home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De blauwe stad van Marokko: tips voor Chefchaouen in het Rif Gebergte

Chefchaouen is een van de leukste en meest fotogenieke steden in Marokko. Dat komt onder andere door de vele blauwtinten in de stad: de huizen in de oude media van Chefchaouen hebben witte en blauwe muren die op zonnige dagen mooi afsteken tegen de vele tinten groen van het ruige Rif gebergte.

Tip: boek hier je excursie naar Chefchaouen.

blauwe stad marokko chefchaouenbezienswaardigheden plein chefchaouen

De blauwe stad in Marokko

De blauwe stad in Marokko

Chefchaouen (of Chaouen) is anders dan andere Marokkaanse steden. De chaos van Fez en Marrakesh ontbreekt en er hangt een gemoedelijke sfeer. Er zijn veel winkeltjes met souvenirs, de verkopers groeten vriendelijk zonder opdringerig te zijn.

Tijdens mijn eerste rondreis door Marokko heb ik Chefchaouen niet bezocht. Ik bezoek Chefchaouen jaren later als stop tussen Fez en Tangier.

bezienswaardigheden medina chefchouen
Een vrouw loopt door de straten van de medina van Chefchaouen

Waarom zijn de muren van Chefchaouen blauw?

De geschiedenis leert dat de blauwe kleur in Chefchaouen gekoppeld is aan de religie van de bewoners. In de blauwe huizen woonde de Joodse gemeenschap, terwijl moslims hun huizen wit verfden. Daarnaast helpen witte en blauwe muren de warmte buiten te houden.

Maar de wereld wordt kleiner en de invloed van internet wordt groter. Tegenwoordig zijn veel restaurantjes, winkeltjes en huizen in de medina van Chefchaouen blauw om toeristen te lokken. Chefchaouen is getransformeerd tot een grote instagram hotspot.

poezen in marokko
Een van de vele poezen in Marokko (handig tegen muizen!)

Wat te doen in Chefchaouen Marokko

Is Chefchaouen leuk of is het stadje nep en sfeerloos?

Chaouen is een groot openluchtmuseum vol blauwe kleurstof. Ik vrees voor rijen influencers bij de bezienswaardigheden in Chefchaouen, maar dat is 100% meegevallen! Er zijn zo veel blauwe steegjes, turquoise trappen en gekleurde plantenpotten in Chefchaouen dat er genoeg te zien en te fotograferen is zonder last van elkaar te hebben. 

Ik vind het heerlijk om rond de dwalen door de oude medina met zijn vele trappen en kleurrijke bloempotten. Een deur gaat open en een oud vrouwtje lacht me vriendelijk toe. Ze draagt een grote zak met verse broden op haar rug. De geur van versgebakken taartjes prikkelt mijn neus. De bewoners van de blauwe stad van Marokko laten zich niet gek maken en doen gewoon hun ding.

blauwe kleurstof
Blauwe kleurstof

Muntthee

Marokko staat bekend om zijn mierzoete muntthee. (Al wordt de suiker steeds vaker apart geserveerd zodat je zelf kunt doseren.) Locals genieten van hun theetje op de Plaza Uta El Hamman, het centrale plein van Chefchaouen. Ik volg hun voorbeeld en sip aan het kleine glaasje, terwijl ik toekijk hoe mijn dochtertje met Marokkaanse kindjes op het plein speelt.

Straatmuzikanten spelen een deuntje en dansen vrolijk rond. De kwasten van het mutsen zwieren door de lucht.

Wat een heerlijke plek is dit!

blauwe stad medina

bluawe stad medina
De smalle straten van de medina van de blauwe stad in Marokko

Bezienswaardigheden Chefchaouen Marokko: het zandstenen fort

Aan de Plaza Uta El Hamman ligt de oude kasbah van Chefchaouen, een volledig gerestaureerd zandsteden fort. Op de binnenplaats van het fort is een weelderige tuin te vinden met kleurrijke bloemen. Aan de bomen hangen sappige sinaasappels en in midden in de tuin kabbelt het water uit een fontein vol mozaïeken.

De toegangsprijs voor de kasbah is 60 dirham.

uitzicht kasbah chefchaouen
Het uitzicht vanaf de kasbah van Chefchaouen

Binnen de muren van de kasbah zit ook een klein etnografisch museum. Informatieborden laten regionale klederdrachten, muziekinstrumenten, volkskunst en aardewerk zien. Tijdens mijn bezoek worden er helaas weinig kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Ik klim omhoog in een van de uitkijktorens van de kasbah. Dit is een mooie plek om te genieten van het uitzicht over de blauwe en witte stad. Ik wijs de kleine reiziger de besneeuwde bergtoppen aan, zij zou het liefst de tassen pakken voor een hike door het Rif-gebergte. Gelukkig weet ik haar aandacht af te leiden met een bezoek aan de oude gevangenis die onder de toren gevestigd is.

eten chefchaouen cafe clock
Lekker eten bij Café Clock

Eten in Chefchaouen: Café Clock

In Fez maak ik al kennis met Café Clock, een restaurant met lekkere Marokkaanse en fusion gerechten. Er blijkt ook een Café Clock in Chefchouen te zijn. Het restaurant is gezellig ingericht met blauwe muren, veel schilderijen en banken met comfortabele kussens. Vanaf het dakterras geniet ik van (weer) een uitzicht over de blauwe stad.

In deze blog lees je alles over Fez.

Op de kaart staan verschillende vegetarische gerechten. Mijn moeder kiest voor een stoofpotje van rundvlees met amandel, pruimen en abrikozen. Het ruikt goed. Zelf kies ik voor een falafel bowl. De kleuter kiest voor frietjes en prikt een vorkje met ons mee.

Wil je goedkoop eten in Chefchaouen? Veel kleine winkeltjes verkopen verse broden, kaas en zoete lekkernijen.

Tip: boek hier een kookcursus in Chefchaouen.

uitzixht dakterras cafe clock
Het uitzicht vanaf het dakterras van Café Clock

Doen in Marokko: neem een henna tattoo

Op veel plekken in Marokko kun je een henna tatoeage nemen, een leuk souvenir van je vakantie in Marokko (met kinderen). De kleine reiziger wil graag zo'n tekening op haar hand en in Chefchaouen is het dan eindelijk zo ver. Binnen een paar minuten staat er een mooie bloem.

Henna tatoeages blijven soms weken zitten, de henna van de kleuter is binnen een paar dagen verdwenen. Dit tot haar grote verdriet, ze wilde de bloem graag aan haar vriendinnetjes op school laten zien.

henna marokko
Doen met kinderen: neem een henna tattoo

Hiking Chefchaouen: het uitzicht vanaf de Spaanse moskee

De blauwe parel in Marokko is gebouwd tegen de berghellingen. Vanaf diezelfde bergen heb je een mooi uitzicht over het stadje met de witte en blauwe muren.

Het is zondagmiddag. Bij de waterval Ras El Ma aan de rand van Chefchaouen is het erg druk. De meeste buitenlandse toeristen zijn al vertrokken uit Chefchaouen, de lokale toeristen blijven over. Café & Restaurant Nadir Samoudan is populair, dit restaurant heeft tafeltjes op de grote stenen in de rivier. Een ober laveert behendig over het stromende water. Niks voor mij – ik zou binnen de kortste keren met stoel en al in het water liggen.

Bij Ras El Ma start een pad naar de Spaanse Moskee. De korte hike naar de moskee is erg populair, vooral rond zonsondergang. Op de bewuste zondagmiddag loopt een soort van polonaise naar boven. Ik heb geen zin om achteraan in de rij aan te sluiten en ik besluit de volgende ochtend terug te komen. Een goede keus, want in plaats van een spectaculaire zonsondergang regent het.

uitzicht spaanse moskee chefchaouen
Het uitzicht vanaf de Spaanse Moskee van de blauwe stad

De volgende ochtend loop ik naar boven naar de moskee, een klim van ongeveer twintig minuten vanuit mijn appartement. Het eerste deel van de hike in Chefchaouen gaat steil omhoog via trappen, maar al snel vlakt het pad af. Onderweg passeer ik cactussen en de eerste bloeiende fruitbomen. Het uitzicht is fenomenaal!

De Spaanse moskee is een erfenis van de Spaanse bezetting in 1920. De kleine witte moskee is nooit als zodanig in gebruik genomen. Door zijn ligging is de moskee tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid in Chefchaouen.

Tip: als je de zonsondergang wilt zien vanaf de moskee moet je op tijd vertrekken als je een zitplaats op het muurtje wilt bemachtigen.

bezienswaardigheden  chefchaouen de spaanse moskee
Bezienswaardigheden Chefchaouen: de Spaanse Moskee hoog boven de stad

Watervallen bij Chefchaouen

De Ras El Ma waterval is niet echt bijzonder. Wil je meer watervallen in Marokko zien? Dertig kilometer buiten Chefchaouen ligt een prachtig natuurgebied met kabbelende riviertjes en helderblauwe watervallen. Hier ligt ook de waterval van Akchour.

Het uitzicht bij Bab Chaouen

Heb je geen zin In een wandeling naar de Spaanse moskee maar wil je toch de blauwe stad aan je voeten zien liggen? Met de auto rijd je in korte tijd naar het uitzichtpunt bij Bab Chaouen.

ras el ma waterval marokko
De Ras El Ma waterval in Marokko

Ik passeer Bab Chaouen op weg van Fez naar Chefchaouen. Terwijl de regen steeds harder tegen de ruiten aanslaat, slingert de bus vanuit Fez hoger en hoger de bergen in. Zie ik daar de eerste blauwe huizen? Een herderin duikt weg in haar jas, ze houdt haar schaapjes niet droog. Ineens stopt de bus. Dit is Bab Chaouen, de toegangspoort tot de blauwe parel van Marokko. Er zijn een paar winkeltjes en een restaurant. De bus stopt voor een snelle foto van Chefchaouen. De regen stopt, wat fijn!

Ik reis met het OV door Marokko met als nadeel dat ik niet kon stoppen waar ik wilde. Wil jij een roadtrip door Marokko maken? Boek dan je auto bij Sunny Cars, zij hebben een unieke all inclusive formule waardoor je nooit verrast wordt door onverwachte kosten.

rif gebergte in marokko
Het ruige Rif gebergte in Marokko

Dagtrip van Fez naar Chefchaouen

De makkelijkste manier om naar de blauwe stad in Marokko te reizen is een georganiseerde tour van Fez naar Chefchaouen. Deze boek je al vanaf 35 euro via Get Your Guide. Een georganiseerde excursie is efficiënt: je wordt opgehaald bij je hotel, je reist in vier uur naar de blauwe stad en je hebt voldoende tijd om de bezienswaardigheden van Chefchaouen te zien.

Wil je goedkoop van Fez naar Chefchaouen? Dagelijks gaan er verschillende bussen tussen de steden. De bus stopt in Chefchaouen een paar kilometer buiten de oude stad bij het CTM busstation. (Een taxi naar de medina kost 15 dirham.)

Ik boek deze transfer van Fez naar Chefchaouen. Ik deel de bus met deze tour (met een hele leuke gids). Boek je liever een privé transer? Dat kun je hier boeken voor ongeveer 100 euro.

geknoopt tapijt marokko

souvenirs uit marokko
Souvenirs uit Marokko

Van Tangier naar Chefchaouen

Vanuit Tangier is het 2,5 uur rijden naar Chefchaouen. Er zijn nauwelijks goedkope excursies naar de blauwe stad te vinden. Ik kwam deze optie tegen.

Alternatief is het openbaar vervoer, de bussen paar keer per dag via Tetouan. De bus kost ongeveer 8 euro per persoon. Het CTM busstation in Tangier ligt helaas een stuk buiten de stad, een taxi kost ongeveer 100 dirham.

Overnachten in Chefchaouen

Hoe lang moet je in Chefchaouen blijven? Het blauwe stadje in Marokko is niet zo groot, in een paar uur heb ik de belangrijkste bezienswaardigheden van Chefchaouen gezien. Toch kan ik iedereen aanraden om een (of twee) nachten in Chefchaouen te blijven.

dakterras casa elias
Het fijne dakterras van ons appartement in Chefchaouen

Elke dag is er een invasie van dagjesmensen uit Fez en Tangier. De eerste bussen arriveren rond het middaguur en eind van de middag is iedereen weer weg. Iedereen? Nee dus! Eind van de middag en 's ochtends heb ik de blauwe stad bijna voor mezelf. En in het zachte licht aan het begin en eind van de dag komt de blauwe kleurstof het best tot zijn recht!

Ik overnacht in Casa Elias, een eenvoudig appartement met een tof dakterras en een prachtig uitzicht over de blauwe muren van Chefchaouen. Wil je meer luxe? Kijk dan eens naar deze riad in Chefchaouen of Casa Perleta.

blauwe muren en groene planten
Blauwe muren en groene planten

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry