home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Albanië: mooie plekken en natuurgebieden

Albanië is een fascinerend land. Een vakantie in Albanië is een reis door een smeltkroes van culturen. Maar Albanië is óók een land met een enorme diversiteit in zijn landschappen en natuur. Dit zijn de mooiste plekken in Albanië in de natuur!

De plekken hieronder zijn allemaal te bereiken met het openbaar vervoer. in deze blog vind je een voorbeeld van een route door Albanië.

balkan peak trail albanie
Peaks of the Balkan

Natuur Albanië: wandelen in Valbona

Het knusse Valbona ligt verscholen in de bergen in het ruige noorden van het land. Valbona is een walhalla voor wandelaars: door de bergen en valleien bij Valbona loopt een uitgestrekt netwerk van wandelwegen langs kleine kraakheldere meren. Hier ligt ook de Maja e Jezerces, de op één-na-hoogste berg van Albanië.

Een van de bekendste wandelroutes in Albanië is de Peak of the Balkan Trail, een lange afstandswandeling door Albanië, Montenegro en Kosovo. De Balkan Trail loopt langs het meest ruige deel van de Accursed Mountains in Noord-Albanië, een verboden zone tijdens het communistische tijdperk.

natuur noord albanie
Kleine meren in de Albanese Alpen

Blue Eye Albanië (Syri i Kaltër)

Bue Eye, ofwel Syri i Kaltër, is een bijzonder fenomeen in het zuiden van het landVanaf een diepte van maar liefst 50 meter spuit er elke seconde een grote hoeveelheid water uit het binnenste van de aarde. Het heldere water lonkt, maar met een temperatuur van slechts 10 graden is dit niet de beste plek om te zwemmen in Albanië. Een enkeling negeert de waarschuwingsborden en trotseert de koude, de meeste mensen blijven veilig op het droge.

Je kunt Blue Eye eenvoudig bezoeken vanuit Ksamil of Saranda aan de Albanese kust. De bus naar Girokaster en Berat stopt aan het begin van de gravelweg naar de zoetwaterbron.

mooie olekken blue eye

natuur in albanie bloem
Blue Eye: een van de mooiste plekken in Albanië

Lake Shkodra: dé plek om te fietsen in Albanië

Op de grens tussen Albanië en Montenegro ligt Lake Shkodra (Lake Skadar). Dit zoetwatermeer beslaat een oppervlakte van maar liefste 368 m2 en is daarmee het grootste zoetwatermeer van de Balkan.

De omgeving van Lake Shkodra kun je het beste per fiets ontdekken. (Veel hotels in Shkodra stellen gratis fietsen ter beschikking.) Een boottocht over Lake Shkodra voelt als een sprookje van duizend-en-een-nacht: het meer is bedekt met duizenden waterlelies die aan het eind van de dag hun bloemen sluiten.

mooie plekken albanie lake shkodra
Lake Shkodra in Albanië

Osumi-kloof: de Grand Canyon van Albanië

Niet ver van Berat in het zuiden van Albanië slingert de rivier de Osum door het kalkstenen landschap. Over een lengte van 13 kilometer heeft de rivier een aantal ravijnen gevormd, gekleurd door mineralen in de bodem. De Osumi-ravijnen zijn de grootste canyons van het land, dit stukje natuur in Albanië wordt dan ook wel de lokale Grand Canyon genoemd.

Vanaf verschillende uitzichtpunten kun je een blik in de ravijn werpen. Op zonnige dagen komt de kleurenpracht in de diepte het best tot zijn recht. Voor avonturiers die willen raften is de periode eind april tot half juni de beste reistijd.

De Osumi-kloof is een van de mooiste plekken om te wandelen in Albanië, over de steile wanden van de canyon lopen diverse wandelpaden.

osumi kloof albanie
Osumi-kloof: de Grand Canyon van Albanië

Kust Albanië: de mooiste stranden

Albanië is misschien niet meteen de eerste bestemming die bij je opkomt bij het plannen van een zonvakantie, maar het land in de Balkan heeft prachtige witte stranden met azuurblauw water.

Niet ver van Tirana, de hoofdstad van Albanië, ligt de badplaats Durres. Door zijn ligging in het midden van het land zijn deze stranden makkelijk te bereiken – en daarom soms erg druk. Ben je op zoek naar écht mooie stranden in Albanië? Huur dan een auto en stop bij de verlaten baaien in het zuiden tussen Saranda en Butrint.

mooie stranden albanie
Mooie stranden in Albanië

Lake Ohrid Albanië

Op de grens van Albanië en Noord-Macedonië ligt het beroemde meer van Ohrid. Het grootste deel van het meer ligt in buurland Noord-Macedonië, dit is tevens de plek waar de meeste mensen zullen verblijven. Rondom Lake Ohrid liggen vele culturele bezienswaardigheden, waaronder kerken en kastelen. Het gebied tevens bekend om zijn natuurgebieden in de bergen, vele watervallen en vogels als flamingo’s en pelikanen.

In deze blog lees je meer over Lake Ohrid (Noord-Macedonië).

waterval lake ohrid
Kleine watervallen bij Lake Ohrid

Nationaal Park Butrint: natuur in uiterste zuiden

In het zuidelijke puntje van Albanië, op de grens met Griekenland, ligt Butrint Nationaal Park. Dit natuurgebied in Albanië staat vooral bekend om de opgravingen van de oude Griekse nederzetting Buthrotos, maar er zijn ook elementen uit de Italiaanse en Albanese geschiedenis te zien.

Het Meer van Butrint is een belangrijke zoutwaterlagune, die via het Vivarkanaal in verbinding staat met de Straat van Korfoe. De kans is groot dat je hier schildpadden ziet!

meer butrint
Het meer van Butrint

Lake Koman

In Noord-Albanië ligt Lake Koman. Lange tijd was dit meer dé toegangsweg naar de Albanese Alpen en ook nu nog zijn sommige dorpen alleen via het water te bereiken. Een boottocht over het Komanmeer is een van de mooiste boottochten ter wereld. Terwijl de boot langzaam door het water glijdt, word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten over grillige bergen, besneeuwde toppen, kraakhelder water en dramatische kliffen.

lake komen

lake koman
Lake Koman

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry