home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Rosario Eilanden Colombia: de leukste trip vanuit Cartagena

Wil je aan het eind van je rondreis door Colombia een paar dagen relaxen op het strand? Vanuit het bruisende Cartagena ben je in minder dan twee uur naar de Rosario Eilanden! Je kunt de Rosario Eilanden zelfs als dagtrip vanuit Cartagena bezoeken!

rosario eilanden drone
De betoverende Rosario Eilanden vanuit de lucht

Aan het eind van mijn reis door Colombia wil ik een paar dagen genieten van Caribische stranden en het rijke onderwaterleven. Ik kan je verzekeren: dat was een goede keus! In deze blog laat ik je zien wat te doen op de Rosario Eilanden neem ik je mee langs de leukste bezienswaardigheden.

boot rosario eilanden vanuit cartagena
Onderweg naar de Rosario Eilanden

Waar liggen de Rosario Eilanden Colombia?

De Rosario Eilanden (ook Isla Rosario of Rosariokoraaleilanden genoemd) is een archipel in de Carabische Zee in het noorden van Colombia. De archipel bestaat uit meer dan zestien eilanden met ongerepte stranden omringd door azuurblauw helder water. Een aantal zeer populair is onder reizigers en backpackers in Colombia, andere eilandjes zijn onbewoond en/of privébezit.

De Rosario Eilanden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Cartagena. Isla Baru is met een (huur)auto te bereiken, voor andere eilanden is het makkelijker en zelfs goedkoper om een excursie te boeken, bijvoorbeeld deze Catamaran Tour (met snorkelen) of deze boottocht langs vier eilanden.

rosario eilanden baru
Op het strand van Baru

Boottocht naar de Rosario Eilanden

Wanneer ik door de straten van Cartagena loop, word ik continu aangesproken. Wil ik op de foto met dames in traditionele kleding? Wil ik fruit kopen? Wil ik een dagtrip naar de Rosario Eilanden maken?

Tijdens een boottocht bezoek je verschillende mooie plekken op de Rosario Eilanden. Toch zijn er ook verschillen tussen de verschillende aanbieders van eiland tours: lunch en drankjes zit niet altijd bij de prijs inbegrepen en sommige boten bieden meer comfort dan andere boten.

De plekken hieronder zijn populaire stops tijdens een boottocht.

isla grande rosario colombia
Isla Grande

Isla Grande

Isla Grande is het grootste eiland van de archipel. Voor de kust van Isla Grande ligt een uitgestrekt koraalrif. Veel dagboten stoppen hier om te zwemmen en te snorkelen.

Cholon: hippe cocktails op Islas del Rosario

Cholon is dé plek op de Rosario Eiland voor een klein feestje. Op de punt van Isla Baru ligt een betoverende baai waar je cocktails kunt nippen uit een verse ananas of kokosnoot. Hier komen jachten, speedboten en zeilboten samen en kun je feesten zonder de azuurblauwe zee te verlaten.

cholon isla rosario
Feestjes bij de baai van Cholon, Isla Rosario

Terwijl je een dansje doet in zee komen lokale vissers langs met ceviche (rauwe vis met citroensap) en verse oesters.

Dit is een van de mooiste plekken op Rosario Eilanden om de zonsondergang te zien.

Agua Azul: een oase van rust

Ik vind Cholon nogal overweldigend. De tijd van hippe feestjes met drank en luide muziek heb ik achter me gelaten. Ik vind het leuk om Cholon te bezoeken en ik vind het prima om na enige tijd mijn boottocht langs de mooiste stranden van de Rosario Eilanden voort te zetten.

aga azul rosarion eilanden
Het mooie strand van Aqa Azul op het eiland Baru

Op slechts een paar minuten varen van Cholon ligt het betoverende Agua Azul. Dit prachtige strand is een oase van rust. Dit vind ik de leukste stop tijdens mijn excursie naar de Rosario Eilanden.

Wil je overnachten bij het mooiste strand van de Rosario Eilanden? Check dan het Agua Azul Beach Resort.

Mangroves bij het nationaal park in Colombia

De hagelwitte stranden van het eiland Baru worden afgewisseld met mangroven. In deze magische ecosystemen wonen onder andere vogels, leguanen en wasbeerberen. Met een kleine boot of een kajak kun je een stukje door het mangrovebos varen op zoek naar wildlife.

mangrove isla rosario
Mangroves op Isla Rosario

Duiken in Colombia

Net buiten Cartagena, rondom de Rosario Eilanden, begint het Parque Nacional Natural Corales del Rosario. Dit is het grootste koraalrif van Colombia en het derde rif van de wereld.

Duikstekken in de Caribische Zee in Colombia staan bekend om helder en rustig water – al was er tijdens een van mijn duiken aardig wat stroming. Tijdens het duiken heb ik veel verschillende koralen mogen bewonderen, van zweepkoralen tot basket corals. Er schijnt ook een reële kans te zijn op schildpadden en dolfijnen tijdens de duik.

Ik ging in zee met Diving Planet. Zij bieden duiken aan vanuit Cartagena of Isla Grande als ook meerdaagse duikpakketten.

duiken roasario eilanden colombia

duiken isla rosario
Duiken in Colombia op de mooie riffen van de koraaleilanden

Snorkelen bij de Rosario Eilanden

Tijdens mijn boottocht door Parque Nacional Natural Corales del Rosario is er tijd gereserveerd om te snorkelen. De boot stopt voor oostkant van Isla Grande met uitzicht over Isla del Pirata.

Heel eerlijk? Ik vind het snorkelen een tegenvallen. Er zijn niet veel (grote) vissen en het koraal ligt net te diep om het goed te kunnen zien. Het is een leuke plek voor mensen die nog niet veel gesnorkeld hebben, niet meer dan dat.

Wil je echt mooi snorkelen in Colombia? Ga dan op pad met een duikschool.

eilandhoppen rosario eilanden
Eilandhoppen tussen de Rosario Eilanden

Afrader: Playa Blanca el Cocon, het drukste strand van de Rosario Eilanden

Playa Blanca op het schiereiland Baru ligt dicht bij Cartagena en wordt dagelijks overspoeld door dagjesmensen vanuit Cartagena en omstreken. Bootjes en jetski’s maken de zee onveilig en de geur van diesel prikkelt de neuzen van zonaanbidders. De schoonheid van het strand wordt tenietgedaan door de niet-zo-fijne-sfeer.

Kijkend naar de verhalen van andere reizigers heb ik besloten dit strand over te slaan.

zonsondergang bau colombia
Zonsondergang op Playa Baru

Overnachten op de Rosario Eilanden

Tijdens een dagtrip naar de Rosario Eilanden vanuit Cartagena kun je een beeld krijgen van de verschillende eilanden van de archipel in Colombia. Wanneer de dagjesmensen uit Cartagena aan het eind van de middag vertrekken, keert de rust over de eilanden langzaam terug. Echt een aanrader! Niks is zo fijn als met je voetjes in het zand te genieten van een fraaie zonsondergang.

De Rosario Eilanden zijn (helaas) duurder dan veel andere plekken in Colombia. De meeste accommodaties zijn vrij primitief zonder warm water en er is niet altijd elektriciteit.

glamping colombia rosario eilanden

hotel baru rosario
Slapen op de Rosario Eilanden: glamping op Baru eiland

Playa Baru

cocoliso island resort
Cocoliso Island resort Isla Grande

Isla Grande Rosario

Let op: er zijn geen wegen op Isla Grande. Probeer een boot te vinden die je af kan zetten in de buurt van het hotel. Een transfer van Cartagena naar Isla Grande duur 45-60 minuten (met de boot) en kost ongeveer 55.000 COP.

vogelpark colombia rosario eilanden

vogels in colombia
Vogelpark Aviario Nacional de Colombia

Vogelpark Aviario Nacional de Colombia

Het vogelpark Aviario Nacional de Colombia ligt op ongeveer een uurtje rijden vanuit Cartagena op loopafstand van Playa Baru. Hoewel ik geen fan ben van dierentuinen en beesten in kleine hokken, is het vogelpark echt een leuk uitje in Colombia met kinderen!

In het park Aviario Nacional de Colombia leven verschillende Colombiaanse vogels in zeer grote volières. Wanneer ik over de houten vlonderpaden loop, waan ik me echt even in de jungle. Er zijn zelfs kleine watervallen aangelegd.

leguaan colombia
Een grote leguaan

Sommige vogels zijn zo brutaal dat ze op je hoofd gaan zitten om aan je petje te knabbelen. De meeste vogels lijken zich weinig aan te trekken van de mensen die door hun verblijf banjeren.

Neem zelf wat te eten mee. Tijdens mijn bezoek was het restaurant gesloten (zomer 2022.)

Op de website van het vogelpark vind je meer informatie en openingtijden. 

bounty eiland colombia
Rosario: bounty eilanden in Colombia

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry