home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


School Squirrel, een verlaten school in Oost-Vlaanderen

Urbex fotografie is het bezoeken en fotograferen van geheime verlaten plekken. In Nederland zijn niet veel urbex locaties, in België des te meer! Op een zonnige dag net voor de zomervakantie boek ik School Squirrel, een verlaten school in België.

monumentaal pand verlaten school
Het monumentale pand van de verlaten school

Urbex België: op zoek naar een verlaten school

Na maandenlang 'opgesloten' te hebben gezeten in Nederland mag het weer: samen met mijn urbexmaatje bezoek ik toffe urbex locaties in België. Zo'n dagje fotograferen is altijd spannend, wat tref je aan op de urbex adressen die je bezoekt?

Sommige dagen heb je meer geluk dan andere dagen. Vandaag hebben we een aantal toffe verlaten locaties bezocht én een paar keer misgegrepen. Het verlaten kasteel blijkt afgebroken. Ook de graffiti factory is al met de grond gelijk gemaakt. Wanneer de moed bijna in mijn schoenen zakt, tovert mijn maatje een nieuwe locatie uit zijn hoge hoed. Een verlaten school in Vlaanderen.

Hij kent de naam niet, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

vernieling school belgie
Wat een zooitje!

School Squirrel

Na een bezoek aan het verlaten pand begin ik de googlen. Grappig, meestal begint mijn zoektocht naar urbex locaties met een naam waarvan ik het adres wil weten, nu wil ik precies het tegenovergestelde. Binnen een paar minuten heb ik de naam van de verlaten school boven tafel: ik heb School Squirrel bezocht. Joost mag weten waar die naam vandaan komt.

School Squirrel was ooit een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Het monumentale schoolgebouw is gebouwd in 1948. In 2014 zijn de leerlingen naar een gloednieuw en duurzaam gebouw verhuisd.

urbex school squirrel
Verlaten school voor buitengewoon speciaal onderwijs

Weer naar school

Via de brandtrap loop ik de school in, de deuren staan al open. Zo mooi als de buitenkant van de verlaten school is, zo vervallen is de binnenkant van deze geheime plek in België. In alle klaslokalen ligt rommel op de grond, er zijn veel vernielingen en op de muren is graffiti. Eeuwig zonde! In een paar oude klaslokalen staat nog wat meubilair.

Het is erg donken in het gebouw, wat het lastig maakt om leuke foto's te maken van deze urbex locatie.

typmachine school squirrel
De oude typmachine in het verlaten gebouw

Op de zolder van de school tref ik een bureau met oude typmachines aan. Misschien is dit wel het mooiste stukje van het verlaten pand! De vloer van de zolder kraakt onder mijn voeten en ik kom niet veel verder dan de trap: ik ben bang dat de rotte planken onder mijn gewicht zullen bezwijken.

In een lokaal liggen schriften, boeken en werkbladen met heel veel oefeningen. Een klimop groeit naar binnen via een kier in het raam. Ik ben blij dat mijn leerlingen de klas niet zo achterlaten op vrijdagmiddag!

school squirrel sint niklaas

urbex shool belgie
Urbex locatie België: school Squirrel

Leave nothing but footprint, take nothing but pictures

Ik houd van de schoonheid van verval. Ik vind het ergerlijk wanneer mensen verlaten plekken opzettelijk vernielen. In voorjaar 2021 heeft er brand gewoed op de bovenverdieping van de verlaten school in Vlaanderen – aangestoken door jongeren. Zo zonde.

Wanneer ik op straat sta, spreekt een vrouwtje me aan. “Bent u makelaar? Het is troep.” Ondanks dat wordt het pand een paar weken later verkocht.

Ik bezocht deze urbex locatie in juli 2021.

verlaten school belgie
School Squirrel: een verlaten school in België

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry