home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De vijf allermooiste tempels in Ayuthaya en Lopburi

 

Ayuthaya: oude hoofdstad vol historie

Ayuthaya is een van de oude hoofdsteden van Thailand. Er zijn vele (resten van) tempels in Ayuthaya uit de Khmer-tijd. Je kunt deze bezoeken als dagtrip vanuit Bangkok. Het is echter de moeite om iets langer te blijven en de oude stad en de tempel in Ayuthaya op je gemak te ontdekken.

Veel Chedi's zijn versierd met gele en oranje lappen, net als vele Buddha-beelden. Tempels bevatten duidelijk minder ornamenten dan die bij Yogyakarta in Indonesië, maar juist die eenvoud maakt ze weer mooi.

tempels ayuthaya
Khmer tempels in Aythaya

Met de fiets of boot door Ayuthaya

Alle tempels in Ayuthaya liggen in principe op loopafstand van elkaar. Je bent echter behoorlijk bekaf na een hele dag door de stad lopen. Veel guesthouses verhuren fietsen, en dat is ideaal! Wanneer je niet toevallig tegelijkertijd met een touringcar dagjesmensen arriveert, heerst in Ayuthaya een oase van rust.

Wanneer je een bootje chartert, kun je vele tempels ook vanaf het water bekijken. Bovendien heb je ook een mooi uitzicht op de khlongs en het leven van de mensen aan het water. De tempels die je ziet zijn o.a. de Wat Chai Wattanaram, de Wat Phanan Choeng en de chedi van koningin Suriyothai.

Wat Yai Chaiyamongkhon thailand
Boeddha's bij de Wat Yai Chaiyamongkhon in Ayuthaya

Top 5: tempels in Ayuthaya

Er zijn veel tempels in Ayuthaya. Bij deze mijn persoonlijke top vijf van allermooiste tempels in Ayuthaya

1- Wat Yai Chaiyamongkhon

Een beetje buiten de stad, maar prima te bereiken per fiets. Onderweg kom je passeer je allemaal stalletjes die allerlei vissen in plastic zakjes verkopen. Ik geen idee of die beesten er hangen om uiteindelijk op te eten of in een vijver/aquarium te belanden. Wie het weet mag het zeggen!

De tempel zelf is een groot complex, er zijn verschillende chedi's. In de grootste koepels huizen vleermuizen. Bovendien zijn er imposante en fotogenieke rijen met Buddha-beelden te vinden, allemaal in mooie gele 'jasjes'. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een reclining Buddha.

2- Wat Chai Watthanaran

Helemaal aan de andere kant van de stad, een aardig stukje fietsen vanaf bovengenoemde tempel, is deze oude Khmer-tempel te vinden. De bouwplannen van de tempels hebben wel wat van elkaar weg, ook hier zijn Buddha's in rijen om de toren opgesteld.

liggende boeddha in ayuthaya
Een liggende Boeddha in Ayuthaya

Wanneer je met een bootje over de rivier vaart (aanrader!), heb je een prachtig uitzicht op dit complex.

3- Wat Ratchaburana

Een mooie Khmertoren met goed bewaarde afbeeldingen, o.a. van vogels (of zijn het garuda's?). Bovendien kun je afdalen tot in de kern van de toren, waar allerlei muntjes tentoongesteld worden.

4- Wat Mahathat

Een verzameling chedi's en scheve torens, maar ook het hoofd van een zandstenen Buddha dat helemaal is omgroeid door een waringenboom. Heel appart om te zien!

5- Wat Phanachoeng

De tempel zelf vind ik minder dan de rest, maar de ceremonies die gelovigen elke dag opvoeren zijn heel imposant om te zien. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik niet alles begrijp: waarom offer je bijvoorbeeld loten (kansspel)? Symboliseert dit geluk of rijkdom? (Mag rijkdom wel?) Voor een paar bath kun je oranje linten/doeken kopen, die dan op een immense gouden Buddha worden gehesen, om vervolgens als een schort over de mensen menigte gedrapeerd te worden.

Hier vind je meer foto's van Ayuthaya.

boeddha bom ayuthaya
Boeddha in de boom

Off the beaten path: de apenstad Lopburi

Lopburi ligt net ten noorden van Ayuthaya. Vanaf Ayuthaya ben je met de trein in iets meer dan een uur in Lopburi. De treinen gaan ongeveer eens per uur (iets minder), maar vrij onregelmatig. Even de dienstregeling bestuderen dus!

Verwacht geen goede voorzieningen voor toeristen in Lopburi. Er zijn wel een paar hotel, maar niet zo veel. Er zijn voldoende gelegenheden om te eten, maar verwacht geen Engelstalig menu. Maar boven alles is Lopburi klein en gezellig. Alles is op loopafstand en in een dag heb je ruimschoots de tijd alles te zien.

Tempels in Lopburi

Tegenover het station van Lopburi ligt de eerste tempel al: de Wat Phra Si Ratana Mahathat. Een mooi complex met een aantal goed bewaard gebleven Khmer-torens en vele chedi's.

ceremonie ayuthaya thailand
Ceremonies in de tempels van Ayuthaya

Wanneer je hier vandaan naar het noorden loopt langs het spoor zie je verschillende resten van tempels liggen, zoals de Wat Nakhon Kosa en de Wat Indra. Vooral de laatste is eigenlijk niet meer dan een hoopje stenen, hoe oud de tempel is en hoe deze er ooit uitzag, is helaas onbekend. Wel worden er nog altijd offers gebracht. Nog iets verder weg ligt de San Pra Kan. Dit is een van de apen-tempels in Lopburi. Midden op het plein ligt deze tempel, eromheen ligt een soort rots met klimtoestellen voor de apen. En natuurlijk ligt er een hoop geofferd voedsel. Aan het begin van de middag, toen ik er was, was er echter geen enkele aap te zien, alleen maar verschillende dikke ratten. Jakkie. De apen had ik echter al snel gevonden: deze speelden bij een tempel aan de overkant, de Prang Sam Yot. Een mooie tempel met verschillende Khmer-torens en een hoop apen aan alle kanten. De apen mogen de tempel echter niet in, wanneer je in de tempel stat zie je dus aan all kanten apen die hun pootjes door de ramen (voorzien van tralies) steken. De omgekeerde wereld: vrolijke aapjes buiten en mensen in een kooi!

Wanneer je naar de Chao Praya Wichayen loopt kom je nog enkele tempels tegen. De Chao Praya Wichayen hoorde bij het paleis, hier waren de verblijven van de voorname gasten. De muren staan nog fier overeind, daken zijn er echter niet meer, maar je kunt je wel goed inbeelden hoe het ooit geweest moet zijn. Het paleis zelf, de Phra Narai Ratchaniwet, ligt om de hoek bij het Nationale museum van Lopburi. Het paleis is behoorlijk groot, de vele poorten zijn goed onderhouden en het was ook een van de weinige plaatsen in Lopburi waar het gras netjes was gemaaid. Het museum is vrij klein, maar het geeft wel een leuk overzicht van Lopburi-sculpturen en allerhande beelden uit de verschillende perioden in de Thaise geschiedenis.

schildering ayuthaya
Muurschildering in Ayuthaya

Praktische tips voor reizen naar Ayuthaya

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry