home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Wandelen Hondsrug: een bijzonder Boomkroonpad in Drenthe

Wandelen in Nederland is leuk. Sommige gemarkeerde wandelroutes hebben wat extra’s, zoals op de Hondsrug in Drenthe. Vlak bij Borger ligt een uniek boomkroonpad met een lengte van 125 meter. Aan de voet van Boomkroonpad Drenthe starten verschillende boswandelingen.

boomkroonpad drouwen drenthe
Boomkroonpad Drouwen op de Hondsrug

Boomkroonpad Drenthe

Zachtjes waait de wind door de kruinen. Een geel blaadje kan de verleiding niet weerstaan en laat zich meevoeren in de lucht. De meeste herfstblaadjes zijn nog niet klaar om de boom te verlaten, de bossen in Denthe zijn gehuld in een goudgele bladertooi. Dit is de mooiste tijd van het jaar voor een wandeling op de Hongsrug in Drenthe!

Herfstbossen zijn van zichzelf al mooi. Wil je het bos vanuit een ander perspectief bekijken voor een optimale beleving? Klim dan naar boven in het boomkroonpad van Drouwen (Boomkroonpad Borger)! Dit wandelpad voert vlak langs de boomtoppen.

attractie hondsrug drenthe
De leukste attractie van de Hondsrug

Van laag naar hoog

Met een zachte piep opent de draaideur. Mijn ogen moeten even wennen aan het donker. Mijn bezoek aan het boomkroompad in Drenthe begint verrassende genoeg onder de grond. Een das bouwt een hol tussen de wortels van een boom. Een bonte specht steekt nieuwsgierig zijn kopje om de hoek. Modellen van dieren geven een beeld van het leven dat op en onder de bomen afspeelt.

Via een wenteltrap klim ik omhoog richting de boomtoppen. Onderweg passeer ik verschillende informatieborden. Ik klim hoger en hoger, ik kan de goudgele herfstbladeren bijna aanraken.

Vanaf het hoogste punt van het boomkroompad heb ik een fantastisch uitzicht over de Hondrug en de bossen in Drenthe.

wandeling boomkroonpad drenthe
Wandelen tussen de bomen

Het boomkroonpad is (letterlijk!) het hoogtepunt van boswachterij Gieten-Borger. Maar er is meer moois te zien op de Hondsrug.

Geopark de Hondsrug: wandelen op een van de mooiste plekken in Drenthe

De Hondsrug is een langgerekte zandduin tussen Emmen en Groningen. Geopark de Hondsrug wordt doorkruist door kilometerslange bospaden, zandpaden en keienpaden. Dit moet een van de mooiste regio’s zijn om te wandelen in Drenthe. Ik sta dan ook te popelen om meer van de natuur in Drenthe te zien na mijn bezoek aan boomkroonpad Drouwen.

Bij het boomkroonpad starten verschillende bewegwijzerde rondwandelingen. De wandelknooppuntennetwerk voert ook langs het boomkroonpad. Er liggen papieren beschrijvingen met achtergrondinformatie over de verschillende wandroutes bij de start van de wandelroutes. Wat een service!

wandelen bossen in drenthe hondsrug
Wandelen door de bossen in Drenthe

Gemarkeerde wandelroutes Drenthe bij het boomkroonpad

Ik loop de paarse route en het kabouterpad.

Paarse wandelroute Hondsrug Drenthe: heide en ven (4 kilometer)

Ik kies voor de paarse route, deze rondwandeling is vier kilometer lang. De beschrijving belooft me een gevarieerde tocht door bossen, over heide en langs vennetjes belooft. Ik kan je verklappen: daar is geen woord van gelogen.

heide en vennen hongdsrug
Heide en vennen op de Hongdsrug

Vlak bij het boomkroonpad staan vooral beukenbomen, dit bos is zo’n tachtig jaar oud. Onder de beuken zijn nauwelijks planten te vinden, het dichte bladderdek laat te weinig licht door. In november kleurt het beukenbos goudgeel. Wanneer ik beter kijk zie ik vele mossen en zwammen.

Wanneer ik een smal bospad oversteek, sta ik tussen de lariksen. Dit zijn de enige Nederlandse naaldbomen die in de herfst hun naalden laten vallen. De zachte bodem met naalden en mossen veert onder mijn voeten. Op dode takken wemelt het van de paddenstoelen, zo leuk!

De wandeling voert langs een aantal vennen. Deze zijn ontstaan bij het ontginnen van de woeste heide in Drenthe overleefd. Grazende schapen houden de vennen open, al kom ik tijdens mijn herfstwandeling in Borger geen schapen tegen.

Ik passeer nog een heideveld. Op deze plek in Geopark de Hondrug liggen grafheuvels uit 5000-2000 voor Christus. De grafheuvels zijn waarschijnlijk gebruikt om doden te begraven én ze te vereren.

Via de beuken en het Lorkenspeelbos kom ik weer bij boomkroonpad Drenthe.

kabouters boomkroonpad drenthe
Wandelen op de Hondsrug over het kabouterpad

Hondsrug met kinderen: kabouterpad boomkroonpad Drenthe (1,5 kilometer)

Op verschillende mooie plekken in Nederland zijn kabouterpaden te vinden - korte wandelroutes die wandelen met kinderen een feestje maken. De rondwandeling is gratis (volg de paaltje in de vorm van een kabouter), voor een paar euro krijg je er een kaboutermuts en opdrachtenvel bij.

De kleine reiziger begint vol enthousiasme aan de wandeling. Ze speelt met andere kabouters bij de waterpomp, ze balanceert (met een beetje hulp) over omgevallen bomen en samen met ons zoekt ze mooie herfstbladen en paddenstoelen.

wandelen kinderen drenthe
Wandelen met kinderen in Drenthe

Kabouterpad boomkroonpad start en eindigt bij de bosspeeltuin van Buitencentrum Boomkroonpad.

Is jouw peuter fan van kabouterpaden? Bezoek dan ook het kabouterpad van Leersum. In dit boek vind je meer leuke wandelingen voor kinderen.

Praktische tips

Adres boomkroonpad Drenthe en Lorkenspeelbos

Adres: Steenhopenweg 4, Drouwen

Je kunt gratis parkeren bij het buitencentrum.

paddestoel bossen drenthe
Paddestoelen in de herfst op de Hondsrug

Boomkroonpad entree

Boomkroonpad openingstijden

herfstblad hondsrug drenthe
Herfst in Drenthe

Overnachten in Drenthe

Zoek je een leuke plek om te overnachten bij Boomkroonpad Drouwen?

paddestoel hondsrug drenthe
Nog meer paddestoelen

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry