens de Nederlandse wet vastgelegd binnen het auteursrecht. Foto's die jij op je eigen website plaatst mogen niet door anderen gebruikt worden zonder jouw expliciete toestemming. Het maakt dus niet uit of je wel of geen logo op een foto plaatst, jouw foto is gewoon van jou! Gebruik dus ook geen foto's van anderen voor artikels op jouw site, ook met naamsvermelding is het jatten wanneer de ander geen toestemming geeft.
Ik plaats niet op elke foto een logo. Ik heb hiervoor twee redenen:
1. Foto's staan op mijn site op een formaat van 672x336 px, dit formaat is te klein om er echt wat leuks mee te doen. Zeker wanneer je de foto eerst moet terugbrengen naar een formaat van 16:9 of 3:2, de standaardmaten.
2. Logo of niet, als mensen je foto echt willen dan is dat logo weg te Photoshoppen. Een logo zorgt voor schijnzekerheid, en een logo overdwars door je foto is (maar mijn mening) gewoon erg lelijk!
Waarom zou je toch een logo op een foto zetten? Eigenlijk meer als reclame/om naamsbekendheid te krijgen dan om diefstal tegen te gaan ;)
Tip: je kan in je camera vaak al copyright invoeren zodat je naam aan de foto gekoppeld wordt, maar je kan het ook naderhand aanpassen in de IPTC-data van de foto.
Hoe kun je het beste een logo plaatsen?
Zelf heb ik een action gemaakt voor Photoshop. De foto's worden verkleind, het logo wordt in een nieuwe (transparante) laag geplaatst en de foto wordt als .jpeg (met een sRGB-profiel) opgeslagen.
Er zijn echter heel veel programma's waar je een logo mee kan plaatsen, en op YouTube zijn vele tutorials te vinden.
Leessuggesties voor fotografen
- Zorg voor een goede back-up van je foto's, ook op reis
- Zet je foto's niet alleen online, maar maak een mooi album of decoreer je huis met de mooiste reisfoto's
- Dit zijn de leukste apps voor fotografie