home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Heuvelrughike etappe 1: van Huizen naar Hilversum (18km)

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Etappe 1 gaat van Huizen naar Hilversum en heeft een lengte van 18 kilometer.

gids heuvelrughike
Gids van de Heuvelrughike

Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.

Ruimte en rust in de randstad

Ik houd van wandelen. De afgelopen jaren heb ik veel mooie bewegwijzerde wandelingen mogen maken op de Utrechtse Heuvelrug en door de heide van Hilversum. Nu is het tijd voor iets anders: de Heuvelrughike is mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland.

Vandaag start mijn wandeling door de natuur op het meest noordelijke deel van de Heuvelrug, het pittoresk Huizen. Via bos en heide loop ik naar Hilversum, een wandeling van ongeveer 18 kilometer. De wandeling is zo ontworpen dat je vooral over onverharde wegen loopt en de bebouwing ver achter je laat. Dat is bijzonder, zo midden in de Randstad.

gooimeer huizen heuvelrughike
Het Gooimeer aan de start van de Heuvelrughike

De Heuvelrughike is helaas niet gemarkeerd. In de wandelgids van de Heuvelrughike staat de route beschreven én er zijn handige QR-codes naar de GPX-track van de route. Persoonlijk zou ik paaltjes fijner vinden, omdat ik nu (te) veel met mijn telefoon in mijn hand loop.

Hier lees je meer over etappe 2, etappe 3etappe 4 en etappe 5 van de Heuvelrughike.

Het Nautisch Kwartier van Huizen

De Heuvelrughike start in de haven van het engdorp Huizen. In de negentiende eeuw was Huizen een belangrijk vissersdorp. Bijna tweehonderd botter hadden in Huizen hun thuishaven. Vanwege de gunstige ligging aan de Zuiderzee werd er in Huizen een kalkfabriek gebouwd, waar met behulp van schelpen en zand van de Utrechtse Heuvelrug kalkzandsteen werd gemaakt.

nautisch kwartier huizen
Het Nautisch Kwarter in Huizen

Voor ik begin met mijn wandeling over de stuwwallen loop ik een rondje door de haven van Huizen. De vier kalkovens van Huizen uit de negentiende eeuw zijn een industrieel monument.

Je hoeft niet hongerig aan de wandeling te beginnen, want in de oude kalkovens zit een restaurant.

Ik woon dicht bij Huizen en ik overnacht thuis. Natuurlijk kun je ook bij het startpunt van de route overnachten, bijvoorbeeld hier.

bossen heuvelrug huizen
Door het bos bij Huizen

Door de bossen rondom Huizen

Ik verlaat Huizen en loop langs het Gooimeer. De oevers zijn bedekt met rietkragen en wilgenstruiken. Aan de rand van het bos ligt de Aalberg, een kleine heuvel met een weids uitzicht over het Gooimeer en Almere aan de overkant. Via oude bossen en bossen met sparren loop ik in een grote boog om Huizen heen, op naar de heide van de Heuvelrug.

 Aan de zuidkant van Huizen ligt het Huizer Eng, een afwisselen gebied met bos en kleine akkers dat de overgang vormt van het dorp Huizen en de Tafelbergheide.

heide blaricum
De eerste heide bij Blaricum

Wandelen op de Tafelbergheide

Het is maart en er is geen bloeiende heide. Dat mag de pret niet drukken, want de Tafelbergheide is het hele jaar erg mooi!

Op de Tafelbergheide ligt de tafelberg, het hoogste punt van ’t Gooi (39,2 meter). Deze mooie plek in Noord-Holland wordt al eeuwenlang gebruikt als uitzichtpunt. De hoogteverschillen op de Heuvelrug zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. De verste uitlopers van het poolijs reikten toen tot Midden-Nederland en stuwden daarbij het onderliggende land op tot enorme stuwwallen.

jenny op de tafelberg blaricum
Op de tafelberg in Blaricum

Naast de Tafelberg ligt de Eendracht, een goede plek voor lunch tijdens de Heuvelrughike.

De schaapskooi van de Blaricummerheide bij de Tafelberg is verlaten: de schapen zijn in het vroege voorjaar uit logeren om te lammeren.

Noorderheide

Na een lekkere venkelburger hervat ik mijn wandeling. Ik loop op de Noorderheide, een smalle heidestrook bij Blaricum. Het Landerhoogt Ecoduct verbindt de Noorderheide met de Westerheide bij Hilversum. Grappig, het ecoduct is zó breed dat je nauwelijks door hebt dat je over de A1 loopt, de belangrijke verbindingsweg tussen Amersfoort en Amsterdam.

Langs het ecoduct staan de eerste bomen in bloei. Ik geniet van de roze en witte bloesem.

witte bloesem
Witte bloesem

De heide rondom Hilversum

Mijn oog valt op de zendmast van Hilversum in de verte, ik kom op bekend terrein. Even later zie ik de markering van het Voetstappenpad Hilversum, een mooie gemarkeerde rondwandeling van 25 kilometer. Deze heb ik vorig jaar gelopen.

Op de Westerheide bij Hilversum sta ik ineens oog en oog met een aantal wilde runderen. Leuk! Bijna alle natuurgebieden van vandaag hebben waarschuwingsborden en wildroosters, maar de wilde runderen lieten zich niet zien. Nu zie ik er meteen een stuk of zes. Erg actief zijn de runderen niet, ze liggen loom in de droge heide.

westerheide zomer met kind
Zo ziet de Westerheide er uit in de zomer ;)

Van La Place loop ik over de Zuiderheide naar theehuis ’t Bluk. Hier loop ik verkeerd: ik ken de kortste weg, maar de Heuvelrughike verlaat het gebaande pad en loopt via een kleine omweg. Door een navigatiefout maak ik van de kleine omweg een grote omweg. Oeps.

Eenmaal bij ’t Bluk strijk ik neer voor een taartje. Dat heb ik verdiend.

wandelen westerheide hilversum
Op de Westerheide in Hilversum

Wandelen in het bos in Hilversum

Vanuit ’t Bluk is het niet ver meer naar de parkeerplaats bij Speelbos 't Laer, waar mijn auto staat. Ik ben een beetje stram na de korte pauze, maar al snel heb ik de smaak te pakken en stuif ik de zandduin op. Het pad voert vlak langs het rustgebied van de heide, met in de verte de vennen van het Laarder Wasmeer. Hier werden vroeger de schapen gewassen, tijdens mijn wandelingen badderen de wilde runderen er.

Langzaam neemt de begroeiing toe en maakt de heide plaats voor bos. De eerste etappe van de Heuvelrughike zit erop!

Meteen verder lopen? Hier lees je meer over de Heuvelrughike etappe 2 (van Hilversum naar Soesterberg).

vegaburger eendracht blaricum
Een smaakvolle vegaburger in Restaurant Eendracht in Blaricum

Lunchen op de heuvelrug

Langs de eerste etappe van de Heuvelrughike is de horeca goed vertegenwoordigd. Onderweg hun je hier lunchen.

taart theehuis t bluk
Een taartje in Theehuis 't Bluk

Overnachten tijdens de Heuvelrughike

Bij de start

Op de Westerheide (na 13-14 km)

zuiderheide hilversum
Zuiderheide in Hilversum

Bij de Zuiderheide (na 16 kilometer)

Bij het einde/in Hilversum (na een stukje met de bus)

roze bloesem heuvelrug
Roze bloesem op de Heuvelrug

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry