home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Doen in Casablanca: de leukste bezienswaardigheden in één dag

Casablanca is de grootste stad van Marokko. De stad biedt een interessante mix van oude en moderne architectuur, levendige markten en prachtige bezienswaardigheden. Casablanca is een fijne plek om je rondreis door Marokko te starten.

Heb je (net als ik) niet zo veel tijd? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Casablanca in één dag.

witte stad casablanca marokko
De witte stad Casablanca

Eten in Casablanca Marokko

Het is al donker wanneer ik vanaf het vliegveld van Casablanca aan kom in de stad. Ik houd er nooit zo van om in het donker ergens aan te komen – maar het is wat het is. Nadat ik heb ingecheckt in mijn hotel ga ik op zoek naar een hapje eten. Gelukkig zijn er veel leuke en hippe restaurantjes in Casablanca, je kunt op veel plekken goedkoop eten.

Casablanca ligt in het noorden van Marokko. De stad is een interessant mix van Europese en Arabische cultuur. Dat zie je terug in het straatbeeld van Casablanca én in de keuken. Ik word het meest gelukkig van de lokale toetjes, een soort pudding met gepureerd fruit.

eten in casablanca
Lekker (en goedkoop) eten in Marokko

Bezienswaardigheden Casablanca: Hassan II-moskee

De volgende ochtend zet ik koers richting een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Casablanca, namelijk de Hassan II-moskee. Dit is één van de grootste en meest moderne moskeeën ter wereld. Het imposante gebouw is gebouwd aan de kust en biedt een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

De Hassan II-moskee is een plek vol symboliek en rijkdom. De bouw van de moskee was een ambitieus project van koning Hassan II als teken van Marokko's rijkdom en grootsheid. Nog altijd neemt de bezienswaardigheid een markante plek in in de skyline van Casablanca.

casablanca moskee hasasan ii
De Hassan II-moskee in Casablanca

Wanneer ik de moskee in stap valt mijn oog op de prachtige marmeren vloer en rijke tegelwerk. Kleurrijke mozaïeken vormen fraaie patronen. De moskee heeft een opvallend dak van glas, wat zorgt voor een bijzondere lichtinval. Ik vergaap me aan prachtige marmeren kolommen, kunstwerken en schilderijen. Deze plek mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis door Marokko!

Tip: neem een privé gids bij de ingang. Wij betaalden € 20,00 voor 1,5 uur. De Hassan II-moskee is een van de weinige moskeeën in Marokko waar je als niet-moslim naar binnen mag.

in de hassan ii moskee
Fonteinen en mozaïeken in de Hassan II-moskee

Notre-Dame de Lourdes Casablanca

De Hassan II-moskee is niet de enige religieuze bezienswaardigheid in Casablanca die haar deuren opent voor toeristen. Na een bezoek aan de moskee loop ik naar de Notre-Dame de Lourdes (Casablanca Cathedral), een van de weinige christelijke kerken in Marokko. De kerk in Casablanca staat symbool voor de Franse aanwezigheid in Marokko. De kerk is opgetrokken uit wit marmer en steen en is een echte blikvanger.

Het interieur van de Notre-Dame de Lourdes is rijk versierd met marmeren pilaren, fresco's en een prachtig plafond. Wanneer ik op mijn gemakje door de kerk struin, word ik aangesproken in het Frans. Of ik misschien naar het dak van de kerk wil? Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

kathedraal van casablanca
De kathedraal van Casablanca (Notre-Dame de Lourdes Casablanca)

Via een smalle trap klim ik naar het dak van de kerk. Ik had een soort van balestrade verwacht waar ik rond kon lopen, maar niks is minder waar. Vanuit de deur stap ik zo op het gipsen dak van de kerk. Dit is best een beetje spannend. In de verte zien ik de zee liggen en onder me zie ik de verschillende bezienswaardigheden van Casablanca. Wat een bijzondere ervaring om hier te mogen staan.

Parc de la Ligue Arabe

Pal naast de kathedraal van Casablanca ligt het Parc de la Ligue Arabe, een groot park met talloze wandelpaden, fonteinen en prachtige bloemen. Op de vele bankjes in het park zitten verliefde stelletjes en kinderen spelen in de zon. Het is winter, maar het weer in Marokko lijkt meer op lenteweer. (Later blijkt dat het in de bergen behoorlijk koud zal worden!)

vijgen medina casablanca marokko
Verse vijgen op de Medina

Old Medina Casablanca

Een rondreis of stedentrip naar Marokko is niet compleet zonder een bezoek aan een medina: de oude markt. De medina van Casablanca bestaat uit een wirwar van smalle steegjes waar je als toerist makkelijk verdwaald. Slechts twee van de historische toegangsporten staan nog overeind, de Bab Marrakesh en de Bab el-Jedid.

Casablanca is mijn eerste kennismaking met Marokko en ik vind de Old Medina erg leuk. (Vooral om er lekker te gaan zitten met een kop thee en mensen te kijken.) De markt is echter kleiner, minder chaotisch en minder authentiek dan de Medina van Marrakesh of Fez.

bezienswaardigheden casablance mohammed v plein
Het Mohammed V Plein in Casablanca

Mohammed V Plein

Casablanca betekent letterlijk wit huis (of witte stad). Het is dan ook niet vreemd dat de meeste gebouwen in de Marokkaanse stad een witte kleur hebben. Zo ook de bezienswaardigheden rondom het Mohammed V Plein.

Wanneer ik neerstrijk op het Mohammed V Plein komen ontelbare duiven op me af. Het is duidelijk dat de beestjes regelmatig gevoerd worden. Maar ik kom niet voor de duiven, ik wil slenteren door het fraai park bij het plein en ik wil genieten van de lanen met palmbomen en de vele fonteinen.

De gebouwen rondom het plein weerspiegelen de architectuur in Mauresque en Art Deco-stijl die populair was tijdens de Franse koloniale periode. De architect Henri Prost is het brein achter veel van deze bezienswaardigheden waaronder het Franse consulaat, het Hof van Justitie en het postkantoor.

Tip: in de avonduren is het bruisende Mohammed V Plein fraai verlicht.

versieringen van de hassan moskee
Versieringen van de Hassan II-moskee

Casablanca Ville Nouvelle

Helaas blijf ik maar twee nachten in Casablanca. Ik heb daarom geen tijd om naar Ville Nouvelle te gaan, de moderne stad van Casablanca. De wijk staat bekend om zijn prachtige winkelstraten, hippe cafés en restaurants en moderne architectuur. Wil je shoppen? Dan moet je op de Boulevard D’Anfa zijn.

Overnachten in Casablanca

Ben je maar een à twee nachten in Casablanca? Dan zou ik zeker overnachten in het oude centrum van de stad op loopafstand van de historische bezienswaardigheden.

Dit zijn leuke plekken om te slapen in Casablanca:

markt marokko
Markt in Marokko

Reizen naar Casablanca

Transavia vliegt een paar keer per week naar Casablanca. De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur.

Wil je vanuit Casablanca verder reizen door Marokko? Ik nam de trein naar Marrakesh. De trein in Marokko is goed geregeld. Je kunt gewoon naar het station gaan en daar een kaartje kopen.

oosterse details marokko
Meer oosterse details

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry