home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Mooie wandelroutes in Zuid-Limburg

Wat kun je toch leuk wandelen in Nederland! Iedere provincie heeft zijn charme. Ik word blij van de uitgestrekte bossen, de glooiende heuvels, de bloeiende paarse heide en fruitbomen met witte bloesem tijdens het wandelen in Zuid-Limburg.

In deze blog deel ik mijn leukste wandelroutes in Zuid-Limburg.

wandelen heide brunssum
Wandelen op de Brunssummerheide

Wandelroutes Zuid-Limburg: de mooiste wandelingen op de Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een walhalla voor wandelaars. Wat mij betreft is dit een van de mooiste plekken om te wandelen in Limburg.

De Brunssummerheide is een groot natuur- en recreatiegebied tussen de gemeentes Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Je vindt hier afwisselend zandduinen, bossen en heide. Het dennenbos maakt langzaam plaats voor een bos met meer soorten begroeiing, dit is een mooi bos om te wandelen. De schaduw biedt verkoeling op warme dagen.

wandelen zuid-limburg brunssummerheide
Brunssummerheide

In de maanden augustus en september is dit een van de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg. De Brunssumerheide transformeert dan tot een glooiend paars heuvellandschap, dit is een lust voor het oog.

Er lopen verschillende wandelroutes door de heide in Limburg. De blauwe*** paaltjesroute geeft een goed beeld van de veelzijdigheid van het natuurgebied.

In deze blog lees je meer over wandelen op de Brunssummerheide.

wandelen vaals drielandenpunt
Wandelen rondom Drielandenpunt Vaals

Wandelen Vaals: het drielandenpunt en meer

In het zuidelijke puntje van Nederland ligt de gemeente Vaals, hier komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Het Drielandenpunt is een mooie omgeving voor een korte wandeling in Zuid-Limburg.

Tip: bezoek je Vaals? Ga dan zeker naar de uitkijktoren bij het Drielandenpunt.

Wandelroutes in Zuid-Limburg bij Vaals

Lees meer tips voor een bezoek aan Vaals met kinderen.

wandelen zid limburg vijlen
Wandelen in Zuid-Limburg bij bergdorp Vijlen

Vijlenerbos: wandelen in een van de meest bijzondere bossen van Zuid-Limburg

Hoog in de heuvels doet het Vijlenerbos me denken aan een stukje Ardennen in Limburg. Het Vijlenerbos is acht kilometer lang en er zijn hoogteverschillen van meer dan honderd meter – dit is uniek voor Nederland.

Het bos is een aaneenschakeling van loofbomen en naaldbomen. In de lage delen van het bos stromen kleine beekjes en de uitzichten vanaf de hoge delen van het bos doen schilderachtige aan. Dit is een van de mooiste plekken in Zuid-Limburg.

Ik heb het Vijlenerbos in meerdere jaargetijden mogen bewonderen. Mijn favoriete seizoen hier is de herfst wanneer het groene bladerdek van de loofbomen langzaam verdwijnt en de laagstaande zon de kleurrijke herfstbladeren verlicht.

In deze blog lees je meer over mooi wandelen in Zuid-Limburg in het Vijlernerbos.

wsndleen bloesem zuid-limburg
Wandelen tussen de bloesem in Zuid-Limburg

Bloesem Zuid-Limburg: een rondje om Eijsden

De bloesemroutes in Zuid-Limburg zijn het mooist wanneer de appelbomen en perenbomen gehuld zijn in een kleed van kleine bloeiende bloemetjes. Dit is meestal in de april en begin mei.

Er zijn verschillende bewegwijzerde bloesemroutes in de omgeving van Eijsden en Margarathen. Ik wandel een aantal routes in de omgeving van Eijsden. Ik geniet van de sneeuwwitte hoogstambomen in het frisgroene gras. Een aantal koeien kijkt me na terwijl ik omhoog en omlaag klauter door de heuvels.

In deze blog lees je meer over de bloesem in Limburg.

bloesemwandeling limburg
Bloesemwandeling in Limburg

Van Holset naar Lemiers

De wandeling in Limburg begint op de verharde wegen van het kerkdorp Holset, al snel maakt het asfalt plaats voor holle wegen tussen uitgestrekte weilanden. In een ooghoek zie ik de Vaalserberg met zijn markante uitzichttoren. Voor me ligt de Sneeuwberg (Schneeberg), de heuvel op de grens met Duitsland dankt zijn naam aan de witte kleur die ontstaat door de kalkhoudende grond.

Nog altijd trekken pelgrims uit het hele land naar het zuiden van Limburg om de kerk van Holset te bezoeken. In Zuid-Limburg lopen elf camini's, dit zijn korte pelgrimswandelingen. Ook de wandeling tussen Holset en Lemiers ligt aan de originele Sint Jacobsroute, een oude pelgrimsroute.

wandeling zuid-limburg bedevaart
Bedevaart in Limburg

Mooi wandelen langs de Maas in Zuid-Limburg

Aan het eind van de zomer laten de rijpe appels en peren de takken buigen. De bloesemroutes zijn op zijn mooist in het voorjaar, maar eigenlijk is de regio van Eijsden en de Voerstreek het hele jaar door betoverend mooi.

De witte wandelroute vanuit Eijsden combineert fruitbomen met bezienswaardigheden in Limburg als Kasteel Eijsden, de Sint Christinakerk en historische straten geplaveid met kasseien. De wandeling in Zuid-Limburg gaat verder langs kwakende kikkers, wilgenbossen en graslanden. De Maas zorgt voor een grote variatie tussen droog en nat – op sommige plekken is de wandelroute bij Eijsden behoorlijk drassig! Als kers op de taart zie ik een aantal Konikpaarden.

In deze blog lees je meer over wandelen door de Eijsder Beemden.

wandelen langs de maas
Wandelen langs de Maas

Overnachten Zuid-Limburg

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren met deze mooie wandeltochten in Limburg. Is het voor jou net te ver rijden om in een dag op en neer te gaan? Geen probleem, er zijn veel leuke plekken in Zuid-Limburg waar je kunt overnachten na een enerverende wandeldag.

Wil je deze wandelroutes combineren met een weekendje weg in Zuid-Limburg? Dit zijn leuke plekken om te overnachten tijdens je weekendje weg of vakantie in Zuid-Limburg!

Vakantiehuisje Zuid-Limburg

B&B Zuid-Limburg

wandeling zuid-limburg
Authentieke vakwerkhuizen tijdens de wandeling

Leuke boeken over wandelen in Limburg


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry