home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Straatkunst in Amsterdam: street art op de NDSM werf

De NDSM-werf is lange tijd een van de grootste scheepswerven ter wereld geweest. Na jaren van leegstand is het industriele gebied getransformeerd tot een verzamelplaats voor street art, graffiti en murals in Amsterdam-Noord. Hier ligt ook Straat, het grootste en tofste street art museum ter wereld. De NDSM-werf hoort zeker tot de leuke straten in Amsterdam, sterkter nog, de oude scheepswerf is misschien wel de mooist gekleurde straat in Amsterdam. 

straat! amsterdam
Straat in Amsterdam Noord

Straat Amsterdam: hét street art museum van Nederland

NDSM-werk ligt aan het IJ in het noorden van Amsterdam. De voormalige scheepswerf is omgetoverd tot een iconisch en avontuurlijke gebied voor creatieveling. Te midden van deze culturele vrijplaats opent Straat Amsterdam zijn deuren. Straat is hét museum voor street art in Nederland. Een bezoek aan Straat is beslist een must see tijdens een weekendje weg naar Amsterdam.

mural amsterdam

murals in straat museum
Toffe murals in Straat museum

In Straat hangen meer dan 150 werken van 130 nationale en internationale straatkunstartiesten. Straat trekt kunstenaars aan die hun strepen hebben verdiend in de street art scene door middel van hun eigen verhaal, stijl en achtergrond. Vrijwel alle doeken zijn speciaal voor Straat gemaakt. In het begin waren kunstenaars ietwat sceptisch om hun werk tentoon te stellen in een museum, nu staat men in de rij om deel te mogen nemen.

Op de website van Straat kun je de collectie al een beetje bewonderen, al komt de graffiti en street art natuurlijk het beste tot zijn recht op de metersgrote doeken in het museum voor straatkunst.

straatkunst museum amsterdam

straat art amsterdam
Street Art Museum Amsterdam

Praktische tips voor een bezoek aan het street art museum

Reserveer hier eenvoudig tickets voor Straat!

straat amsteram museum
Zo grootst is Straat!

Meer street art: Banksy in Amsterdam

Helaas, tijdens mijn bezoek aan Straat Amsterdam hingen er geen werken van Banksy, een pseudoniem van een Britse kunstenaar. Banksy staat bekend om zijn politieke kunstwerken met een humoristische noot, gemaakt in zijn typische stijl van stencil art met graffiti.

Wil je Banksy spotten in Amterdam? Goed nieuws, de street art kunstenaar Banksy hangt in het Moco museum.

jan is de man amsterdam
De Utrechtse Jan is de Man in Amsterdam

Straat art wandeling Amsterdam-Noord

De NDSM-werf in Amsterdam-Noord is een hotspot voor street art liefhebbers. Nergens in Amsterdam vind je zo veel street art op een klein oppervlakte, ook buiten het museum voor straatkunst.

Gerenommeerde kunstenaars als de Utrechtse Jan is de Man hebben een plekje geclaimd op een van de kleurrijke muren, maar er zijn ook werken van onbekende makers. De zijmuren van Straat Vormen een legal wall, hier mag iedereen graffiti spuiten.

Lees meer over street art in Utrecht (met kaart!).

Hieronder een aantal voorbeelden van urban art aan de NDSM-werf.

urban art ndsm werf

free wall amsterdam

urban art ndsm werf
Urban art op de NDSM-werf

Straatkunst in Amsterdam: street art tour Amsterdam

Misschien ken je Street Art Cities, een website met street art, murals en graffiti over de hele wereld. Een wereldwijd netwerk van liefhebbers van straatkunst helpt kunstwerken in kaart te brengen en helpt de pagina actueel te houden. Met een (OV-)fiets kun je zelf een gratis route uitstippelen en street art spotten in Amsterdam.

Ga je liever met een gids op stap voor meer achtergrondinformatie bij de kunstwerken? Er zijn verschillende street art tours in Amsterdam, waaronder deze en deze.

Op zoek naar meer kleurrijke fotospots? Bezoek dan een van deze drie Instagram Musea in Amsterdam.

mr june mdsm werf
Mr. June in Amsterdam

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry