home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)



Heuvelrughike etappe 2: van Hilversum naar Soesterberg (20km)

De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. De Heuvelrughike heeft een lengte van ruim 92 kilometer. Etappe 2 gaat van Hilversum naar Soesterberg en heeft een lengte van 20 kilometer.

gids heuvelrughike
De beschrijving van de Heuvelrughike

Tip: bestel hier de handige wandelgids voor de Heuvelrughike.

Vorstelijke bossen en stuivend zand

Ik houd van wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. De afgelopen jaren heb ik veel gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug gevolgd. Nu is het tijd voor iets anders: mijn eerste meerdaagse wandeling in Nederland. Vandaag start mijn wandeling in Hilversum in Noord-Holland en zal ik net voor de vorstelijke bossen bij Hoge en Lage Vuursche de provinciegrens met Utrecht passeren. Daar wandel ik door de Soesterduinen en Soesterberg.

beukenzwam vuursche bossen
Er zijn voor zwammen en paddestoelen op de Utrechtse heuvelrug

Dit is de tweede etappe van de Heuvelrughike, maar ik draai de volgorde om en start bij deze etappe. De reden is simpel: van 15 maart is een deel van de route afgesloten vanwege het broedseizoen en ik wil niet om lopen.

Ik woon dicht bij Hilversum en ik overnacht gewoon thuis. Natuurlijk kun je ook bij het startpunt van de route overnachten, bijvoorbeeld hier.

pannekoekenvijver van  landgoed hooge vuursche
De pannekoekenvijver van landgoed Hooge Vuursche 1 (het landgoed is afgebroken)

Wandelen Hoge en Lage Vuursche

Onderweg naar Hilversum regent het. Dat had de weersvoorspelling niet gezegd?!? Hoewel ik een goede regenjas en waterdichte tas heb, houd ik niet van wandelen in de regen. Zodra ik de bossen bij Hilversum betreed wordt het gelukkig droog en dat blijft de rest van de dag zo. Af en toe zie ik zelfs een waterig zonnetje.

De Hoge en Lage Vuursche vormen een aaneenschakeling van landgoederen afgewisseld met gemengde bossen en natte veengebieden en plukken heide. Tot de negentiende eeuw stond hier nog geen bos, maar met het verplaatsen van de landbouw naar lager gelegen gebieden zijn eiken, lijsterbessen en vogelkers gaan groeien. Ook plantten de eigenaren van de landgoederen bomen.

Ik hoor het kloppende geluid van een specht. Dan zie ik ineens een hert wegspringen de bossen in. Mooi!

runderen bij de stulp
Witte runderen op de heide van de Stulp

De Vuursche bossen zijn een populaire plek om te wandelen en te fietsen. De route van de Heivelrughike is zo samengesteld dat je tussen de bekende wandelroutes laveert en bijna geen mensen tegenkomst. Toch worden mooie plekken als de Stulpse heide niet overgeslagen, die is wat mij betreft een van de mooiste plekken voor een wandeling door de heide bij Hilversum.

Ooit had de wind vrij spel op het zand. Dat zie je nu nog terug aan de stuifduinen van Lage Vuursche. Ik klim door het mulle zand en speur de horizon af naar de kudde Charolair runderen. Ik loop graag een stukje om voor de witte runderen van de Stulp.

bossen lage vuursche
In de bossen van de Lage Vuursche

Bossen, weilanden en boerderijen

Via het Pluismeer loop ik naar de Laagte van Pijnenburg en de Zoom. Productiebossen wisselen af met open weilanden met boerderijen en houtwallen. In de berm staan de krokussen in bloei, het teken dat het voorjaar er écht bijna aankomt.

Ik ben bijna in Soest. De wandelroute volgt hier voor een deel het mountainbikepad en dat vind ik niet fijn. (Doordeweeks is het vast prima te doen.) Ik wijk een beetje af van de officiële route en ik kies mijn eigen weg door de bossen bij Utrecht. Onderweg passeer ik statige lanen met beukenbomen afgewisseld met smalle bospaden. Opnieuw hoor ik een specht.

landgoed pijnenburg
Landgoed Pijnenburg langs de Heuvelrughike

Zandverstuiving Soesterduinen: even naar de Sahara

Wanneer ik het spoor nader weet ik dat ik bijna bij de Soesterduinen ben. Ik loop om naar Brasserie de Lange Duinen, een prima plek voor een lunch op de Utrechtste Heuvelrug.

Heb je geen zin om verder te wandelen? Je kunt de wandeling hier eenvoudig afbreken en overnachten bij Stayokay Soest of de trein naar huis nemen.

Na een broodje groentekroket pak ik de wandelroute weer op. De Lange Duinen en de Korte Duinen vormen samen de Soester Duinen, een 'levend' stuifzandgebied. De Soesterduinen omvatten een gevarieerd landschap van zandverstuivingen, bossen en heideterrein. Het gebied is een aardkundig monument. Na een lekkere lunch loop ik door het mulle zand. Je hoeft niet naar Afrika om je in de Sahara te wanen!

zandverstuiving van de soester duinen
De zandverstuiving van de Soester Duinen

De Paltz en Soesterberg

De afwisselende en mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug leidt me opnieuw naar de bossen van Utrecht. Op de hoge zandgronden van de Soesterberg is in de 19de eeuw Buitenplaats de Paltz gebouwd: een witgepleisterd huis in Frans-eclectische stijl met een tuinmanswoning, stal en koesthuis. Tegenwoordig zitten hier een restaurant en een atelier.

landgoed paltz utrechtse heuvelrug
Wandelen langs landgoed Paltz op de Utrechtse Heuvelrug

Via de brede lanen van de Paltz loop ik naar park vliegbasis Soesterberg. Wanneer ik op de oude landingsbaan loop is het eind van deze wandeling in zicht.

Let op: de zuidelijke landingsbaan van park vliegbasis Soesterberg is gesloten van 15 maart tot 15 augustus. Om bij het eindpunt van deze etappe van de Heuvelrughike te komen moet je een stukje omlopen. Heb je daar geen zin in? Er vertrekt een bus vanaf de ingang bij het Nationaal Militair Museum op de luchthaven van Soesterberg.

vliegtuig op vlieghaven soesterberg
Vliegtuig op luchthaven Soesterberg

Lunchen op de heuvelrug

Onderweg passeer je verschillende plekken om te lunchen op de Utrechtse Heuvelrug.

lunchen utrechte heuvelrug soest
Wandelen en lunchen op de Utrechtse Heuvelrug in Soest

Overnachten tijdens de Heuvelrughike

Overnachten in Hilversum bij de start van etappe 2

Overnachten in Soest (na ongeveer 13-14 kilometer)

wandelen in maart met krokussen
Wandelen in maart tussen de krokussen

Overnachten aan het eind van etappe 2 (na ongeveer 20 kilometer)

Tips: Kontakt Der Kontinenten grenst aan de Thermen van Soest.

Lees meer over de Heuvelrughike etappe 3 van Soesterberg naar Doorn en de etappe 4 van Doorn naar Amerongen.

jenny in het bos
In het bos

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry