home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)12x mooie voorjaarswandelingen in Nederland

Langzaam ontwaakt de natuur. Dag winter, je was mooi. Maar nu is het tijd voor een voorjaarswandeling in Nederland! Hoewel elk seizoen zijn charmes heeft voor een mooie wandeling, is de lente vaak het kleurrijks van alle seizoenen door de bloesempracht, kleurrijke tulpen en andere bollenvelen.

bloesemwandeling betuwe
Bloesemwandeling Betuwe

Wanneer is de bloeiperiode?

Veel bloemen bloeien maar een paar weken per jaar. Dat betekent dat je een beetje moet plannen als je bloesem wilt zien en de bollenstreek in de tulpentijd. De precieze bloeiperiode wordt onder andere bepaald door het weer, vooral door de nachttemperatuur.

Zet de volgende data maar in je agenda voor een lentewandeling! (En houd de weerberichten goed in de gaten.)

wandelen bloesem
Wandelen tussen de bloesem

Mooie bloesemwandelingen in Nederland

April is de bloesemmaand bij uitstek. De kersenbomen staan het eerst in bloei, later volgen de pruimen- en appelbomen. In het vroege voorjaar maken fruitbomen hun bloemetjes al aan. Zodra de nachttemperaturen hoog genoeg zijn, begint de bloeiperiode.

De meeste bomen bloeien 10-12 dagen. De precieze bloeitijd hangt af van het weer: bij harde regen en wind verliezen de kleine bloemetjes eerder hun blaadjes.

wandelen amsterdamse bos
Wandelen door het Bloesempark van het Amsterdamse Bos

Wandelen in de lente tussen de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is een groot aangelegd bos tussen Amsterdam en Amstelveen. Eind maart - begin april transformeert het Amsterdamse bos tot een fotografie hotspot in Nederland, wanneer de Japanse kersenbloesem sprookjesachtig roze kleurt.

Het betoverende bloesempark van het Amsterdamse Bos bestaat uit 400 kersenbomen. Het bloesembos is niet groot genoeg om uren in rond te dwalen, het kan er ook erg druk zijn.

Hier vind je meer voorbeelden van wandelroutes door het Amsterdamse Bos. Een aantal gaat door het bloesempark.

wandelen kersenbloesem
Wandelen tussen de kersenbloesem

Voorjaarswandeling op de Betuwe: over de Appeldijk

Langs de Appeldijk op de Betuwe loopt een van mijn favoriete bloesemwandelingen in Nederland. Vanuit de Betuwse Tricht loopt een wandelpad over de Appeldijk, een van de mooiste plekken in Nederland om de jaarlijkse bloesempracht te zien. Langs deze rivier in de Betuwe bloeien rond april lange rijen appelbomen. Daarnaast passeer je verschillende boomgaarden voor nóg meer bloesem.

Het bloesemseizoen is de mooiste tijd van het jaar om de Appeldijk op de Betuwe te bezoeken.

fruitbomen appeldijk
Fruitbomen langs de Appeldijk

Bloesemwandeling Teisterbandpad

Het Teisterbantpad is een Klompenpad in de Betuwe dat start in het kerkdorp Kerk Avezaath. Deze wandeling is het hele jaar door mooi, maar in het voorjaar nóg mooier. De boomgaarden hullen zich dan in een deken van witte en zachtroze bloemen – een teken dat de winter is definitief voorbij is.

Bloesemwandeling Teisterband voert langs weilanden, fruitboomgaarden, een kasteeltje en de rivier de Linge. De kronkelende appelbomen zijn mijn favoriet. Wanneer ik tijdens mijn picknick in de boomgaard dartelende lammetjes zie, kan mijn geluk niet meer op.

Klompenpad Teisterband is 13 kilometer lang, de lentewandeling kan ingekort worden tot 10 kilometer.

wandelen picknick boomgard
Picknicken tijdens de wandeling tussen de appelbomen

Appelbloesem rondom Kasteel de Haar

Wandelen in Utrecht is altijd een feestje!

Vlak bij Utrecht ligt kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Rondom kasteel de Haar lopen verschillende bewegwijzerde rondwandelingen. Ook wandelnetwerk Utrecht loopt rondom het kasteel. Er is volop variatie mogelijk in de weilanden en bossen bij Urecht, in deze blog vind je een aantal voorbeeldroutes rond Kasteel de Haar.

Op Landgoed Haarzuilens staan verschillende oude boomgaarden. Vroeger stonden hier vooral kwetsbate lage fruitbomen, deze hebben met de tijd plaatsgemaakt voor hoogstambomen. Een elzenhaag beschermt de appelbomen tegen harde wind, een fijne verstopplek voor egels, putters en mussen.

Wil je picknicken tussen de bloeiden appelbomen bij Haarzuilens? Bij de Geertjeshoeve kun je een lekkere picknick kopen.

wandelen laagstamboomgaard limburg
Wandelen tussen de appelbloesem in Limburg

Bloesem in Zuid-Limburg: rondje Eijsden

In Zuid-Limburg lopen verschillende bloesemtochten. Deze bewegwijzerde wandelroutes kun je het hele jaar lopen – al is zijn de wandelingen het mooiste wanneer de fruitbomen in bloei staan. Dan maakt het groen van de glooiende Limburgse heuvels en het bos plaats voor een lichtroze zee van hoogstambloesem. De fruitbomen vormen een fraai contrast met de blauwe luchten.

Wil je meer dan bloesem tijdens je lentewandeling in Limburg? In Eijsden combineer je fruitbomen met bezienswaardigheden als Kasteel Eijsden, de Sint Christinakerk en historische straten geplaveid met kasseien.

In deze blog lees je meer over wandelingen rondom Eijsden.

wandelen bollenvelden noord-holland
Bollenvelden Noord-Holland

Mooie tulpenwandelingen in Nederland

Vanaf maart staan de bollenvelden in bloei. Eerst kleuren de velden wit of geel door de narcissen. Wanneer deze langzaam afsterven, kleurt het landschap paars en roze door de hyacinten. Als laatste (half april) staat de tulpen in bloei.

Er lopen veel mooie tulpenwandelingen in Nederland, in deze blog vind je veel wandelroutes door bollenvelden in Nederland. Wil je meerdere tochten lopen? De eerste tulpen bloeien in Zeeland en Noord-Holland, de tulpen in Groningen en Drenthe bloeien gemiddeld één à twee weken later. Handig om te weten wanneer je je lentewandeling plant!

wandelen tulpenvelden
Wandelen tussen de tulpen (je mag niet overal de velden in!!!)

Tulpen in Flevoland bij Swifterband

Flevoland heeft één van de grootste tulpengebieden van Nederland. Een van de bekendste tulpenwandelingen in Flevoland loopt door Swifterband.

De tulpenroute Swifterbant combineert tulpen en geschiedenis. De wandeling volgt het Rivierduinpad, een pad door grasland en de groenstroken en een paar tulpenvelden. Hier in de IJsseldelta leefden 6000 jaar geleden al mensen.

Hier lees je meer over deze voorjaarwandeling in Flevoland.

wandelen tulpen molen
Wandelen tussen de tulpen en molens

Bollenvelden in de kop van Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland tussen Petten en Den Helder ligt het grootste aaneengesloten bollenregio. Hier ligt een aantal van de mooiste bollenvelden van Nederland die niet worden platgelopen door toeristen.

Je moet goed zoeken naar bewegwijzerde wandelroutes door tulpenvelden, maar online zijn er volop voorbeeldroutes te vinden. Ik maakte een rondje rondom Maartenszee en Petten.

voorjaarswandeling drenthe
Voorjaarswandeling in Drenthe

Wandelen in Drenthe: tulpen en hunebedden

Bij Drenthe denk je aan klei, heide en schapen. Dat zijn niet bepaald de ingrediënten die het kweken van tulpen tot een succes maken. Toch zijn er verschillende mooie tulpenvelden in Midden-Drenthe, Dwingeloo en Diever die zeker een bezoek waard zijn.

Maatschap Joling zet elk jaar een voorjaarswandeling uit die zeker de moeite waard is! In deze blog lees je mijn ervaringen met deze wandeling in Drenthe.

lente wandelen groningen
Wandelen in Groningen in de lente

Wandelroute tulpen in Groningen

Op een zonnige lentedag loop ik een wandeling van tien kilometer door de bollenvelden in Noord-Groningen bij Uithuizermeeden. Tussen de uitgestrekt aardappelvelden zie ik een aantal velden met tulpen.

De precieze locatie van de tulpenvelden in Groningen varieert van jaar tot jaar. In de omgeving van Uithuizermeeden, Spijk, Kloosterburen, de Carel Coenraadpolder en in Hogeland heb je de grootste kans op een kleurrijke lentewandeling in Groningen.

Andere mooie voorjaarswandelingen

Sneeuwklokjes in Amelisweerd

Tussen Utrecht en Bunnik liggen de Landgoederen Nieuw-Amelisweerd, Amelisweerd en Rhijnauwen. De Landgoederen zijn ontstaan vanuit ridderhofsteden aan de Kromme Rijn. Hoewel de landgoederen aan elkaar grenzen hebben ze elk een eigen stijl.

Landgoed Oud Amelisweerd (Kasteel Amelisweerd) bestaat uit brede lanen uit de achttiende eeuw en waterpartijen en slingerpaden uit de negentiende eeuw. Rhijnauwen is gebouwd in een formele parkstijl. Landgoed Nieuw-Amelisweerd vormt een fraai decor voor een mooie wandeling in de lente! Een tapijt van sneeuwklokjes omringt het landgoed. 

Een wandeling langs de Sneeuwkloklaan van Amelisweerd is een van de eerste echte lentewandelingen in Nederland: de zichtlijn is niet langer wit van de sneeuw maar van de bloemen in de lente!

voorjaar wildrijk noord-holland
Lentewandeling in 't Wildrijk

Wilde hyacinten in het Wildrijk

Het Wildrijk bij Schagen is een van de mooiste bossen in Noord-Holland. In de lente wordt de bosbodem bedekt met een tapijt van wilde hyacinten. De paarse bloemen geven het bos iets magisch!

Er korte wandelroute van twee kilometer langs alle mooie plekjes in het Wildrijk. Onderweg passeer je duizenden wilde hyacinten, pittoreske bosmeren een netwerk van kleine bruggetjes.

Je kunt een wandeling in het Wildrijk combineren met andere mooie plekken in Noord-Holland.

boshyacinten
Boshyacinten

Bonus: het paarse Hallerbos

Het Hallerbos ligt niet in Nederland, maar in België. Maar ik vind het Hallerbos zó mooi, dat ik het gewoon toevoeg aan deze blog met mooie lentewandelingen in Nederland.

Net als in het Wildrijk bij Schagen is het Hallerbos een plek die wordt gedomineerd door paarse wilde hyacinten. De bloemenzee start meestal eind april en bereikt binnen 10-14 dagen zijn hoogtepunt (eind april/begin mei). Het glooiende landschap en het frisse groen van de jonge uitlopende beukenbomen maken dit bos extra mooi.

Wil je het Hallerbos begin april bezoeken? Grote kans dat je dan veel witte bosanemonen ziet.

bosannemonen
Bosannemonen in maart

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry