home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Chiang Rai: tips en bezienswaardigheden

 

Chieng Rai is leuk!

Weinig mensen bezoeken deze stad, hoewel het maar drie bus-uren van Chieng Mai af ligt (en iets meer dan één vlieg-uur van Bangkok). Ten onrechte naar mijn mening. Eerlijkheidshalve: de oorspronkelijke reden van mijn bezoek aan Chieng Rai was het feit dat hier het verzamelpunt van mijn vrijwilligersproject bij de Akha lag. Maar ik ben verliefd geworden op Chieng Rai!!! Chieng Rai is kleinschalig, gezellig, niet overladen met bussen touristen en stinkt niet.

Nachtmarkt

Toegegeven: de nachtmarkt van Chieng Rai is stukken kleiner dan die van Chieng Mai. Dat heeft echter zijn charmes. Verkopers zijn een stuk minder opdringerig en je hebt de tijd rustig rond te slenteren zonder overhoop gelopen te worden door de massa. Veel handwerkproducten van de Hill Tribes zijn bovendien van betere kwaliteit in Chieng Rai dan elders én goedkoper.

Bovendien kun je heerlijk eten op de nachtmarkt. Op een centraal pleintje staan vele tafels en stoelen opgesteld, bij standjes rondom kun je voor een prikje verschillende dingen bestellen, van gefrituurde insecten (best lekker!) tot pathai en van fruitshakes tot loempia's. Je maaltijd wordt opgeluisterd door traditionele Thaise muziek en dans, afgewisseld met moderne (Thaise) muziek op gitaar met zang. Wanneer je niet van Thaise muziek houdt, is er ook nog een kleiner plein waar overwegend Westerse muziek wodt gedraaid. Tja, van mij hoeft het niet, danseressen die in Thaise kledij op top 40 muziek dansen om touristen te vermaken...


het groene interieur van de Wat Pra Keow

Wat Phra Keow

Ook kent Chieng Rai een aantal leuke tempels. Niet heel groot, maar wel een bezoek waard. Hoogtepunt is mijns inziens de Wat Phra Keow (Emerald Buddha Tempel). Zoals de naam al doet vermoeden is er ook in deze tempel een Emerald Buddha te zien (een kopie van het orgineel in Bangkok, de echte was van 1391-1436 in Chieng Rai). Maar om de zaak op te leuken is de tempel van binnen verlicht met groen neon licht! Ontzettend kitsch.

Wat Yet Yot en Wat Pra Singh

Twee andere mooie tempels zijn de Wat Yet Yot en de Wat Pra Singh. De Wat Yet Yot is geheel van hout met mooie beschilderingen, o.a. op de plafonds.  Het mooist aan de Wat Pra Singh zijn eigenlijk de draken die de ingang bewaken.

Hill Tribe museum

Het Hill Tribe museum (boven het Cabage en Condoms restaurant) is erg leuk om te bezoeken wanneer je van plan bent een bezoek aan een van de Hill Tribes te brengen of juist wanneer je dit niet van plan bent, maar toch een beeld wilt krijgen van deze interessante minderheden in Thailand. Veel uitleg over de culturen van de verschillende Hill Tribes, maar ook over hoe ze hun huizen en dorpen bouwen en hoe ze voorzien in hun levensonderhoud. Duidelijke foto's, plaatjes en makettes.

Voor meer mooie foto's moet je vooral de bijbehorende dia-tentoonstelling bezoeken. Mooie plaatjes, alleen jammer genoeg zo nu en dan enigszins verkleurd. Erg pakkend.
 en deel van de tentoonstelling is gewijd aan de geschiedenis van opium. In de aangrenzende winkel zijn heel veel producten van Hill Tribes te koop, niet alleen handwerkproducten maar ook tapes met Hill Tribe muziek.
Tip: Wanneer je nog oude kleding hebt, kun je het hier doneren. Het wordt dan onder de bergbewoners verdeeld.

Gouden Driehoek

Net ten noorden van Chiang Rai begint de Gouden Driehoek, een prachtig gebied, welke zijn naam te danken heeft aan de opium industrie. Echter, het drie-landen punt van Thailand, Laos en Birma wordt ook de Gouden Driehoek genoemd. Dit punt is vanuit Chiang Rai makkelijk te bereiken, door eerst een bus naar Chiang Saen te nemen (1.5 uur) en daar vandaan met een sawngthaew naar Sop Ruak, het eigenlijke drie-landen punt.

Mekong rivier

In Sop Ruak kun je een boot charteren voor een tochtje over de Mekong-rivier (100 bath p.p.). Je vaart dan langs de oevers van de Thaise buurlanden en je mag zelfs even aan land op het Loatische eiland Bane Donsao. Niet veel te zien daar overigens, behalve een aantal eetgelegenheden en souvenierswinkels. In Chiang Saen bevinden zich trouwens een aantal oude tempels, zoals de Wat Chedi Luang (Lanna-stijl) en de Wat Mahattat, die zeer dicht bij het busstation liggen.

Vanuit het project heb ik ook nog verschillende uitstapjes in de omgeving van Chiang Rai gemaakt. Zo hebben we een olifantkamp bezocht aan de Mekok-rivier en vervolgens gezwommen in de Huay Mai Sai waterval, beide gelegen in de National Parks rondom Chiang Rai.

In Chiang Rai zijn op vele plaatsen trekkings te boeken door deze betoverende omgeving, zowel voor korte als langere tijd. Omdat ik echter vanuit het project verschillende trekkings heb gedaan, heb ik besloten geen extra trekking in de Chiang Rai regio te doen, maar eentje rondom Chiang Mai.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry