home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Doen in Colombia: Tayrona Nationaal Park bezoeken

Tayrona Nationaal Park ligt in het noorden van Colombia. Het staat bekend om zijn uitgestrekte kustlijn met fraaie witte zandstranden, helderblauw water, idyllische baaien en hoge kliffen. In de weelderige jungle groeien vele soorten planten en met een beetje geluk kun je ook wildlife spotten als apen, leguanen en slangen.

jenny wandelen tayrona colombia
Wandelen in Tayrona Colombia

Naast de adembenemende natuurlijke landschappen heeft Tayrona een rijke culturele geschiedenis. Dit zie je bij de archeologische site van Pueblito, een voormalige nederzetting van de Tayrona-bevolking. Naast prachtige ruïnes zijn er nog steeds enkele originele bouwwerken zien.

Tijdens mijn rondreis door Colombia wil ik dolgraag Tayrona bezoeken. Maar hoe pak je dat aan als je reis door Colombia met kinderen?

strand tayrona np
De kust van Tayrona NP

Reizen naar Tayrona NP

De makkelijkste manier om te reizen naar Tayrona Nationaal Park is met een georganiseerde tour vanuit Santa Marta. Maar eigenlijk is een dag veel te kort om de mooiste stranden van Tayrona te zien en te wandelen door de jungle.

Ik hebgekozen om zelf naar het park te gaan. Dat was even puzzelen, want hoe combineer je de populaire bezienswaardigheden? Omdat ik reis met een vierjarige loop ik liever niet meer dan 10 kilometer per dag. In deze blogs deel ik mijn tips en ervaringen met Tayrona in Colombia.

Met de bus naar Tayrona: welke ingang voor Tayrona Nationaal Park?

Tayrona NP heeft verschillende ingangen. De bekendste is El Zaino gevolgd door Calabazo. Deze liggen aan de doorgaande weg tussen Santa Marta en Palomino en zijn makkelijk te bereiken met de bus. Bussen naar Tayrona vertrekken tussen 6.30 en 18.00 vanaf de markt van Santa Marta.

strand taganga bij santa marta
Strand in Noord-Colombia

Vanuit Calabazo is het ongeveer 3 à 4 uur lopen naar Playa Brava. Het eerste stuk rijden er motortaxi's (20.000 pesos per persoon). Deze zetten je af bij de splitsing van de hike naar Playa Brava en Pueblito.

Vanuit El Zaino is het ongeveer drie uur lopen naar Playa del Cabo San Juan, een van de mooiste stranden van Tayrona. De eerste kilometers tot aan Playa Canaveral rijden er shuttlebusjes (5000 pesos per persoon). Vanuit Playa Canaveral is het nog 6 kilometer (2 uur) tot El Cabo San Juan Beach.

Omdat de meeste toeristen de bezienswaardigheden van Tayrona bezoeken vanuit El Zaino is er hier een kleine kans om apen en andere wilde dieren te spotten. Bij deze ingang kan het druk zijn, waardoor je soms lang moet wachten voordat je Tayrona in kan.

Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor de boot naar El Cabo San Juan Beach. 

pelikaan strand taganga colombia
Vissers en pelikanen op het strand van Taganga 

Met de boot naar Tayrona Colombia

Gewapend met een kleine rugzak met de hoognodige bagage (de grote rugzak ligt in het hotel) beginnen we aan onze hike door Tayrona Park Colombia. Het kleine strand van Cabo San Juan Beach is een en al levendigheid: terwijl de eerste toeristen zich verzamelen bij de bootjes bouwt de kleine reiziger een zandkasteel. Een stukje verderop brengen vissers hun dagvangst aan wal, welke meteen wordt schoongemaakt op het strand. Gulzige pelikanen doen zich tegoed aan het visafval.

De boot vertrekt dagelijks om 10.30 vanaf Playa de Taganga, een korte taxirit vanuit Santa Marta.

boot vanuit taganga
De boot vertrekt vanuit Tagagang bij Santa Marta

En dan mag ik de boot op. De boot biedt plek aan ongeveer dertig mensen. Er zijn geen faciliteiten, niet eens een dak of doek als bescherming tegen de zon. De boot stuitert de haven uit en het duurt niet lang voordat ik de eerste kliffen en bossen van Tayrona Nationaal Park zie. Ik ben blij met mijn reddingsvest wat tijdens de wilde bootrit dienst doet als een soort van rugkussen.

Na ongeveer 50 minuten stopt de boot kort om een aantal mensen af te zitten bij Wachakyta Ecolodge, een complex van een paar houten huisjes pal aan het strand bij een mooi rif.

Ik heb eigenlijk weinig zin om verder te varen, want de zee wordt steeds wilder en ik begin zeeziek te worden. Ik ben blij wanneer ik niet veel later kan neerploffen op het witte zand van Playa del Cabo, een van de mooiste stranden van het Tayrona. Daar is ook een kantoortje om entree en de verplichte verzekering voor het park te betalen.

jenny op de boot
Op de boot naar Tayrona

Zwemmen bij Playa del Cabo San Juan

Wat is het druk! El Cabo San Juan Beach is een van de weinige stranden van Tayrona waar je kunt zwemmen. De eerste daggasten van Tayrona zijn al op het strand gearriveerd en plonzen in de heldere Caribische wateren. Een paar meter verderop worden schildpadden uitgezet – altijd leuk om te zien.

Wanneer mijn maag iets tot rust is gekomen van de wilde boottocht naar Tayrona ga ik op zoek naar wat te eten. Helaas is de keus beperkt, er zijn niet veel restaurantjes en de halve menukaart is uitverkocht.

el cabo san juan beach
El Cabo San Juan Beach: onder het rieten dak zijn hangmatten om te overnachten

Wandelroutes Tayrona

Na een eenvoudige lunch begin ik aan mijn Tayrona hike. De route is goed aangegeven, ik hoef enkel de bordjes maar te volgen. (Of de stroom met andere wandelaars, ik ben beslist niet de enige die deze hike in Colombia wil doen.)

De wandeling is erg mooi en afwisselend. Ik loop door de jungle, door mangroves en moerassen. Soms moet ik mijn schoenen even uitdoen om door een stroompje te waden, een ander moment balanceer ik over een omgevallen boom.

Een deel van de route kun je ook per paard afleggen. De paardjes waren een tijdje afwezig omdat ze niet goed verzorgd zouden zijn, maar bij mijn bezoek waren ze er weer (augustus 2022).

hike tayrona national park
Hiking in Tayrona NP

Aan het eind van de eerste wandeldag lonkt het zwembad van Castilletes Parque Tayrona. Heerlijk!

De volgende dag loop ik verder naar El Zaino. Deze wandeling gaat voor een groot deel over een verharde weg, dat valt een beetje tegen. Hoewel ik in de bomen de apen hoor roepen, zie ik er helaas geen.

Wil je verder lopen? Vanuit El Cabo San Juan Beach kun je verder lopen naar El Pueblito (2,4 km) en vanuit daar eventueel naar Playa Brava – of je loopt de zelfde weg terug.

tenten aan zee in tayrona
Slapen in een tent op het strand

Overnachten in Tayrona NP

Ik wil héél graag overnachten in Tayrona NP, maar ik zie het echt niet zitten om met een kleuter te slapen in een hangmat op Playa del Cabo. Gelukkig zijn er alternatieven!

Castilletes Parque Tayrona biedt eenvoudige bungalows vlak bij het strand. Er is ook een zwembad: een heerlijke plek om even af te koelen na de wandeling door het nationaal park. (Mijn wandelroute in Tayrona was ongeveer 8 kilometer.) Het restaurant serveert eenvoudige maaltijden.

Castilletes Parque Tayrona is iets duurder dan veel andere accommodaties tijdens mijn rondreis door Colombia. Je betaalt vooral voor de locatie aan het strand.

Reis je naar Tayrona met kinderen? Er zijn familiekamers aanwezig.

castilletes parque tayrona
Het zwembad van Castilletes Parque Tayrona

In er zijn meer plekken om te slapen in Tayrona.

Vlak bij de El Zaino ingang (maar binnen de deuren van het park) liggen deze leuke plekken:

verlaten strand wachakyta ecolodge
Het verlaten strand bij Wachakyta Ecolodge

Tips voor een bezoek aan Tayrona

Ga je naar Tayrona? Bij deze een handige checklist!

Let op: soms sluit het park een paar weken om de natuur te laten herstellen. Bij bepaalde ceremonies kunnen reizigers in Colombia niet naar Pueblito

wandelen in tayrona
Wandelen met kinderen in Tayrona

Openingstijden Tayrona NP

Tayrona National Park is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00. Per dag worden er maximaal 6900 bezoeker toegelaten.

Op de volgende dagen is Tayrona dicht in 2023

stranen in tayrona colombia
Mooie stranden in Tayrona

Tayrona met kinderen: mijn ervaringen

Tayrona is een prachtige bestemming voor avontuurlijke reizigers. Castilletes Parque Tayrona is een goede uitvalsbasis voor je bezoek aan Tayrona met kinderen, vooral ook vanwege het strand en het zwembad. Als je ook naar Pueblito wilt is Ecohabs Tequendama Playa Canaveral**** een beter alternatief. Deze leuke huisjes bieden uitzicht over Punta Castilletes en de zee. Helaas was deze accommodatie vol tijdens mijn bezoek aan Tayrona Colombia.

Mijn dochter van vier heeft zelfstandig 8 kilometer gelopen, dit was voor ons nét te doen. Reis je naar Tayrona met kleine kinderen? Dan raad ik het zeker aan om een draagzak mee te nemen. Ik vind de draagzakken van Tule met een mesh achterkant erg fijn, daarin krijgt het kindje het niet te warm.

roofvogel colombia

schildpad in colombia
Roofvogels en schildpadden in Colombia

Liever niet wandelen?

De wandeling door Tayrona was soms best pittig door de hoogteverschillen en de drukkende warmte. Maar ik heb genoten!

Wil je liever niet wandelen in Tayrona Nationaal Park? Boek dan een van deze excursies in het noorden van Colombia! Vanuit Santa Marta kun je een strandje hoppen in Tayrona of en boottocht boeken naar Shell Bay (voor als je niet lang wilt varen).

Veel reizigers bezoeken Cartegena tijdens hun Colombia vakantie. (Tip: vanuit Cartagena gaan directe vluchten naar NL.) Wanneer je vooral wilt genieten van strand en kristalhelder water dan keizen voor de Rosario Eilanden, omdat Cartegena – Tayrona best een lange rit is en Rosario makkelijker te bereiken is.

wandelen door jungle en strand
Wandelen door jungle en langs strand

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry