home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Chiang Mai

 

Chiang Mai is een leuke stad. Minder groot en stinkend dan Bangkok, maar wel van alle gemakken voorzien. Er zijn vele guesthouses, laundry services en heel veel travel agencies, waar je zowel uitstapjes rondom de stad, trekkings, kookcursussen, als visa voor omliggende landen kan regelen.

De meeste bezienswaardigheden in Chiang Mai liggen op loopafstand. Binnen de oude stadsmuren, waar hier en daar nog een paar resten van te vinden zijn, liggen verschillende mooie tempels. Samen met Sanne heb ik door de stad geslenterd, van chedi naar chedi.

Chiang Mai is bezaaid met tempels

De Wat Phra Singh (1345) is een mooi voorbeeld van de Lanna-stijl. Het tempelcomplex schijnt het grootste van Chiang Mai te zijn. Meteen naast de tempel ligt een school met een groot sportveld, het gedreun van de basketballen is echter in de tempel niet hoorbaar :-)

De meest bijzondere tempel vond ik de Wat Chedi Luang, tevens één van de oudste van de stad (1441). De Chedi is deels gerestaureerd, maar deels in zijn oorspronkelijke staat gelaten, wat een goed beeld geeft van hoe het is en hoe het was. In de tempel is recentelijk een aantal gouden Buddha-beelden geplaatst, in het verleden stonden hier echter ook al beelden. Een aantal van de olifantenkoppen die de tempel opsieren is geheel gerestaureerd, een aantal andere van deze 7 koppen niet.

Naast de hoofdtempel ligt nog een aantal kleinere tempels, waaronder eentje met een reclining Buddha. Ernaast staat een lachende Buddha Birma-stijl. Ik vind het heel erg leuk, de afwisseling tussen de verschillende stijlen. Helaas herken ik ze nog niet allemaal, zeker de combinaties van verschillende stijlen niet... Op dit tempel terein kun je bovendien terecht voor een 'monk-chat' (discussie met monniken). Helaas heb ik dit niet gedaan.

Niet ver hiervandaan ligt de Wat Phan Tao. Het bijzondere aan deze tempel is dat deze geheel van teakhout is, zowel van binnen als van buiten. Tijdens ons bezoek aan de tempel hadden een aantal jonge monniken tekenles. Helaas waren ze te verlegen om hun kunstwerken te showen.

Wat Doi Suthep

Buiten de stad ligt de Wat Doi Suthep. De legende zegt dat de plaats waar deze tempel gebouwd is, is uitgekozen door een olifant. Hoe dan ook, de tempel ligt op de Doi Suthep (berg) en is via een lange slingerweg te bereiken. Bij elke bocht hoopte ik dat we toch eindelijk bij de tempel waren, ik begon me meer en meer misselijk te voelen. Kosten busje: 30 bath. Wanneer je dan bij de ingang van de tempel staat, ben je er echter nog niet. Eerst moet je nog een naga-trap op, welke 300 treden telt. (Of je neemt de kabelbaan, maar dat heeft minder charmes...)

Veel gouden chedi's, een tempel met veel pracht en praal. Verder zijn er op het terein nog een aantal musea gevestigd met al dan niet nuttige tentoonstellingen. Eén tentoonstelling bevat bijvoorbeeld allemaal geld (papiergeld en muntjes) wat door verschillende bezoekers is gedoneerd om tentoongesteld te worden. Wel origineel. Vanaf de tempel heb je een mooi uitzicht over de stad Chiang Mai en het vliegveld, tenminste, als het weer het toelaat.

De waterval en het paleis op de Doi Suthep heb ik niet bezocht wegens plotselinge tropische buien. Ik heb geen paraplu, ik wil geen paraplu. De enige waterval die dag was dus de tijdelijke waterval die harder en harder van de steile weg naar beneden stroomde. Ook mooi om te zien, zolang je kan schuilen althans.

Markten

Verder kun je natuurlijk ideaal shoppen in Chiang Mai. Alles is wel te koop op de nachtmarkt, welke de grootste van Thailand is. Het merendeel van deze markt is trouwens overdekt, regen geen bezwaar dus. De markt duurt van 18-23h, op vele plaatsen zijn trouwens hapjes en drankjes te krijgen. Grote aankopen? Geen probleem. Verschillende stands accepteren creditcards, ook is er een ATM in de buurt. En natuurlijk circuleren ook hier weer vele tuktuks om je met aankopen naar het hotel te brengen. Ook Alice heeft hier ervaring mee: ze is naar het guesthouse gebracht met een Buddha van bijna anderhalve meter. Enneh, dat ding was best zwaar! Beetje luguber trouwens: maar het in kranten gewikkelde beeld had toch wel wat weg van een stoffelijk overschot. Uw paspoort, meneer!

Verder is er op zondagen nog de zondagsmarkt (geen idee hoe dit ding officieel heet), vanaf de stadspoort over de gehele Thanon Tha Phae. En er zijn natuurlijk nog vele 'gewone' winkels in Chiang Mai, waaronder heel erg veel boekwinkels. Funest voor je bagagelimiet, maar wel heel leuk! Veel boeken, zowel nieuwe als tweedehands, liggen hier te wachten op een nieuwe eigenaar.

Tip: Wanneer je een goedkope Lonely Planet wilt, kijk eens in Chiang Mai. Met name van Zuidoost-Azië, maar ook van andere bestemmingen.

Waterval

Vervolgens hebben we de watervallen van Huay Mai Sai bezocht. Omdat de waterval een stuk van het kamp aflag en de chauffeur geen zin had om om te rijden, gingen we dus met onze pick up door het natuurreservaat. Onverharde wegen, soms laaghangende begroeiing, maar vooral veel lol met zijn tienen in de laadbak.

Trekking

Op ontelbare plaatsen in Chiang Mai worden trekkings door de omgeving aangeboden. Zowel het aanbod als de prijs varieert heel erg. (Hoeveel je moet lopen, wel/ geen olifanten of bamboo-raften enz.) Ik heb een trekking bij Rose Garden aan de Thanon Ratchamankha geregeld. Deze koste 1300 bath voor twee dagen, inclusief alles.

In de vroege ochtend werd ik opgepikt door een busje. We waren met zijn achten, nog twee Nederlandse, twee Canadezen, drie Fransen en ikke. Eerst hebben we een lokale markt bezocht, een stop die met name noodzakelijk was om proviant voor onderweg in te slaan (door de gids). Zelf heb ik gelijk nog wat rambutans ingeslagen, je moet toch aan de vitamientjes blijven denken. (EN het is gewoon lekker...) Vervolgens hebben we een waterval bezocht, wat eigenlijk al een behoorlijke klim was van bijna een uur stijl omhoog. Het water was dan ook een heerlijke verkoeling! Na de lunch, die bestond uit de Thaise variant van nasi goreng, zijn we doorgereden naar een National Park (omgeving Pai) waar we hete bronnen bezocht hebben.
Toen begon het echte werk: gedurende een uurtje of 4 zijn we naar een Karen-dorp gehiked. Mooi afwisselend landschap, bergen, dalen, met loofbomen, naaldbomen en natuurlijk veel bamboo. Prachtige vergezichten.. In het dorp konden we al vrij snel eten en ondanks dat er geen elektriciteit was, zijn we nog best lang wakker gebleven onder het genot van een glaasje (sommigen een paar glaasjes teveel) en kaarslicht. Ik moet zeggen dat het me behoorlijk meegevallen is: slapen op een bamboe matje...

Tijdens de lunch werden door de gids onze bamboo-rafts gebouwd. Raften in deze omgeving is echt gaaf, er zitten behoorlijk wat stroomversnellingen en rotsen in de rivier! Na een kleine twee uur zijn we aangemeerd in een Akha-dorp, waar de bus naar Chiang Mai ons oppikte.


Kookcursus

In Chiang Mai heb ik ook een kookcursus gedaan bij het Thai Chocolate Cookery Centre. Ook hier geldt weer: er worden vele cursussen aangeboden, van een avondje tot 3 volle dagen. De cursus die ik gedaan heb, duurde één dag (650 bath).

De cursus begon met een excursie naar een markt. Daar kregen we uitleg over verschillende soorten rijst, noodles, Thaise groenten en natuurlijk de Thaise specerijen. Vervolgens gingen we in groepjes van twee aan de slag. In totaal hebben we ongeveer 8 schotels bereid en vervolgens opgegeten, het was allemaal erg lekker! Voordeel voor sommigen: je kan zelf beslissen hoe spicy je de gerechten wilt. Enneh, de slogan van het bedrijf wil ik niemand onthouden: 'Our food is garanteed to make you look pregnant!' (?)

Ik heb een cursus van een dag gedaan, maar er zijn ook uitgebreidere cursussen. Een cursus geeft je echt een kijkje in de Thaise keuken. Aangezien zowel lunch als diner rijstgerechten zijn (ontbijt meestal ook, trouwens), kunnen we gedurende een dag heel veel verschillende gerechten maken en proberen.

Doi Ithanon National Park

Vandaag hebben Ben en ik een tourtje genomen naar het Doi Ithanon National Park. Tijdens deze tour hebben we verschillende watervallen bezocht, die ondanks de warmte en het droge seizoen toch nog best wel imposant waren. Het is moeilijk voor te stellen hoe deze watervallen er over een paar maandjes uit zullen zien...

De Doi Ithanon is de hoogste berg van Thailand en die zijn we dan ook op geklommen. Naja, de klim heeft zich beperkt tot de laatste paar meter, we zijn met een busje tot bijna boven gebracht. Het uitzicht vanaf de berg is niet echt spectaculair te noemen, teveel bomen om ook maar iets te zien. Naja, het gaat om het idee. Gezien de hoogte is het in het NP koeler dan in de omgeving, op de hellingen van de berg zijn verschillende kwekerijen met allemaal fraaie kamerplanten. En natuurlijk papaver, al is het niet voor consumptie bestemd, haha.

In het park zijn verder nog twee stupa's te vinden, eentje voor de King, eentje voor de Queen. Alle twee hebben ze hun eigen berg. Lekker huwelijk! Het park om de twee stupa's heen is wederom erg fraai aangelegd, om de een of andere reden associeer ik het geheel niet met Thailand. Maar goed, ik ben hier echt, dus het zal wel...

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry