home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Heuvelrughike etappe 4: van Doorn naar Amerongen (19 km)

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Etappe 4 is 19 kilometer lang en loopt van Doorn naar Amerongen.

Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.

gids heuvelrughike route

De Heuvelrughike is mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland. Tijdens het Paasweekend loop ik de laatste drie etappes van de Heuvelrughike. De Heuvelrughike is geen rondwandeling, je eindigt niet op dezelfde plek als waar je start. Dat is leuk omdat je geleidelijk de landschappen ziet veranderen, maar het is lastig met vervoer. Ik heb geen zin om lang in de bus te zitten, daarom overnacht ik onderweg op leuke plekjes op de Utrechtse Heuvelrug.

Hier lees je meer over etappe 1, etappe 2 en etappe 3 van de Heuvelrug Hike.

bloeiende tullpenboom
Wandelen in de lente

Heuvelrughike Etappe 4 begint in de Kaapse Bossen Doorn en voert via Boswachterij Leersum naar Amerongen.

De Heuvelrughike is niet gemarkeerd. In de wandelgids van de Heuvelrughike staat de route beschreven én er zijn handige QR-codes naar de GPX-track van de route. Persoonlijk zou ik paaltjes fijner vinden, omdat ik nu (te) veel met mijn telefoon in mijn hand loop.

overnachten kaapswe bossen

ontbijt blokhut kaapse bossen
Overnachten in de Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen Doorn

Ik word wakker in mijn houten huisje in Doorn. Ik heb geslapen als een roos, de vogels fluiten al uit volle borst. Na een eenvoudig paasontbijt pak ik mijn tas in en ga ik aan de wandel. Het belooft opnieuw een zonnige dag te worden. Note to self: ook in Nederland moet je zonnebrand in je tas stoppen.

De Kaapse Bossen in Doorn zijn erg populair onder wandelaars in Utrecht. Vanaf de parkeerplaats de Leersumsestraatweg (Kaap Doorn) en de parkeerplaats bij Chalet St. Helenaheuvel lopen verschillende gemarkeerde rondwandelingen. De meeste paaltjesroutes passeren Uitkijktoren Kaapse Bossen, een leuke bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug. Deze toren is 25 meter hoog en op zonnige dagen overzie je de hele Utrechtse Heuvelrug. Vooral in de herfst, wanneer de bladeren gekleurd zijn, is het uitzicht over de boomtoppen weg mooi.

kaapse bossen vliegenzwam herfst
De Kaapse bossen in de herfst

De Kaapse bossen zijn ook een goede plek om paddenstoelen te spotten in Utrecht.

Officieel begint de wandelroute bij Hotel Landgoed Zonheuvel, ik besluit om vanuit de Berghut meteen naar Uitkijktoren de Kaap te lopen. Het bos ontwaakt uit zijn winterslaap. De oude beukenbomen langs de statige lanen beginnen weer bladeren te vormen. De andere bomen blijven niet achter. In de bomen is nu slechts een groene waas, over een paar weken zal alleen groen zijn.

uitkijktoren de kaap janny
Op Uitkijktoren de Kaap

Bij Landgoed de Ruiterberg ben ik even in de war. Het poortgebouw is een fraai bouwsel in Delfse stijl, met witblauwe zandlopers op de luiken voor de ramen. Aan weerszijden van het gebouw steken ronde torens de lucht in.

Mag ik echt door de markante ingang? Ja dus! Sterker nog: ook hier lopen verschillende gemarkeerde wandelingen met een lengte van 1,8 tot 9 kilometer. Ik kom zeker een keer terug wanneer de lange lanen met rododendrons in bloei staan.

Tip: bij het monumentale boswachtershuis kun je zelfgemaakte honing kopen.

hioning onderweg
Honing onderweg

Via een gemengd bos loop ik verder in oostelijke richting. Het Kaapse Bos, het Doornse Bos en Boswachterij Leersum vormen een aaneengesloten natuurgebied in Utrecht.

Wandelen op het Leersumse Veld

Het Leersumse Veld is ontstaan in de ijstijd. Door ontbossing en overbeweiding is een gebied van stuifzand en heide gevormd. Veenafgravingen in de achttiende eeuw zorgden voor de vorming van de Leersumse Plassen ontstaan, een walhalla voor vogelaars. (Er is een vogelkijkhut bij de derde plas.)

leersumse plas

leerrseumse veld
Wandelen bij Leersum

De Heuvelrughike voert door het Leersumse Veld en langs de Leersumse Plassen. Helaas gaat het grootste deel van de wandeltocht niet vlak langs de plassen: dat kan niet vanwege broedende vogels. Toch geniet ik van de blauwe veenplassen, die soms wat dichterbij liggen en soms wat verder weg.

Via de Leersumse plassen en het bos beland ik opnieuw op de heide, deze hoort ook bij Boswachterij Leersrum. Bij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin steekt ik de weg over: Amerongen is in zicht.

wandelen amerongen
Ik wandel Amerongen binnen

Zuilensteinse Berg

De stuwwal Utrechtse Heuvelrug heeft verschillende toppen, de Zuilensteinse Berg is er eentje van. Via een prachtig bos (en een mulle ondergrond) klim ik naar te top van de Zuilensteinse berg. De heuvel is 52 meter hoog.

Daarna gaat de wandeling vooral bergafwaarts: via een prachtige laan met statige bomen loop ik naar Kasteel Zuylestein net buiten Amerongen. Het kasteel ligt midden in een fraai landgoed met een moestuin uit de zeventiende eeuw. Blijkbaar scharrelen hier bosvarkens rond, als ik dat geweten had was ik vast even op visite gegaan.

In plaats daarvan loop ik via weilanden afgezet met beukenhagen richting kasteel Amerongen. Daar stopt mijn wandeling voor vandaag. Morgen ga ik verder met mijn wandeltocht op de Utrechtse Heuvelrug.

In deze blog lees je meer over etappe 5 van de Heuvelrughike.

kasteel amerongen
Kasteel Amerongen

Lunchen op de heuvelrug

eten in amerongen

eten in amerongen
Eten bij Restaurant Hotel Buitenlust Amerongen 

Overnachten tijdens de Heuvelrughike

Bij de start in Doorn

Bij Boswachterij Leersum (na 14 km)

  • Molecaten Park Landgoed Ginkelduin

overnahcten in amerongen
Overnachten in Amerongen bij B&B het Gasthuys

In Amerongen (na 19 km)

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry