home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Kanchanaburi: een must do in Thailand

Kanchanaburi is een toeristisch plaatsje in het midden van Thailand. Het is vooral bekend vanwege zijn bezienswaardigheden 'Bridge over the River Kwai' en de Erawan Watervallen. Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen in Kanchanaburi en omgeving? Kanchanburi is een must do tijdens je reis door Thailand.

brug river kwai
De brug over de River Kwai

Bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Dead Railway: de dodenspoorlijn naar Birma

Thailand, 1942. Een spoorlijn van 415 kilometer moest Bangkok met Yangoon in Myanmar gaan verbinden. De Japanners maakten op grote schaal gebruik van krijgsgevangen en dwangarbeiders. Zij hadden slechts één doel: die spoorlijn moest er komen. 

Dat er elke dag zo'n 75 arbeiders overleden aan uitputting, ziekte en ondervoeding leek bijzaak. Voor elke meter spoorlijn is een POW gesneuveld! De overledenen zijn naar schatting onder te verdelen in 16.000 gealliëerden en 75.000 Aziaten. Eén op de vijf krijgsgevangen die aan de spoorlijn bouwden, heeft het niet overleeft.

In het westen is de spoorlijn vooral bekend geworden door de film 'The bridge on the River Kwai'. 

Het zwaarste deel om aan te leggen was de zogeheten 'Hell Fire Pass'. Hier is tegenwoordig een klein museum. 

brug river kwai thailand
Een schoolklas bij de brug over de River Kwai

River Kwai Bridge

Dagelijks gaan er een paar treinen over de beroemde River Kwai Bridge. Er lopen echter honderden toeristen over de brug. De River Kwai Bridge is geen architectonisch hoogstandje, het is het historisch besef wat deze brug bijzonder maakt.

Net als iedereen ben ook ik over de brug gelopen. Best raar. Ik word overvallen door vijftig schoolkinderen. Een schoolklas, die op mij hun Engels gingen oefenen. Sommige konden al een paar zinnetjes uit hun hoofd, de meeste lazen vragen voor van een papiertje.

dode spoorlijn thailand
De Dodenspoorlijn naar Myanmar

Na deze stop sukkelt mijn trein door over de death railway in de richting van Myanmar (Birma). De route is werkelijk prachtig, veel bergen, mais- en rijstvelden, bossen en vele rotspartijen. Op vele plaatsen zijn de rotsen weggehakt om plaats te maken voor de trein. Dat moet een hels karwei zijn geweest!

'Hoogtepunt' is daar waar de rails gedurende enige honderden meters tegen de rotsen aangeplakt lijkt. Aan de ene kant rijzen de rotsen en bergen stijl omhoog, aan de andere kant bevindt zich een diepe afgrond met water.

Allied War Cemetery in Kanchanaburi

Op de Allied War Cemetery in Kanchanaburi bevinden zich de graven van zo'n 7000 POW (prisoners of war). Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit Maleisië, Nederland (Indonesië) en Engeland. De begraafplaats is goed onderhouden, tussen de duizenden kleine zwarte steentjes staan vele plantjes en bloemetjes en het gras is kort gemaaid.

begraafplaats kanchanaburi thailandoorlog
Nederlandse graven op de Allied War Cemetary in Kanchanaburi

In principe liggen de registerboeken onder de toegangspoort, in een klein kastje aan de linker kant. Zo kunnen nabestaanden opzoeken wie waar ligt. Iedere nationaliteit heeft zijn eigen boek(en), namen staan vervolgens op alfabet, gevolgd door een 3-letter/cijfer code (bv 7D2): de plaats waar het graf zich bevindt. 

Ik ben op zoek naar opa Ben, maar waar vind ik hem? Er moet een registratieboek zijn, maar dat lag niet bij de ingang. Ik heb maar de hulp van een Thai ingeroepen, die met me naar een huisje gerend is waar de toezichthouder werkt. Het is namelijk een paar minuten over 5, en zij zou om 5 uur naar huis gaan. Daar ren je dan tussen de graven! Gelukkig ben ik nog net op tijd en krijg ik de boeken in handen. Iemand zoeken zonder coördinaten is zoeken naar een speld in een hooiberg. De begraafplaats is zo uitgestrekt....

Gewapend met de juiste coördinaten loop ik naar het graf. Daar sta ik dan, 60 jaar na dato. Een bijzonder moment is. Hoewel Opa Ben geen familie van me is, en ik hem nooit heb gekend, voel ik de tranen in mijn ogen prikken. Ik neem een aantal foto's genomen, uiteraard voor vriend Ben, maar ook voor zijn vader. Hij heeft zijn graf maar één keer mogen bezoeken, en dat is ruim 25 jaar geleden.

oorlogsbegraafplaats thailand
De oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi

Jeath museum: leven in de barakken

In het Jeath museum is een van de barakken nagebouwd waar de gevangenen in moesten verblijven: een U-vorm van bamboe, met een hoop gaten zodat wind en regen vrij spel hadden. Een kniehoog plateau waar de gevangenen op moest slapen, eenieder had zo'n 70 cm, niet meer. Hutje mutje op elkaar moest je proberen geen ziektes van je buren over te nemen. Ziektes vierden hoogtij.

Erawan watervallen: van oorlog naar natuur

Het oorlogsverleden van Kanchanaburi is verdrietig en indrukwekkend. Maar Kanchanaburi heeft óók prachtige natuur!

Vanuit het centrum van Kanchanaburi is het maar een korte busrit naar de Erawan watervallen. Het is zondag, in de bus zitten veel locals. Gezellig! 

zwemmen erawan falls
Zwemmen in de Erawan Falls

De Erawan waterval bestaat uit zeven trappen, waar een trail van 1,5 km langs loopt. De trail is niet zwaar, en hoe hoger je komt hoe rustiger het wordt. Veel dagjesmensen komen niet verder dan de onderkant van de waterval. Daar is het dan ook druk met mensen die zwemmen, pootje baden of gewoon aan het picknicken zijn.

Hoe hoger dat ik klim, hoe rustiger dat het wordt. Uiteindelijk ben ik bijna alleen. Ik doe mijn kleren uit en duik het verfrissende water in. Heerlijk.

Tip: wat je vooral niet moet doen in Kanchanaburi in Thailand

Door de film 'The Bridge on the River Kwai' is Kanchanaburi voor veel toeristen een van de belangrijkste hoogtepunten van Thailand geworden. De site heeft echter een historische lading: hier worden duizenden mensen herdacht. Een begraafplaats bezoek je met respect, toch?

In de omgeving van Kanchanaburi ligt een tempel waar je met tijgers op de foto kunt. Helaas worden deze tijgers gedrogeerd. Bezoek de tijgertempel dus niet tijdens je bezoek aan Kanchanaburi. Ook de olifantenparken kun je als dierenvriend beter over slaan.

olifant rijden kanchanaburi
Niet doen in Kanchanaburi: rijden op een olifant

Doen in de omgeving van Kanchanaburi

Nahkhon Pathom

Nahkhon Pathom is de eerste plaats waar de trein vanuit Bangkok stopt. Op een paar minuten lopen vanaf het station ligt de Pra Pathom Chedi, het hoogste boeddhistische monument ter wereld. Het is inderdaad een grote goudkleurige Chedi, waar bijna iedereen uit mijn trein (Thai en boeddhist) even een offer bracht. Het is ook grappig om even om de Chedi heen te lopen, in de muren zijn vele nissen met Boeddhabeelden. 

Lees meer over de mooiste tempels van Bangkok.

Nahkhon Pathom thailand
Nahkhon Pathom tussen Bangkok en Kanchanaburoi

Sok Yoi National Park: watervallen en grotten

Nam Tok is tegenwoordig de eindbestemming van het dodenspoor. Vanuit het eindpunt van de trein is het niet ver naar de Soi Yok Yai watervallen in het Soi Yok National Park. In juli, aan het begin van het regenseizoen, zijn de watervallen niet heel indrukwekkend. 

Via een goed gemarkeerde weg kun je dieper het Soi Yok natuurreservaat in. Behalve de bronnen van de waterval en en aantal tempelhuisjes kun je ook naar de Badan Cave lopen. Dit is ongeveer een uurtje lopen. Het natuurreservaat is erg mooi met veel verschillende soorten planten die tegen de bergen aan glooien.

nam tok waterval
Nam Tok waterval 

Praktische tips voor reizen naar Kanchanaburi

Vervoer naar Kanchanaburi

Vanuit Bangkok rijden er bussen en treinen naar Kanchanaburi. De rit duurt ongeveer 3-4 uur. Het is niet nodig om vooraf te reserveren, je kunt op het station een kaartje kopen.

Er rijden ook shuttle busjes. Deze kun je onder andere boeken op Koa San Road in Bangkok. Vaak word je opgehaald bij je hotel - heel handig!

Meer informatie over de trein naar Kanchanaburi vind je hier.

Een dagtrip vanuit Bangkok of toch overnachten in Kanchanburi?

Een dagtrip naar Kanchanaburi is ideaal voor mensen met weinig tijd!

Het is makkelijk en niet duur. Op elke straathoek in Bangkok kun je een excursie naar Kanchanaburi boeken. In de vroege ochtend pikt een busje je op, je bezoekt een aantal bezienswaardigheden rondom Kanchanaburi en omgeving en in de avond word je weer afgezet in je hotel.

river kwai excursie
Een excursie naar de River Kwai

In het weekend rijdt er een speciale tourist train van station Bangkok Hualamphong naar Kanchanaburi. Deze trein volgt de oude Death Railway en stopt niet alleen in Kanchanaburi maar ook bij Nam Tok Sai Yok Noi, het huidige eindpunt van de spoorlijn. Aan het eind van de dag rijdt de trein terug naar Bangkok.

De tourist train is alles behalve luxe. Je zit op houten bankjes in een coupe zonder AC. Maar hoe bijzonder is het om over de Death Railway te reizen? Voor mij voegde de treinrit een extra (gruwelijke) dimensie toe aan mijn bezoek aan Kanchanaburi. 

De trein volgt een mooie route door de rijstvelden, maisvelden, de bergen en het bos. Af en toe loopt zit de trein echt tegen de rotswand aangekleefd. Aan een kant van de trein loopt ergens in de diepte een rivier diep, aan de andere kant lopen de rotsen steil omhoog. 

Zonder excursie raad ik aan om zeker een tot twee nachten in Kanchanaburi te blijven. Wil je met de tourist train? Boek dan ver vooruit (op het station) want kaartje zijn soms uitverkocht.

erawan waterval
De betoverende Erawan Waterval

Accommodatie in Kanchanaburi

Vlak bij de beroemde brug over de River Quay liggen verschillende (drijvende) hostels. Sommige transformeren in de avond tot ware 'party boats'. Houd je hier niet van? Dan kun je beter een eindje van de brug overnachten. Daar is het rustiger en authentieker.

Boek eenvoudig je accommodatie via booking.com.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry