home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Bangkok

 

Tijdens mijn eerste bezoek aan Thailand (2003) heb ik Bangkok als een grote, drukke, stinkende en vervelende stad ervaren. Maar naarmate ik vaker in Bangkok kwam ben ik de stad meer gaan waarderen, en nu is het één van mijn favoriete steden in zuidoost Azië.

Koninklijk paleis

De Wat Phra Keo en het koninklijk paleis zijn waarschijnlijk de meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. Het paleislijk domein bestaat uit twee delen: het religieuze deel en het 'woon'deel. In het religieuze deel staan meer dan 100 tempels, maar de bekenste is toch wel de tempel van de Emerald Buddha (Wat Phra Kao). In deze tempel staat op een hoge zuil een jaden Buddha-beeldje van zo'n 75cm groot. Eigenlijk zijn er trouwens drie Buddha-beeldjes: een voor het warme seizoen, een voor het koude seizoen en een voor het regenseizoen. (De overige beeldjes staan tentoongesteld in een museum vlak voor de ingang van het paleis.)

Elke afzonderlijke tempeltoren is een bezienswaardigheid op zich. Het geheel van al deze tempels en tempelwachters bij elkaar is al helemaal betoverend. Veel goud en glimmedingetjes (soms echte edelstenen, soms stukjes glas), die schitteren in de zon. Kleine klokjes aan de dakranden, die mysterieus klingelen in de wind. Adembenemend. Het woondeel van het paleis is wat soberder. Een deel is trouwens afgesloten voor het publiek. Minder goud en glans, maar veel mooie geboouwen en vooral groots en ruim opgezet.

Wat Po

Niet ver van het koninklijk paleis ligt de Wat Po, het oudste en grootste tempelcomplex van Bangkok. Ook hier zijn behalve de hoofdtempel meer dan 100 andere religieuze bouwwerken te vinden, waaronder een aantal kleinere tempels en vele chedi's. Heel mooi. De belangrijkste touristische attractie in dit complex is echter een liggende (reclining) Buddha, geheel van goud. Het beeld is zo'n 45 meter lang en 15 meter hoog, zeer indrukwekkend. Op het terein van deze tempel is verder nog een massageschool gevestigd. Voor 180 bath kun je je een half uur laten masseren (300 bath/ uur) en zul je je daarna weer als herboren voelen. De school biedt trouwens ook cursussen aan voor de echte liefhebbers, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Khao Sarn Road

Wie kent Khao Sarn Road niet? Hét backpackers district van Bangkok met zijn ontelbare internetcafé's, barretjes, guesthouses, restaurant, travel agencies en al het andere wat een buitenlander wenst. Aan de ene kant is het grappig om te zien hoe het tourisme bloeit in Bangkok, aan de andere kant is het toch wel een beetje eng. In dit district zul je geen normale Thai vinden, hooguit een paar pubers die de illussie hebben dat alles was westers is goed is, en die zich zoveel mogelijk aan willen passen. Zowel qua kleding als qua kapsel, veel geverfde (geblondeerde) haren en dreads en vlechtjes dus, omdat dat is wat de stoere Khao Sarn tourist wil...

Patpong nachtmarkt

De meeste mensen zullen de wijk Patpong wel kennen van zijn beruchte gogo-bars. Ik kan alleen zeggen dat er heel veel van dergelijke bars zijn, daar ik nergens naar binnen ben gegaan kan ik er echter geen aanraden. De nachtmarkt is echter wel gezellig. Kleding, horloges e.d. worden hier te koop aangeboden. Stuikel niet over de proppers van de nachtclubs die je continu prijslijsten onder je neus duwen!

Golden Mount

De tempel op de Golden Mount is eigenlijk een aanfluiting, maar toch kan ik aanraden de Golden Mount te beklimmen. Deze gouden (naja, merendeels betonnen) berg biedt namelijk een prachtig uitzicht over de stad Bangkok. Bovendien kun je op deze 75m hoge heuvel even lekker uitwaaien...

De Wat Saket is vanaf de Golden Mount goed te zien. Mooie tempel. Aan de andere kant van de Golden Mount ligt de Wat Ratchanatda. Een aparte tempel binnen de collectie van Bangkok, veel hout en een mooi aangelegde tuin rondom. Naast deze tempel bevindt zich trouwens een amuletten markt. Leuke Buddhistische amuletten in allerlei soorten en maten worden hier te koop aangeboden. Leuke souveniers, die weinig plaats innemen.

Wat Arun

De Wat Arun (temple of Dawn) is met een bootje makkelijk te bereiken. Hele mooie tempel, met name later in de middag. Het porselein van de tempel komt op mij enigszins breekbaar over, zeker vanwege de fijne versieringen, maar dat maakt het juist heel bijzonder.

Chao Praya

Vele maatschappijen bieden crouses aan over de Chao Praya rivier, die dwars door Bangkok stroomt. Het is echter wel zo leuk en voordelig om gewoon de Chao Praya river express boot te nemen, een vorm van operbaar vervoer in Bangkok om van de ene naar de andere kant van de stad te komen (mits aan de rivier gelegen:-) ) Er zijn vele opstartplaatsen, de prijs hangt af van de afstand en er hoeft niet te worden onderhandeld (!). Wat wil je nog meer? Vanaf het water heb je een mooi uitzicht over verschillende tempels, als de Wat Arun en de Wat Po, maar ook over de wolkenkrabbers in het moderne Bangkok en de Klongs (paalwoningen) die ook nog overal te vinden zijn.  Bovendien het je vanaf het water geen last van de herrie en de chaos van het normale wegverkeer in Bangkok. En reken er maar op dat je niet in de file belandt!

China Town

China Town moet je zeker bezocht hebben. Lekker slenteren over de vele marketen, waar werkelijk alles wel te koop is voor een fractie van de prijs wat het elders kost. Sieraden, horloges, maar ook kommetjes en eetstokjes. Veel winkels geven nog een extra korting bij 'whole sale', maar goed, persoonlijk weet ik met één horloge ook wel hoe laat het is.
Verder zijn er natuurlijk heel veel levensmiddelen te koop, handig wanneer je trek of dorst krijgt. E het is natuurlijk leuk om je kruidenvoorraad thuis op een originele manier uit te breiden (of ben ik de enige die regelmatig kruiden meeneemt van vakantiebestemmingen???).

Meer lezen over China Town? Kijk dan snel op China Town Rewind: ronddwalen in China Town.

Siam Square

Rondom Siam Square vind je het toppunt van het moderne Bangkok. Grote shopping malls, mega-bioscopen, wolkenkrabbers. Geen gezellige drukte als op een markt, de meeste Thai kunnen de aangeboden producten niet betalen. Prijzen zijn echter niet hoog voor Europesche maatstaven en merken zijn hier wel écht (even ten overvloede: het is officiëel verboden om nep-merkkleding in te voeren), bovendien is er airco wat shoppen toch wel aangenamer maakt.
Alleen de sfeer, tja, dat valt tegen...

Floating market

Vanuit Bangkok kun je binnen een dat de floating market bezoeken. Maak niet de fout die ik maakte (na aandringen van mijn tijdelijke reisgenootjes) om met een tour operator te gaan, maar neem gewoon lekker de bus. Hoe eerder je op de markt arriveert, hoe beter. Rond een uur of 9 's ochtends worden de oorspronkelijke waren van de verkopers ingeruild voor touristische waren. Toch is het ook dan leuk om een bootje te charteren en lekker rond te varen over het water langs de klongs. Flink afdingen is trouwens een vereiste!

Met dezelfde tour ben ik ook nog naar de Rosegarden geweest. Niet echt een aanrader, veel te kitsch. Wanneer je echter alle Thaise cultuurvormen in een uur voorbij wilt zien komen, moet je vooral wel gaan. Voordeel: je kan in ieder geval zeggen dat je veel cultuurvormen gezien hebt:-)

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry