home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Mooie boomkroonpaden in Europa

Boomkroonpad, boomtoppenpad, canopy walk, skywalk. Op steeds meer mooie plekken in Europa kun je wandelen in de bomentoppen in de lucht en genieten van betoverende uitzichten. Sommige avontuurlijke boomkroonpadden hebben zelfs een glazen skywalk op hoogte!

In deze blog vind je een overzicht van de mooiste boomkroonpaden in Nederland en daarbuiten.

boomkroonpad drouwen drenthe
Boomkroonpad Drouwen Drenthe

Boomkroonpad Nederland

Boomkroonpad Drenthe: wandelen tussen de boomtoppen in Drouwen

Het boomkroonpad in Drenthe is een van de oudste en bekendste boomtopwandelingen in Nederland. Midden in de bossen in Drenthe ligt boomkroonpad met een lengte van 125 meter. Deze korte wandeling tussen de boomtoppen eindigt bij een uitkoren met een hoogte van 22,5 meter: hoog genoeg om Boswachterij Gieten-Borger te overzien.

Rondom het boomkroonpad Drenthe ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes door heide en bossen. Voor de allerkleinsten is er de bosspeeltuin en kabouterpad boomkroonpad Drenthe. In deze blog vertel ik meer over wandelen op de Hondsrug bij boomkroonpad Drenthe.

wandelen in de boomtoppen drenthe
Wandelen in de boomtoppen

Boomkroonpad Duitsland

Boomkroonpad de Harz

De blaadjes hebben een gouden randje en de natuur begint steeds stiller te worden. Het is een zonnige namiddag in oktober en ik wandel over het boomkroonpad in Bad Harzburg. Dit stadje ligt aan de rand van het Nationaal Park Harz in Duitsland. Het is daarom een fijne uitvalsbasis voor wandelingen door het middelgebergte, maar ook in het stadje zelf kun je een korte, maar bijzondere wandeling maken: over het Baumwipfelpfad. Op een hoogte van 26 meter loop je een kilometer tussen de boomtoppen. Voor een uur bevind je je zo op één hoogte met de vogels, eekhoorns en andere bosbewoners. 

boomkroonpad de harz
Baumwipfelpfad de Harz Duitsland

Op het boomkroonpad in Bad Harzburg bevinden zich 33 stations die je iets vertellen over de boomsoorten, de dieren die in het bos leven, de houtindustrie en het klimaat. Wil je ook op een toffe manier naar het begin van het boomkroonpad komen? Dan kun je vanaf het topje van de Burgberg met de Baumschwebebahn door het bos naar beneden zweven. Die eindigt op het boomkroonpad, dus je kunt deze twee activiteiten prima combineren.

Hier lees je meer over toffe outdooractiviteiten in de Harz.

Boomkroonpad Ziegelweis Füssen

Het boomkroonpad Ziegelwies ligt in het prachtige stadje Füssen in het zuiden van Duitsland. Het wandelpad loopt zo’n 21 meter boven de grond en is ongeveer 480 meter lang. Het pad is makkelijk te bereiken en heeft onderweg echt de mooiste uitzichten over de bergtoppen rondom het pad.

boomkroonpad fussen
Boomkroonpad Ziegelweis Füssen

Onderweg loop je niet alleen door Duitsland maar ook een klein stukje door Oostenrijk. Wij liepen samen met onze hondjes over dit boomkroonpad. Het beste kun je hier op de vroege ochtend of aan het einde van de dag komen, het kan namelijk nogal druk zijn. Als je eenmaal van het boomkroonpad af bent dan kun je door een mooi stukje bos terug wandelen. Wij onderbroken de wandeling op door een picknick aan het helderblauwe water van de Lech en genoten van het verkoelende water.

Boomkroonpad op Rügen: adelaarsnest in Duitsland

Het boomkroonpad op Rügen is gemaakt in de vorm van een adelaarsnest. Deze vogel staat centraal in alle informatie bij dit boomkroonpad. Voor kinderen is er een leuk opdrachtenboekje. Bij elk informatieve bord wordt een vraag gesteld en het antwoord noteren de kinderen in het boekje. Onderweg komen we educatieve natuurstations en avontuurlijke 'by passes' tegen. Volwassenen en kinderen leren zo meer over de adelaar en over de omgeving. 

boomkroonpad rugen duitsland
Boomkroonpad Duitsland: omhoog in Rügen

Het eerste deel van de route gaat over een houten vlonderpad, daarna verschijnt de toren tussen de bomen. Lopend naar boven komen we allerlei nagemaakte vogelnesten tegen. Bovenop de toren kunnen we zo’n beetje heel Rügen zien liggen. Het boomkroonpad eindigt in een gebouw met restaurant, tentoonstelling en winkel. Buiten is er een terras en een speeltuintje voor de kinderen.

Lees meer over Rügen met kinderen.

Boomkroonpad Beelitz: wandelen tussen bomen bij een verlaten sanatorium

Net buiten Berlijn ligt Beelitz-Heilstatten, een oud sanatorium midden in de bossen. Het verlaten sanatorium heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad, van longziekenhuis tot Russische legerbasis tot filmdecor. Sinds een aantal jaar loopt er een boomkroonpad tussen de vervallen gebouwen.

sanatorium beelitz boomkroonpad duitslandBoomkroonpad Duitsland: bossen en een mooi verlaten ziekenhuis

Boomkroonpad Beelitz (Baum & Zeit Baumkronenpfad) heeft een lengte van maar liefst 700 meter. Er zijn verschillende 'belevingsplatforms' om optimaal te kunnen genieten van de natuur in Duitsland en het oude sanatorium.

In deze blog lees je meer over urbex locatie Beelitz-Heilstatten

Baumwipfelpfad Bad Iburg: een boomkroonpad net over de grens

Een boomkroonpad niet al te ver van de grens met Nederland? Ga dan naar het Duitse Bad Iburg een ruim uur vanaf de grens bij Enschede/Oldenzaal. Dit boomkroonpad werd in 2018 geopend en begint anders dan je meestal tegen komt bij de uitkijktoren, daarna gaat het pad 600 meter verder tussen de boomtoppen en vervolgens zet je de route voort over de grond. Hier zijn meerdere routes terug naar het startpunt.

Baumwipfelpfad Bad Iburg
Baumwipfelpfad Bad Iburg Duitsland

De uitkijktoren van Bad Iburg is smal en met 26 meter zeker niet de meest indrukwekkende van Europa. Je hebt uitzicht over het bos, het stadje Bad Iburg met kasteel maar ook op een flatgebouw.

De route op de grond rondom boomkroonpad Bad Iburg is zo leuk voor kinderen. Je komt hier allerlei bijzonder voorwerpen tegen, wat dacht je van pianospelen in het bos? Of een stuk lopen over het blotevoetenpad? Even uitrusten in een van de ligstoelen, je ogen dichtdoen en naar de vogels luisteren. Helemaal aan het einde van de route is ook nog een speeltuin. 

Hier vind je meer boomkroonpaden in Duitsland.

boomkroonpad bad iburg kinderen
Wandelen met kinderen bij boomkroonpad Bad Iburg

Wandelen Boomkroonpad Saarschleife

In de Duitse Eiffel, op slechts 4,5 uur rijden vanuit Utrecht, ligt Boomkroonpad Saarschleife (Baumwiepfelpfad Saarschleife). Meteen na het kopen van je kaartje stap je op de houten planken van het boomkroonpad. Een pad van ongeveer 800 meter slingert omhoog richting takken en blaadjes. Onderweg zie je borden met leuke weetjes, prachtige foto's en een paar "hindernissen" voor kinderen, als een touwbrug en een glijbaan. Na een kwartiertje wandelen tussen de bomen bereik je het hoogtepunt van Boomkroonpad Saarschleife: een toren met een spectaculair uitzicht over de meanderende rivier de Saar.

Rondom het boomkroonpad liggen verschillende wandelroutes die variëren in lengte, zo is er voor ieder wat wils.

Kinderen kunnen hun hart ophalen in het avonturenpark aan de voet van het boomkroonpad. Er is een kleine (gratis) speeltuin voor kleine kinderen, voor de grote speeltuin moet je een kaartje kopen.

Boomkroonpad Tsjechië

Boomkroonpad Tsjechië: Janske Lazne in het Reuzengebergte

Boomkroonpad Krkonose in Janske Lazne (Krkonose tree top walk) is een populaire attractie in het Reuzengebergte. Het bijzondere boomkroonpad in Tsjechië is maar liefst anderhalve kilometer lang, al lijkt het korter doordat de wandeling tussen de boomtoppen deels onder de grond loopt en daarna als spiraal omhoog slingert.

Reis je naar Tsjechië met kinderen? Dit boomkroonpad is geschikt voor kinderwagens. Oude kinderen (en avontuurlijke volwassenen) kunnen bij goed weer vanaf het uitzichtpunt met een supersnelle glijbaan naar beneden!

canopy walk krkonose
De Canopy walk van Krkonose

Boomkroonpad Krkonose heeft onderweg een aantal educatieve stops plus een aantal zogenaamde ‘adrenaline elementent’. Ik vind dit boomkroonpad erg mooi opgezet.

Helaas werkt het weer in Tsjechië niet altijd mee. Tijdens mijn bezoek aan het Boomkroonpad Krkonose regende het heel hard, waardoor het uitzicht een beetje tegenviel. Vanwege de veiligheid was de glijbaan dicht. Elk nadeel heeft zijn voordeel: door de harde regen was het heerlijk rustig bij Boomkroonpad in het Reuzengebergte.

Ik bezocht boomkroonpad Krkonose vanuit het Boheems Paradrijs. Hier vind je meer informatie over het boomkroonpad.

boomkroonpad tsjechie beskiden
De skywalk van Stezka Valaska

Stezka Valaska: uitzicht over het Beskiden-gebergte

In het oosten van Tsjechië, niet ver van Ostrava, ligt Stazka Valaska. Van alle boomkroonpaden in Europa die ik bezocht heb, is dit boomkroonpad misschien wel mijn favoriet!

Het avontuurlijke boomkroonpad leidt naar een van de mooiste uitzichten van Tsjechië. Het boomkroonpad begint met mijn horizontaal pad tussen de bomen. Al snel kronkel ik via houten bruggen en een wiebelige Tibetaanse hangbrug omhoog. Het uitzicht over de bergen in Tsjechië en de uitgestrekte bossen is adembenemend mooi, vooral vanaf de glazen skywalk bovenin de toren.

tibetaanse brug boomkroonpad
De Tibetaanse brug bij het boomkroonpad

Onderweg passeer ik een aantal informatieborden over de flora en fauna van de regio. De informatie wordt op een leuke en interactieve manier gepresenteerd en zeer geschikt voor kinderen. Over kinderen gesproken: om bij de 15-meter hoge uittoren te komen, is er een heuse klim- en hindernisbaan (inclusief trampolines) voor kinderen. Volwassenen kunnen gewoon de trap nemen ;)

Boomkroonpad Polen

Doen in Neder-Silezië: Wieza Sky Walk Polen

In het zuiden van Polen, niet ver van de grens met Tsjechië en Duitsland, ligt het kuuroord Swieradow-Zdroj. Midden tussen de badhuizen van het IJzergebergte in Neder-Silezië Polen ligt een avontuurlijke sky walk.

skywalk neder-silezie
Wieza Sky Walk Polen

Ik zou Sky Walk Wieza niet willen omgeschrijven al een boomtoppenpad. Het houten bouwwerk slingert in een bijzondere vorm de lucht in, maar passeert onderweg geen kronen van bomen. De bomen zijn pas zichtbaar richting het eind van de 850-meter lange wandeling naar het uitzichtpunt.

De skywalk is overwegend van hout, maar op grote hoogte komt daar verandering is. Midden in het uitzichtpunt is een net gespannen waarop grote durfals kunnen balanceren. Daarnaast is er een instagramwaardige glazen skybridge voor mooie foto’s van Polen.

Wieza Sky Walk Polen
Op de houten uitzichttoren

Boomkroonpad Slowakije

Treetop Walk Bachledka in de Hoge Tatra

Aan de rand van Tatra National Park ligt Treetop Walk Bachledka, een mooi boomkroonpad in Slowakije met uitzicht over de bossen en uitgestrekte bergen.

Je moet een beetje moeite doen, vanaf de parkeerplaats van het boomkroonpad Bachledka is het een behoorlijke klim naar de entree van het boomkroonpad. Heb je (net als ik) geen zin in deze wandeling in Slowakije, dan kun je ook de gondellift naar boven nemen. Wanneer de deuren van de gondel zich openen, waan ik me even in een skigebied. Koop en zopie, een zonneterras, een speeltuin en vrolijke muziek – Bachledka is niet een plek om tot rust te komen in de natuur.

boomkroonpad slowakije tatra
Wandelen door de boomtoppen in het Tatragebergte

Treetop Walk Bachledka begint met een lang horizontaal stuk langs de boomkronen. Ook hier staan informatieborden met spelletjes en puzzels voor kinderen. Aan het eind van de wandeling tussen de boomtoppen loop ik omhoog naar de uitzichttoren. Wat zijn de Hoge Tatra toch mooi!

Wil je wandelen in Slowakije? Dan zou ik kiezen voor een rustigere plek. In deze blog vertel ik wat te doen de Hoge Tatra Slowakije, inclusief leuke wandelroutes.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry