home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Uitje Giethoorn: alternatieve activiteiten in het Venetië van Nederland

Zet Giethoorn maar op je bucketlist! Giethoorn bestaat uit kleine eilandje verbonden met kanalen, fraaie houten bruggen, watertjes en lommerrijke tuinen. Het mooie Giethoorn wordt daarom ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Bootje varen is een populaire activiteit in Giethoorn, er lopen verschillende vaarroutes door het dorp. Wil je Giethoorn per boot verkennen en verder niks? Dan heb je in een halve dag de bekenste bezienswaardigheden van Giethoorn en omgeving gezien. Maar wist je dat je veel meer kunt doen in Giethoorn?

In deze blog deel ik een aantal alternatieve activiteiten voor een van de mooiste dorpen van Nederland.

waterfiets giethoorn
Op de waterfiets langs de bezienswaardigheden van Giethoorn

Waterfietsen in Giethoorn

Sinds 2021 kun je waterfietsen huren in Giethoorn. Ik moest meteen denken aan waterfietsen in de vorm van een zwaan in de Gieterse wateren, een leuk uitje maar niet echt spannend. Niks is minder waar!

In Giethoorn kun je waterfietsen 2.0: een hippe activiteit die is overgewaaid uit San Francisco. De waterfietsen hebben iets weg van een spinning fiets op een dubbele surfplank, met deze constructie kun je met een snelheid tot 15 kilometer per uur onder de bruggetjes van Giethoorn door varen.

activiteiten giethoorn waterfietsen
Waterfietsen in Giethoorn

Ik vind het best een beetje spannend om op de waterfiets te stappen. Je kunt mij vertellen dat het een zeer stabiele constructie is waar iedereen mee uit de voeten kan, maar door mijn eigen onhandigheid geloof ik zo'n promo-praatje niet meteen. Ik stap daarom met knikkende knietjes op de treeplank en merk al snel dat mijn angst ongegrond is. Op het harde zadel na is de waterfiets erg comfortabel. Dit is leuk!

Vanuit de winkel van Aquaverhuur is het maar een paar minuten fietsen naar het Giethoorn van de ansichtkaarten: al snel zie ik de eerste houten bruggetje. De bruggen zijn precies hoog genoeg om onderdoor te fietsen zonder je hoofd te stoten. Doordat ik net iets hoger zit dan de bootjes geniet ik extra van de doorkijkjes en de bloemrijke tuinen en bomen vol lentebloesem. Via het meer fiets ik terug.

Tip: ga je waterfietsen? Dit uitje in Giethoorn kun je het beste vroeg op de dag plannen wanneer het nog niet zo druk is.

alpaca coaching giethoorn
Alpaca coaching in Giethoorn

Alpaca's knuffelen in Giethoorn

Wie houdt er niet van alpaca's? Ik vind alpaca's zó leuk! De beesten hebben karakter én zien er heel aaibaar uit. Een bezoek aan een alpaca farm is wat mij betreft een van de leukste activiteiten in Giethoorn.

Arian van Alpaca Eiland Giethoorn biedt alpaca coaching aan en individuen en teams. Een typische coaching sessie begint met een moment van stilte en bezinning tussen de alpaca's. Op dit moment heeft Ajan zes alpaca's, waaronder twee zwangere dames. Mijn favoriete alpaca is de kleine dikke meneer Vermeer. (Disclaimer: hij lijkt dik door zijn wollige vacht.)

alpaca voeren
Alpaca's eten uit je hand

Alpaca's zijn ongeveer twaalf maanden zwanger, maar dit kan zomaar een maandje korter of langer zijn. Doordat alpaca's met hun korte tong hun pasgeboren jong niet droog kunnen likken, heeft de natuur het zo geregeld dat een alpaca ALTIJD bevalt op een zonnige zomerdag tussen acht en twaalf. Zo kan het pasgeboren jong drogen in de warmte van de zon.

suppen giethoorn
Suppen in Giethoorn

Suppen in Giethoorn

Ik ben geen bedrijf in Giethoorn tegengekomen wat sups verhuurd, maar wat niet is kan nog komen! Suppen (stand op paddling) is een populaire sport die alleen maar populairder wordt. Wanneer je je eigen sup meeneemt kun je suppen in Giethoorn. 

Ik heb het geprobeerd, maar suppen is Giethoorn is niet aan mij besteed. Het kost te veel moeite mijn evenwicht te bewaren. In plaats daarvan vaar ik in een bootje achter suppende vriendinnen aan en dat is óók heel leuk.

bootje varen giethoorn
Bootje varen in Giethoorn

Bootje varen in Giethoorn

In Giethoorn kun je op elke straathoek (pun intended) een bootje huren. Giethoorn heeft op zomerse dagen meer dan duizend sloepen en bootjes in de vaart.

Je kunt ook op pad met een eigen boot. De vaarroutes in Giethoorn kun je online vinden. Grote delen van de smalle kanalen zijn eenrichtingsverkeer. Aan het meer zijn plekjes waar je even kunt aanmeren voor een picknick of om te zwemmen. IJsco-boten op het meer verkopen 's zomers versnaperingen en drankjes.

rondvaart giethoorn
Tijdens een rondvaart door Giethoorn

Binnenactiviteiten in Giethoorn

De naam Giethoorn komt niet van de uitdrukking "het regent en het giet". Toch kan het behoorlijk regenen in Giethoorn! Sommige uitjes in Giethoorn zijn minder leuk met slecht weer – ik spreek uit ervaring.

Wat is er te doen in Giethoorn als het regent? Gelukkig zijn er óók dingen die je binnen kunt doen!

shoppen in giethoorn
Shoppen in Giethoorn

Museum de Oude Aarde

Misschien is het geen voor de hand liggend uitje: Giethoorn heeft echter een van de mooiste musea van Nederland voor liefhebbers van edelstenen, mineralen en fossielen in hun onbewerkte vorm. In Museum de Oude Aarde vind je gesteente dat luistert naar bijzondere namen als chalcopyriet en mamoet ivoor.

Delen van Giethoorn zijn namelijk alleen over het water bereikbaar, dit betekent dat veel stenen en mineralen per boot en per heftakel naar het musem zijn vervoerd. Dit geldt ook voor de metergrootte amethisten in het museum, een aantal toornt boven me uit.

oude aarde giethoorn
Museum Oude Aarde in Giethoorn

Hoewel ik niet direct geloof in de geneeskrachtige werking van edelstenen vind ik sierraden met edelstenen erg mooi. Ik ben vooral dol op de amethist vanwege zijn intens paarse kleur. (Voor mijn achttiende verjaardag kreeg ik een ring met amethist van mijn lieve oma.) In de museumwinkel van de Oude Aarde is een groot aanbod van producten met edelstenen te koop, van sierraden tot onderzetters tot grote decoratiestukken voor in huis. Ik kan het niet laten een mooi armbandje van amethist te komen, de steen staat voor rust en dat kan ik goed gebruiken.

Keramiek in Giethoorn

Niet ver van het museum ligt het Rhoda, een museum met kunst en keramiek. Hun specialiteit is Gieters blauw.

Dit museum was helaas dicht tijdens mijn bezoek, maar het schijnt dat je hier een interessante workshop kunt volgen.

bezienswaardigheden giethoorn nederland
Bezienswaardigheden Giethoorn vanaf het water

Rondvaart Giethoorn in de regen

Het klinkt misschien een beetje suf, maar met een rondvaartboot kun je Giethoorn ontdekken wanneer het regent zonder nat te worden! Terwijl de regen op het dak van de boot tikt, glijden de kanalen van Giethoorn langzaam aan je voorbij. Tijdens de boottocht leer je leuke weetjes over Giethoorn. Wist je bijvoorbeeld dat Gietersen hun voordeur traditioneel alleen gebruiken bij een bruiloft en de dood? De voordeur zit daarom ook niet altijd op het zelfde niveau als de tuin, soms zit deze een stuk hoger!

Wil je zeker zijn van een plekje op de boot? Dan kun je vooraf een (privé)boot huren!

dorp giethoorn
Dorp Giethoorn

Eten in Giethoorn

Op zomerse dagen is het heerlijk om te picknicken op een van de eilanden bij het meer van Giethoorn. Anders is een van de vele restaurants een betere keus.

Ik geniet van de gastvrijheid van de Pergola in Giethoorn, een knus restaurant met een knapperig haardvuur op koude dagen. In de serre is het goed vertoeven, zeker door de grote hoeveelheid planten. Zo waan je je toch even buiten op een regenachtige dag.

lunch giethoorn
Lunch in Giethoorn

Beste reistijd Giethoorn

Deze blog is tot stand gekomen na twee bezoeken aan Giethoorn. Mijn eerste bezoek was een stralende zomerdag in juli, het tweede bezoek was een wisselvallige dag in april (met harde wind, regen en hagel). Zoals je kunt zien is er genoeg te doen in Giethoorn, ongeacht het weer!

Hier vind je meer informatie over Giethoorn.

bruggen giethoorn
Veel bruggen in Giethoorn

Uitjes omgeving Giethoorn

Heb je tijd over tijdens je weekendje weg naar Giethoorn? In de omgeving van Giethoorn is veel leuks te doen!

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen of kanovaren. 

Dierenpark Taman Indonesia

Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt het Taman Indonesië, hét park voor liefhebbers van Indonesië. Er is een kleine dierentuin, een tuin vol kruiden en specerijen, een bibliohteen vol Indische/Indonesische boeken en er zijn regelmatig (kook)workshops.

taman indonesia nederland
Dierenpark Taman Indonesia

Slapen in Giethoorn

Wil je overnachten in Giethoorn?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry