home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Hello Mister! – Veel voorkomende scams op reis

Reizen is niet altijd leuk. Soms moet je opletten niet opgelicht te worden op reis. 

Ik vind het ontmoeten van nieuwe mensen een van de leukste dingen die er zijn op reis. En dan bedoel ik niet de reizende backpackers (Nederlanders kom je overal tegen), maar juist de lokale mensen. Helaas doen sommige mensen zich vriendelijker voor dan ze zijn, en voor je het weet ben je een ervaring rijker en veel geld armer.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bij deze een aantal vormen van oplichting op reis die veel voorkomen. Sommige praatjes zijn zó mooi, dat zelfs de meest ervaren reiziger er in trapt.

grand palace bangkok

De goedkope tuktuk

"Zie je daar die gele vlag? Het is vandaag de verjaardag van de koning. Dat betekent dat het paleis dicht is. Maar ik je voor 2 euro de hele stad laten zien?"

Deze scam ken ik uit Thailand. Ergens tussen het koninklijk Paleis en de backpackerswijk rondom Kao Sarn Road wordt een nietsvermoedende reiziger verleid tot een een goedkoop ritje in de tuktuk. Dit ritje zal langs een aantal onbekende bezienswaardigheden gaan, én langs een plek waar dure stropdassen, smeerseltjes of iets anders verkocht wordt.

De tuktuk chauffeur verdient zijn geld niet aan het ritje, maar aan de provisie die hij krijgt wanneer jij veel te dure spulletjes verkoopt.

tuktuk sri lanka oplichting

Deze vorm van oplichting op reis komt zeker niet alleen in Thailand voor. Ook in Sri Lanka zijn er tuktuks met een dubbele agenda.

Tip: Je kunt het beste een eerlijke prijs betalen aan een tuktuk als je ergens naar toe wilt. Of je moet wel HEEL sterk in je schoenen staan en echt niet kopen…

De ongevraagde gids

"Ik loop wel even met je mee. Dan laat ik je zien waar het is."

Ehhh, dat hoeft niet hoor. Ik kan zelf prima de weg vinden en anders vraag ik het mijn vriend Google wel. Deze scam ben ik op heel veel plekken tegengekomen, van Bali tot Yucatan.

Tip: merkt je dat iemand met je mee wilt lopen? Laat dan heel resoluut weten dat je geen gebruik wilt malen van zijn diensten. Doe dit meteen en niet pas na een paar minuten.

dode zee smeersel

Smeerseltjes en proeverijen

Dit vind ik een gemene! Zit je nietsvermoedend op het strand, begint iemand aan je te plukken. Je krijgt ongevraagd een halve massage, je krijgt crème op je been of een armbandje om je arm. En dan volgt de rekening van het product waar je niet om gevraagd hebt. Sterkte meid als je dan nog “nee” kunt zeggen.

Hetzelfde geldt voor proeverijen op de markt. Nadat je eerst vijf soorten fruit gratis hebt mogen proeven, is het heel lastig om nee te zeggen tegen een (dan opeens) opdringerige verkopen.

Tip: weiger beleefd en trek desnoods je arm of been weg. Let ook op je kind, want kinderen vinden alles leuk. (Althans die van mij.)

fruit proeven

De wisseltruc

Een vreemde munteenheid is altijd even wennen. Soms lijken geldbriefjes heel erg op elkaar, bijvoorbeeld een biljet van 50 en 500 die bijna de zelfde kleur hebben. "Nee, mevrouw, u heeft zich vergist." Je hebt een briefje van 500 gegeven, maar de chauffeur staat ineens met een briefje van 50 te wapperen. Wedden dat je hem op zijn blauwe ogen gelooft en alsnog een briefje van 500 geeft?

Ik dacht dat het mij niet zou overkomen. Dus wel! Sommige oplichters zijn sneller dan het licht.

Tip: betaal de taxi pas als jij én je bagage uit de auto zijn.


Tussenpersonen

Ondernemer of oplichter? Hier zit een grijs gebied!

Als je op mijn blog een link naar een hotel op Booking.com ziet staan, dan krijg ik een kleine commissie als jij via mij boekt. Daar ben ik transparant over. Jij betaalt niks extra's en ik kan deze site online houden. Niks mis mee.

Als een hostel in Vietnam bustickets voor je boekt, betaal je vaak iets meer. Ook geen probleem, zelf op en neer naar het station kost tijd en geld.

Er zijn mensen die je 'helpen' en daarvoor stiekem een woekerprijs vragen – dat ruikt naar oplichting. De dure boottour bij de ingang van het dorp kun je een kilometer verderop voor een fractie van de prijs kopen.

tussenpersoon scam

Tussenpersonen en bemiddelaars zijn vaak niet transparant. Soms steken een ruime marge in hun zak, soms bedingen ze een betere prijs. Als je bijvoorbeeld wilt raften op Bali ben je via een tussenpersoon vaak minder kwijt dan de prijs op de website van het rafting bedrijf. Deze tussenpersoon levert een deel van zijn commissie in, om de concurrentie achter zich te laten.

Tip: bedenk je wat je voor een product wilt betalen. Wanneer de vraagprijs minder is, kun je tevreden zijn.

Goud, zilver en antiek

In Nederland heeft zilver een stempel en kun je zien hoeveel karaat goud een ring is. Kunst heeft een certificaat van echtheid. In het buitenland is het moeilijker te zien wat een product waard is.

Ga niet naar Dubai om goud te kopen voor een lage prijs om zo slapend rijk te worden. Dat werkt niet.

Tip: weet je niet wat je doet? Ga er vanuit dat het nep is, dan kom je niet bedrogen uit.

goud dubai

De berooide reiziger

Ik ontmoette hem in Zuid-Amerika, maar hij woont ook in andere landen. De backpacker die van zijn pasjes en telefoon beroofd is. Zo zielig! Hij wil geld lenen voor een binnenlandse vlucht naar de ambassade. Hij belooft het snel over te maken!

Je snapt het al, als je geld leent dan zie je het nooit meer terug. Er zijn oplichters die jarenlang hun reizen sponsoren met dit soort verhalen. Het is goed om mensen in nood te helpen, maar verwacht er niet iets voor terug.

P.S. Ben jij beroofd? Via Western Union of Wise kunnen thuisblijvers geld aan je overmaken.

mexico oaxaca

Hopelijk helpen deze tips om oplichting op reis te voorkomen. Ben ik een andere belangrijke vorm van oplichting vergeten? Laat je me weten!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry