home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Bezienswaardigheden Salento: hoge palmen, koffie en meer

Het bergdorp Salento is omgeven door het Colombiaanse regenwoud. De huizen in Salento hebben ieder een eigen kleur, wat het regenboogdorp een vrolijke uitstraling geeft. Dit is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Cocora vallei, een van de hoogtepunten van Colombia.

bezienswaardigheden salento colombia
Kleurrijk Salento

Bezienswaardigheden Salento Colombia

Bij het samenstellen van mijn reisroute door Colombia stond een ding als een paal boven water: ik wil Salento bezoeken! Niet eens zozeer vanwege de bezienswaardigheden in het dorp, maar vooral vanwege de mooie omgeving van Salento. Het dorp is een goede uitvalsbasis om te wandelen in Colombia.

Het kleurrijke bergdorp Salento is in een paar decennia uitgegroeid tot de meest toeristische plek van Colombia. Het centrum van Salento is gezellig druk en buiten het centrum is het lekker rustig. Ik slaap aan de rand van het dorp met uitzicht over de bergen.

kleurrijke huizen salento
Nog meer gekleurde huizen

De Plaza Bolivar is het kloppende hart van Salento. Hier vertrekken de Willy’s naar de Cocora Vallei (zie hieronder) en omringende dorpen. Marktkraampjes op het plein verkopen snacks en vers fruitsap. Het plein wordt omringd door terrasjes en in de avond is er muziek.

Lekker eten in Colombia

Colombia is een fantastische stop tijdens een backpackreis door Zuid-Amerika. Ik loop echter niet warm voor de Colombiaanse keuken. Salento is een uitzondering: dit is een van de beste plekken om te eten in Colombia! (Misschien is Bogota nog beter, maar daar ben ik niet geweest.)

eten in colombia salento
Gezond en lekker eten in Colombia

Dit zijn mijn favoriete plekken om (vegetarisch) te eten in Salento:

salento shopping colombia
Souvenirs kopen in Salento

Shopping time!

Salento is dé plek om souvenirs te shoppen. Langs de Carrera 6 liggen veel winkeltjes met koffie, schoenen en leuke kleding. Veel 'unieke' kleding en handwerkproducten uit Salento heb ik ook in Filandia gezien, ik heb daarom mijn twijfels over hoe uniek alles is. Dat neemt niet weg dat er leuke souvenirs te koop zijn voor eerlijke prijzen (tussen de made-in-China producten).

Half verscholen in een hofje ligt de Pasaje Real met veel handwerk. Ook dit is een leuke plek voor souvenirs uit Colombia.

uitzicht bezienswaardigheden salento
Het uitzicht over Salento

Uitzicht over Salento

Aan het eind van de Carrera 6 loopt een trap naar Mirador Alto de la Cruz, een van de uitzichtpunten over Salento. Ik moet zeggen dat ik meer van het uitzicht had verwacht. Het uitzicht ligt grotendeels verscholen achter bomen en laaghangende wolken.

Het Mirador Alto de la Cruz is populair bij lokale toeristen en rond zonsondergang schijnt het hier erg gezellig te zijn. Bij verschillende kraampjes kun je (alcoholische) drankjes kopen.

Reis je naar Colombia met kinderen? Bij de Mirador Alto de la Cruz is een kleine speeltuin.

bezienswaardigheden bergen salento colombia
De bergen romdom Salento Colombia

Een smal voetpad verbindt de Mirador Alto de la Cruz met de Mirador de Salento. Dit uitzichtpunt vind ik leuker, vooral omdat je vanuit hier een vrij uitzicht hebt over de bergen rondom Salento en het naastgelegen dal. Als je een paar COP betaalt, kun je gebruik maken van de verrekijkers op het view point. Tijdens mijn bezoek aan deze bezienswaardigheid in Salento heeft het net geregend: de wolken rollen als een witte pluizige deken over de bergen. Dit levert een sfeervol beeld op.

Doen in Colombia: rijd in een Willy

De Willy’s zijn niet te missen in de koffieregio van Colombia. Deze iconische jeeps zijn vaak rood van kleur. Ze worden gebruikt in koffieplantages maar ook als vervoermiddel tussen verschillende dorpen in Colombia.

Voor een paar euro kun je een tochtje met een Willy maken.

Tip: het dak van een Willy is laag. Ben je net als ik erg lang? Dan kun je beter achterop de treeplank blijven staan.

cocora vallei salento colombia
Wandelen in Colombia: bezoek de Cocora Vallei

Corcora Vallei: 's werelds hoogte waxpalmen

Een bezoek aan de Cocora Vallei in Colombia staat hoog op mijn bucketlist. Ik houd van wandelen en ik wil de bekendste wandeling van Colombia niet aan me voorbij laten gaan. Vroeg in de ochtend trek ik naar de Plaza Bolivar voor een Willy naar de vallei met de waxpalmen.

Ik ben niet de enige met dit idee. De Willy’s rijden af en aan, maar het is zo druk dat ik meer dan een half uur in de rij moet staan voor een plekje in de jeep.

Heb je geen zin om lang te wachten? Kies dan voor een excursie met gids en eigen vervoer.

Eenmaal in de Cocora Vallei valt het mee met de drukte. Er zijn verschillende wandelingen door de vallei en ieder kiest zijn eigen pad. Ik kies voor een korte route – de lange route (van ruim zes uur) lijkt me iets te zwaar voor de vierjarige kleine reiziger.

bezienswaardigheden cocora vallei
Bezienswaardigheden Cocora Vallei: maffe selfie sport met waxpalmen

Ik volg het pad naar de eerste mirradors van de vallei. De zon schijnt en de hoge waxpalmen steken mooi af tegen de stralend blauwe lucht. De groene valleien met de palmen van zo'n vijftig à zestig meter hoog hebben wat surrealistisch. Pas wanneer ik onder de palmen sta, merk ik hoe bizar groot ze wel niet zijn.

Tip: Er is nauwelijks horeca langs de route, zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.

Koffietour Salento Colombia

Een bezoek aan Salento is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele koffieplantages rondom het dorp. Sommige koffieplantages liggen op loopafstand van Salento, maar je kun ook een koffietour boeken (zoals deze) of zelf een Willy naar een koffieplantage nemen.

koffie boederderij salento colombia
Koffietour in Salento

Tijdens mijn reis naar Colombia ging ik naar Las Acacias Coffee Farm, een leuke koffieplantage ten zuidwesten van het dorp. Hier worden dagelijks verschillende koffietours gegeven. De gidsen spreken goed Engels, ze laten je stap voor stap zien hoe koffie geplant er verwerkt wordt. Uiteraard mag ik ook zelf koffiebonen planten. Dit is vooral een leuke activiteit voor kinderen.

Na afloop van de rondleiding door de koffieplantage krijgt iedereen een kop koffie van eigen bodem. Er zijn ook lekkere taartjes te koop.

Wist je dat Salento oorspronkelijk geen koffiecultuur kent? Samen met de toeristen zijn de koffieplantages naar Salento gekomen. Doordat Salento op een hoogte van 1900 meter ligt, is het er eigenlijk te koud voor koffie. De opbrengst van de koffieplanten in Salento is daardoor lager dan in Jardin en andere dorpen in de koffieregio.

koffie planten colombia
Zelf koffiebonen planten in Colombia

Kasaguadua Jungle Tour: wandelen door het nevelwoud

Als je natuur in Colombia zegt, dan zeg je Amazone. Het Amazone oerwoud in Colombia ligt ver van Salento in het zuidoosten van het land. In Salento ligt een ander uniek natuurgebied, namelijk een nevelwoud.

Carlos neemt me mee door zijn 'achtertuin' en vertelt me over de bijzondere ecosystemen van het reservaat én van Colombia. Het land kent geen seizoenen zoals Nederland. Door zijn ligging rond de evenaar is het weer in Colombia het hele jaar door hetzelfde, al verschilt de hoeveelheid neerslag. Er is dus geen herfst waarin alle bomen hun bladeren verliezen, in Colombia verdwijnen oude bladeren en ontstaan er nieuwe bladeren op hetzelfde moment.

trekking colombia salento
Trekking in Colombia

Tijdens de Kasaguadua Jungle Tour zie ik waxpalmen in hun natuurlijke omgeving: de hoge palmbomen moeten hun best doen om boven de dichte begroeiing van de jungle uit te komen. Wat een verschil met de Cocora vallei waar de palmen nog staan en de rest van de vegetatie verdwenen is!

In een grijs verleden, tijdens mijn opleiding tot biologiedocent, heb ik het een en ander geleerd over ecologie. Het was niet mijn sterkste vak - ik vond het ook niet echt interessant. Als ik Carlos als docent zou hebben gehad, zou mijn leven er nu anders uitzien ;)

Glamping Salento: slapen in de Kasaguadua Jungle

Je kunt ook overnachten in het nevelwoud van Kasaguadua. Verscholen tussen de bomen ligt een kleinschalig eco-resort met een aantal comfortabele pods. Er zijn maar een paar plekken om te overnachten, want Carlos wil niet dat de natuur lijdt onder de aanwezigheid van de mens.

glamping salento colombia
Glamping in Salento, bijzonder overnachten in Colombia

Toiletten en douches maken gebruik van regenwater en het gefilterde afvalwater wordt teruggeven aan de natuur. Grappig detail: het resort maakt geen gebruik van zonnepanelen, omdat de groene stoom via het lichtnet van Colombia (uit waterkrachtcentrales) schoner is dan de stroom uit zonnepanelen (het maken van de panelen kost energie en grondstoffen).

Wil je bijzonder overnachten in de jungle in Salento? Boek dan hier je verblijf.

Slapen in Salento

willy colombia salento
Met een Willy door de Koffiedriehoek

Reizen naar Salento: bussen in Colombia

Veel reizigers vliegen naar Pereira of Armenia en nemen dan een taxi naar Salento (80.000 COP).

Reis je met de bus van Salento naar Medellin? Vanuit Salento kun je een bus naar Armenia pakken, waar elk uur een bus naar Medellin vertrekt. Flota Occidental heeft een directe verbinding met Medellin (via Pereira).

Let op: door langdurige werkzaamheden heeft de bus van vertraging. Reken op een reistijd van minstens 10 uur in plaats van 6-8 uur.

Reis je van Salento naar Filandia? Er rijdt twee keer per dag een Willy, deze moet je vooraf reserveren (op Plaza Bolivar).

Reis je van Salento naar Jardin? Rond 9.50 vertrekt de eerste bus van Salento naar Riosucio. Daar kun je overstappen op de hobbelbus naar Jardin. De totale reistijd Salento-Jardin is 8-10 uur.

chocolade koffieplantage
Taartjes eten op de koffieplantage

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry