home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Duiken in Mexico: de betoverende cenotes van Tulum

Wil je een bijzondere ervaring beleven tijdens je rondreis door Yucatan? Ga dan duiken in Mexico! Het uitgestrekte stelsel van grotten en cenotes in Tulum vormt een magisch decor voor zowel beginnende duikers als ervaren grotduikers.

duiken cenote tulum
Duiken in El Pit Tulum

Cenotes in Mexico

Een cenote (of cenode) is een de naam voor een poel of grot met water. Cenotes ontstaan In gebieden zonder bovengrondse rivieren zoals op het schiereiland Yucantan in Mexico. Regenwater sijpelt door poreus kalksteen en vormt zo een ondergrondse rivieren. In Mexico ligt een uitgebreid netwerk van ondergrondse rivieren, deze grottenstelsels met water zijn nog lang niet allemaal in kaart gebracht.

De maya's geloven dat cenote's toegang geven tot de onderwereld. De magische onderwaterwereld van stalagmieten en stalactieten spreekt tot de verbeelding. Duiken in Mexico in een cenote is een groot avontuur!

onbekende cenote in tulum
Een onbekende (gratis) cenote in Tulum

Duiken in Tulum

In een aantal cenotes in Tulum kun je duiken met flessen. Dit wordt in vaak 'grotduiken' (cave diving) genoemd, maar er is een groot verschil tussen duiken in een grot en duiken in cenote (cavern diving). Bij een grot kun je niet makkelijk naar het oppervlakte zwemmen, terwijl dit bij een cenote wél kan. Kortom: voor duiken met flessen in een cenote heb je minder ervaring en (dure) opleidingen nodig dan voor duiken in een echte grot.

duiken cenote mexico
Duiken in een cenote in Mexico

Leren duiken in Mexico

Er zijn verschillende plekken om te leren duiken in Mexico. Populaire duikbestemmingen in Mexico zijn de riffen bij Cozumul en Playa del Carmen of het onderwatermuseum MUSA bij Isla Mujeres.

Maar wist je dat er ook cenotes zijn die geschikt zijn voor beginnende duikers? Je kunt bij Acuatic Tulum je PADI openwater brevet halen waarbij je zowel op riffen als in cenotes duikt. Een PADI openwater brevet wordt wereldwijd erkent.

duiken tulum cenote
Duiken in Mexico: Nic Te Ha Tulum

Weet je niet of je wilt leren duiken? Deze excursies zijn geschikt voor onervaren duikers.

Cenotes Dos Ojos Tulum

Mijn eerste duik in een cenote was in de omgeving van Merida. Ik heb daar een mooie duik gemaakt, maar echt geweldig vond ik het niet. Ik had foto's gezien van een spectaculair onderwaterlandschap van kalksteenformaties en zonlicht dat met het water speelt. Is het duiken in Tulum mooier?

Ja dus!

duiken dos ojos mexico

duiken dos ojos mexico
Duiken Dos Ojos Mexico

Dos Ojos betekent "twee ogen". er liggen hier twee cenotes vlak bij elkaar. Onder de grond zijn de cenotes met elkaar verbonden. Doordat er veel openingen in de kalkstenen bodem zitten, zie je tijdens de duiken in de cenotes altijd daglicht waardoor je ook zonder opleiding tot grotduiker veilig door de tunnels kunt zwemmen.

Ik maak twee duiken in Dos Ojos. Een gids en de witte cave line op de bodem wijzen me de weg. Al snel verschijnt er een glimlach op mijn gezicht die de rest van de duik niet verdwijnt: dit is wat ik me voorstelde bij grotduiken in Mexico! Gefilterd zonlicht schijnt door kleine openingen en even verderop zit ik felle zonneharpen. Wanneer ik mijn hoofd bovenwater steek, sta ik in een gesloten cenote met honderden vleermuizen. Ver boven mijn hoofd sijpelt licht naar binnen via een klein gat.

DUIKEN TULUM EL PIT
El Pit Tulum

Cenote el Pit Tulum Mexico

"Wat wil je nog meer zien in Tulum?", vraagt de gids me. Ik heb niet echt een voorkeur, er zijn zo veel leuke plekken om te duiken in Tulum! We kiezen voor El Pit, omdat ik graag een halocline wil zien.

El Pit Tulium is een diepe put van meer dan 40 meter. Halverwege de put hangt een halocline, hier is een soort wolk omdat het zoete water van de ondergronde rivieren en het zoute water vanuit de zee niet goed mengen. Op de bodem van de put drijft een wolk zwavelzuur, wat me doet denken aan flarden mist aan de grond op een koude winterdag.

We duiken naar de bodem van de put en cirkelen dan langzaam terug omhoog. Onderweg passeren we verschillende ingangen tot de onderwereld. Ik gluur naar binnen en geniet van al het moois wat de grotten van Mexico te bieden hebben.

duiken cenote tulum nic te ha
Duiken in Nic Te Ha

Duiken in Nic Te Ha Tulum

Cenote Nic Te Ha is een heerlijke rustige cenote met prachtige waterlelie’s en relaxe hangmatten. Ook deze cenote is een mooie plek om te duiken in Tulum. Cenote Nic Te Ha is een vergelijkbaar met de cenotes van Dos Ojos: ook hier heeft de natuur een ondiepe gang met veel openingen gevormd. Het grote verschil met Dos Ojos is de rust bij Cenote Nic Te Ha, ik kom onderweg geen andere duikers tegen dus kan rustig het parcours langs de cave line afleggen.

Doordat de cenote maar een paar meter diep ligt, verbruik ik weinig lucht. Dat is fijn, want daardoor heb ik meer dan voldoende lucht over om nóg een rondje te zwemmen in de cenote.

tulum strand
Strand in Tulum

En nu?

Ik heb ruim 700 duiken gemaakt, waarvan tientallen duiken in Indonesië en vele duiken in Egypte. Duiken in Tulum in Mexico is een leuke afwisseling. Ondanks mijn enthousiasme laat ik het hierbij, ik ga geen opleiding doen tot grotduiker.

Bezienswaardigheden Tulum

Wil je tijdens je vakantie in Tulum na het duiken nog cultuur snuiven en Maya ruïnes bezoeken? Breng dan zeker een bezoekje aan de historische opgravingen van Tulum.

Tulum is niet de mooiste historische bezienswaardigheid in Mexico, maar door zijn gunste ligging en lage entreeprijs is een bezoek aan de ruïne een leuke activiteit in Tulum.

may site tulum
Maya site in Tulum

Overnachten in Tulum

Tulium staat bekend om zijn mooie stranden en gezellige feestjes. Volgens sommige mensen is Tulum veel te druk en staat het verkeer altijd vast. Ik ben niet op de beach strip van Tulum geweest en ik kan wat dat betreft geen ervaringen delen.

In plaats daarvan sliep ik in Agua y Selva Luxury Jungle Lodge, een mooi appartementencomplex in de jungle bij Tulum. Het appartement had een heerlijk zwembad en een (gedeelde) buitenkeuken en is echt een aanrader om rustig te overnachten in Tulum!

accommodatie in tulum
Ons fijne appartement met zwembad

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry