Urbex België: Charbonnage du Renard
Urbex fotografie is het fotograferen van verlaten gebouwen. In deze blog neem ik je mee naar Charbonnage du Renard. Deze urbex locatie was ooit in gebruik in de mijnbouw, maar staat tegenwoordig bekend vanwege de grote collectie oldtimers die je op dit adres vindt.
Verlaten mijn Charbonnage du Renard
Urbex België: de queeste naar verlaten gebouwen in België
Ik krijg vaak de vraag waar ik al die toffe urbex locaties vind. Over het algemeen is het een kwestie van lang zoeken. Urbex exploring betekent uren speuren op Google Maps (in combinatie met Street View) en hopen dat je het adres van een urbex locatie vind. Maar dat is nog altijd geen garantie dat je binnen komt in leegstaande gebouwen ;)
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Op een regenachtige dag in december zit het niet mee. Na een autorit van een paar uur sta ik op de plek waar Hotel du Golf (Balmoral Hotel) ooit stond. Nu staan er hekken en een kraanwagen: het verlaten hotel wordt voor mijn neus gesloopt. Het tweede verlaten gebouw in België, Chapelle Princesse Titine, is hermetisch afgesloten.
Drie maal is scheepsrecht. Ik laat het gezellige stadje achter me en rijd richting Luik naar Charbonnage du Renard. Zal ik op deze verlaten plen in België ik de camera uit de tas halen?
In het verlaten gebouw in België
Charbonnage du Renard: een verlaten steenkoolmijn
Charbonnage du Renard is een verlaten steenkkoolmijn als vele andere in de omgeving van Luik en Charleroi. Aanvankelijk behoort Charbonnage du Renard tot een kleine en bescheiden mijn, maar al snel groeit de maatschappij uit tot een van de grootste e machtigste steenkoolbedrijven in de regio in de 18de en 19de eeuw.
Na de Tweede Wereldoorlog volt de kolencrisis in Europa. Veel mijnen in de regio sluiten hun deuren, in 1969 viel het doek voor Charbonnage du Renard.
Bezoek ook Charbonnage du Chouffre N10 bij Charleroi.
Een hal vol met oldtimers
Er staat niet veel overeind van de oude mijn, die midden in een woonwijk met sjieke vrijstaande huizen ligt. De urbex locatie in België bestaat uit een braakliggend terrein met het oude douchegebouw. Hier konden de mijnwerkers zich omkleden en douchen na het werk. Het gebouw had ook een ziekenboeg, een administratief gedeelte en de loonhal.
In de zomer van 2011 wilde een projectontwikkelaar de oude mijn in Luik opkopen om hier appartementen te realiseren. De grond is echter erg vervuild met zware metalen als lood en kwik, waardoor de verlaten plek Charbonnage du Renard nog altijd te bezoeken is.
Een oude fort
Garage met oldtimers
Na de sluiting van de mijn werd Charbonnage du Renard overgenomen door een garagebedrijf. In de loonhal en kelder van het gebouw staan tientallen oldtimes, vooral oude Forten. Ook buiten staan verschillende roestige auto's geparkeerd.
Ik loop een rondje om het gebouw op zoek naar een ingang. Gaat het lukken om de hal met autowrakken te vinden? Een eerste ronde belooft niet veel goeds, door de ingeslagen ruiten zie ik getrashte ruimtes zonder auto's. Wanneer ik op het punt sta om de urbex site te verlaten, zie ik een verscholen deur en kom ik tóch binnen.
Ik kijk mijn ogen uit. De autowrakken staan hutje mutje op elkaar geparkeerd. Deuren hangen uit hun voegen en motoronderdelen ontbreken. Een klimop vindt zijn weg door de gril van een oude fort. Ondanks de troep weet ik een aantal mooie urbex foto's te schieten.
Natuur neemt het over
Er moet ook een kelder zijn met nóg meer oude auto's, maar die zat dicht tijdens mijn bezoek.
De Urbex Charbonnage du Renard heeft zijn beste tijd gehad. Ik bezocht deze verlaten plek in België december 2021.
Meer lezen?
FOTO'S CHARBONNAGE DU RENARD