home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Doen in Bacalar: zeilen en andere leuke activiteiten

Diepe cenotes, zandvlaktes en stomatolieten zorgen dat alle kleurschakeringen van het blauwspectrum aanwezig zijn in de Lagune de Bacalar. Dit maakt het meer van Bacalar tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Mexico. Het meer is een fijne plek om te zeilen, te zwemmen of gewoon te relaxen in een van de idyllische hangmatten in het water.

In deze blogs lees je alles over mijn route door Mexico (het zuiden) en mijn route door Yucatan.

zwemmen bacalae
Het kraakheldere water van Lake Bacalar

Zeilen in Bacalar Mexico

Is er maar een activiteit die je kunt doen in Bacalar? Ga dan zeilen over het meer van Bacalar met zijn mooie kleuren.

De boottocht duurt een halve dag en start bij de Cenote Esmeralda. Deze open cenote is meer dan 70 meter diep, het is de grootste cenote van Bacalar. Wanneer de boot langzaam verder vaart door de wind, verandert langzaam de kleur van het water. Het donkere water van de cenote maakt plaats voor kristalhelder sprankelend water.

zeilen bacalar
Zeilen in Bacalar

De boot meert aan bij Cenote Cocalis, een ondiepe zwemlagune met fossiele stromatolieten, schommels en hangmatten. Ik duik in het water en dobber in de deining van de golven.

Aan de overkant van het meer van Bacalar ligt een tweede lagune, de kleine Mariscal Lagoon. De twee lagunes zijn verbonde via het ‘Pirate Channel’, een kanaal dat in het verleden écht door piraten is gebruikt. Tegenwoordig is de ingang van Pirate Channel een populaire plek om te zwemmen in het meer van Bacalar. Er is zelfs een soort betonnen scheepswrak gebouwd.

Tip: Boek hier je zeiltrip in Bacalar.

pirate chanel bacalar
Pirate Channel Bacalar

Let op!

Op woensdag is het meer van Bacalar 'dicht', je kunt dan niet zeilen, suppen of een boottocht in Bacalar maken. Je mag wel zwemmen en snorkelen in het meer van Bacalar op woensdagen. (In de zomermaanden is het meer van Bacalar de hele week open.)

cenote cocalitos bacalar
Cenote Cocalitos Bacalar Yucatan

Cenote Cocalitos

Een van de mooiste en bekendste cenotes van Bacalar is Cenote Cocalitos, een betoverende cenote met kraakhelder water, hangmatten en schommels. Een bezoek aan Cenote Cocalis kost 50 pesos, voor dit bedrag kun je met je picknickkleedje of badlaken terecht op de grote ligweide. Heb je liever een strandbedje? Dan betaal je een beetje extra. Je mag eigen eten en drinken meenemen naar Cenote Cocalis, maar je kunt ook gebruik maken van het restaurant.

Niet van van de Cenote Cocalitos ligt Cenote Azul, een fraai rond gat aan de rand van het meer. Cenote Azul is een van de goedkoopste cenotes van het schiereiland Yucatan, de entrée bedraagt slechts 26 pesos.

De cenotes van Bacalar niet te vergelijken met de prachtige water bevattende grotten rondom Tulum en Valladolid. In deze blog lees je meer over cenotes in Yucatan.

cenote azul mexico
Cenote Azul en de Laguna Bacalar

Floaten en snorkelen in Los Rapidos

Aan het eind van een lange zandweg ligt Los Rapidos Laguna de Bacalar, via dit restaurant kom je bij de stroomversnellingen aan de zuidkant van het meer van Bacalar. Zoals op veel plekken in Yucatan moet je betalen om binnen te komen: voor 150 pesos kun je dobberen in het meer (kinderen betalen 100 pesos. Dit is inclusief douches en zwemvest – wanneer je een kajak wilt huren betaal je extra.

Los Rapidos Laguna de Bacalar is niet goedkoop, maar het eten is goed en het uitzicht is fenomenaal.

los rapidos bacalar
Zwemmen en floaten in de stroomversnelling Los Rapidos

Via een houten vlonderpad loop ik stroomopwaarts langs de stroomversnelling. Dobberende mensen, spetterende kinderen en een enkele kajak komen me tegemoet. Op verschillende plekken zijn trapjes gemaakt om te vanaf de steiger het water in te laten glijden. Het is zeker niet de bedoeling dat ik zomaar ergens het water inspring, dan zou ik de witte stromatolieten beschadigen. De kalkafzettingen door cyanobacteriën zijn erg kwetsbaar.

Langzaam glijd ik het water in. Het water is aangenaam warm. Ik dobber tussen de kalkstenen terug naar het restaurant. Tussen de stenen zwemmen kleine zilverkleurige visjes. Het voorbij het restaurant is er een inham, hier klim ik het water uit. Dobberen in Los Rapidos Laguna de Bacalar is zó leuk, dat ik even later nog een keer ga.

Ik heb getwijfeld of deze activiteit in Bacalar geschikt is voor kleine kinderen, maar deze angst is ongegrond! Het water stroomt heel langzaam. Gelukkig had ik een een Pubble Jumper van huis meegenomen, er zijn weinig/geen zwemvesten in kindermaten.

kajakken los rapidos bacalar
Kayakken bij Los Rapidos

Overnachten in Bacalar

In korte tijd is Bacalar City uitgegroeid van een klein dorpje aan het meer tot een populaire stop voor bijna iedereen die gaat backpacken in Mexico.

The Yak Lake House Hostal Bacalar en Casa Lima Bacalar zijn leuke plekken. Deze hotels zijn centraal geleden niet ver van de ADO bussen. In de avond zijn veel feestjes in Bacalar City (check ook The Yak Lake Hostal op woensdagavond!). Kom je voor je rust? Dan kun je beter buiten het stadje overnachten.

hangmat in het water bacalar
Hangmatten in het water van Bacalar

In Bacalar zijn weinig openbare stranden, de strook langs het meer staat vol beach clubs en hotels. Tijdens mijn zoektocht naar een hotel in Bacalar kwam ik KaralV tegen, een eenvoudig hotel net ten noorden Bacalar. Het hotel ligt pal aan het meer van Bacalar, ’s ochtends kun je vanaf de eigen steiger genieten van de zonsopkomst over het meer. Het hotel heeft schommels, kajaks (gratis) en een zwembad. Een zwembad is absoluut een plus tijdens een reis door Mexico met kinderen, wanneer het waait kunnen zij niet overal veilig zwemmen door de golven. (Meestal valt het mee qua golven, ik had gewoon pech.)

Wil je direct aan de lagune slapen met meer luxe? Dan zijn Villa Ecotucan en Lagoon House erg mooi.

stromatoplieten lagune bacalar
De stromatolieten aan de rand van de lagune

Genieten van de zonsopkomst vanaf een SUP

Met mijn voetjes in het water geniet ik van de zonsopkomst over het meer van Bacalar. Ik zie hoe de lucht langzaam rood en oranje kleurt. Wanneer even later alle geeltinten verdwijnen krijgt het meer van Bacalar zijn vele kleuren blauw.

Ben jij ’s ochtends actiever dan ik? Geniet dan vanaf je paddleboard van spectaculaire zonsopkomsten en fluitende vogels. De SUP tour begint bij The Yak Lake House Hostal en vaart dan naar de Cenote Negro, die vanwege zijn diepe en donkere water ook de heksencenote wordt genoemd.

Tip: reserveer hier alvast je SUP excursie. Heb je al vaker gesupt? Je kunt ook een SUP voor een hele dag huren.

Parque Nacional Maracuya
Eten bij Parque Nacional Maracuya

Lekker eten in Mexico

In Bacalar en aan het meer zijn verschillende plekken waar je lekker kunt eten.

Mijn favoreiten:

eten in bacalar Parque Nacional Maracuya
Eten in Bacalar bij Parque Nacional Maracuya

Parque Nacional Maracuya ligt direct aan het meer van Bacalar. Dit is een van de weinige plekken waar je geen entree hoeft te betalen om naar het meer te gaan! Er zijn steigers met fijne ligstoelen en er is een ruim terras. De plek lijkt op een food truck festival waar je verschillende gerechtjes kunt bestellen.

Reis je naar Bacalar met kinderen? Tussen de food trucks van Parque Nacional Maracuya ligt een grasveld met een speeltuin. In het park bij zijn ook diverse speeltoestellen.

boottocht bacalar
Bootje varen op het meer van Bacalar

Doen in de omgeving van Bacalar Mexico

Bezoek de ruïnes van Calakmul Mexico

De ruïnes van Calakmul liggen verscholen in de jungle bij Xpujil. Bacalar – Xpujil is anderhalf uur rijden, daarna ben je nog bijna twee uur onderweg voordat je daadwerklijk bij de ruïnes bent. Wanneer je dit te veel vindt op een dag, raad ik aan te slapen in Casa Kaa'an Calakmul een eco-hotel met toffe huisjes en een grote tuin met kolibries.

Wil je liever niet zelf autorijden in Mexico? Deze excursie brengt je in een dag van Bacalar naar Calakmul.

calakmul yucatan
De ruïnes van Calakmul

Duiken in Mexico: Mahuhal en Chincorro

Ik wás van plan om te duiken op de betoverende riffen in het zuiden van Quintano Roo. Maar dingen lopen soms anders dan gepland (dat is juist het leuke aan reizen!): ik vind het duiken in cenotes zó leuk, dat ik mijn plan om Mahuhal te bezoeken heb laten varen. In plaats daarvan ging ik duiken in de cenotes in Tulum.

Wil je mooie riffen in Mexico zien die niet platgelopen zijn door toeristen? Die vind je waarschijnlijk in Chincorro!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry